Sök
Blogg

Padelbabbel: Räkna med nytt mäktigt padelår 2021

Men: ”Då blir det uselt”

Euro Finans nya turnering. American Padel Tour. Swedish Padel Tour. World Padel Tour. 
De svenska toppspelarna kommer kunna välja och vraka bland turneringar 2021.
I grunden bra — men det kan också ställa till problem. 

Det var i förrgår som Euro Finans offentliggjorde sina, redan något utsipprade, planer på en helt ny svensk elittour. Det svenska faktura-företaget gör en mångmiljonsatsning på svensk padel och lockar utvalda svenska toppspelare med mer än de dubbla prispengarna jämfört med Swedish Padel Tour, internationellt starkt motstånd och löftet att deltagande inte blir en utgift. 

I grunden, enligt mig, bara bra för svensk padel. Det ökar spelarnas möjlighet att kunna satsa fullt ut på sin padel, vilket bara ett fåtal kan göra i dag. Det ökar konkurrensen hos de aktörer som vill anordna tävlingar — vilket så klart bidrar till ökade resurser in i padeln. 

Och sen till det kanske allra viktigaste, det som så många spelare och tränare lyfter fram: att det ger svenska spelare chansen att på regelbunden basis möta toppmotstånd. Givetvis kommer det att vara utvecklande både taktiskt och spelmässigt och det bygger samtidigt en länk mellan Sverige och världens padelmecka Spanien. Inte konstigt att Daniel Windahl sa att Euro Finans Invitational och WPT blir prio. 

Där ser jag de potentiellt negativa effekterna 

Att det fortfarande finns en del oklarheter kring Euro Finans Invitational som vilka spelorter det blir, vilka datum det blir och vilka som sänder — det kan vi vänta ett tag med att utvärdera. 

Förbundet, som har har just Euro Finans som huvudpartner, reagerade inte direkt med ett glädjetjut på nyheten utan valde i stället diskret att prata om chanserna till spel i landslaget. 

I det korta perspektivet får varje spelare förstås göra en egen bedömning, men i det längre perspektivet är det naturligtvis utmanande att inte spela SPT och göra anspråk på landslagsverksamhet, sa Svenska Padelförbundets ordförande Tomas Andersson till PadelDirekt.

Ett landslag, som för övrigt, under en lång period saknat förbundskapten. Och nånstans där ser jag också de potentiellt negativa effekterna med Euro Finans nya turnering. Skulle det bli så att förbundet, som driver SPT, och Euro Finans inte lyckas komma överens om datum och att det på så sätt krockar skulle det vara uselt. 

Då skulle SPT riskera att genomföras utan de, med några undantag, bästa spelarna. Vilket skulle tunna ut en redan tunn topp. Det skulle kunna skapa splittring och den hårdnande konkurrensen skulle bara landa i någon slags spretig mittenväg. 

Risk för inflation? Nej, det tror jag inte

Det skulle dessutom kunna bildas en del osämja och missunnsamhet mellan spelarna på touren. Som PadelDirekt skrivit om saknas en del av toppspelarna i Euro Finans egna satsning och de spelarna är så klart besvikna och irriterade över att de inte får chansen. 

Det skulle till och med kunna splittra par. 

För min del, i rollen som journalist, är det per automatik inget negativt med en padel-elit där det finns risk för konflikt. Elitidrott bygger till viss del på avundsjuka, missunnsamhet och konkurrens. Men i slutändan skulle det ändå kunna leda till en splittrad svensktopp. Framförallt om missade SPT-deltävlingar leder till missade landslagsplatser. 

Mitt i allt står American Padel Tour med Thomas Johansson i spetsen för en stor Europa-satsning där Sverige blir en av destinationerna. Ännu mer padel alltså — ännu större chans för spelarna under WPT att utvecklas och utmana på just WPT — långsiktigt definitivt bra för padeln. 

Risk för inflation? Nej, det tror jag inte. 

Sist men inte minst ska vi så klart avhandla WPT. Stora mäktiga World Padel Tour, dit alla vill och som tar nya tag i år efter stökiga coronaåret 2020.

WPT 2021 kommer bli oerhört intressant. Våra svenska hopp får förhoppningsvis chansen att ta upp sin från ifjol pausade resa, som inleddes så lovande i fjol. 

Vi kommer att ha en mängd nya par som, lovar jag, återigen kommer att bjuda på padel i absolut världsklass. Den padeln som jag tror har lockat så många till att intressera sig för sporten. 

Den här artikeln handlar om:
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten