Tomas Andersson, ordförande på Svenska Padelförbundet.
Foto: Bildbyrån
Svensk Padel

Padeltour-cirkusen — spelarna kan välja bort landslaget: ”Utmanande”

ANNONS

Att det för första gången blir två svenska padeltourer under 2020 gör att spelare kan tvingas till svåra beslut – den som väljer bort Swedish Padel Tour kan då även välja bort landslagsspel. 

Den nya touren Euro Finans Invitational meddelade i dag att man inte bestämt sig för att anpassa sig efter Svenska Padelförbundets Swedish Padel Tour, vilket betyder att det mycket väl kan bli deltävlingar som spelas på båda tourerna under samma datum.

Det kan i sin tur leda till att de bästa svenska spelarna väljer att prioritera Euro Finans nya tour. Ett starkt incitament är förstås att vinnarna på varje deltävling får drygt 20 000 kr var, jämfört med 8 000 kr som var prispengen på SPT 2019.

— Jag måste se över planeringen väldigt noga nu för att få ihop säsongen på ett bra sätt. Men det är Euro Finans Invitational och WPT som ligger högst i prio, sade Sverigetvåan Daniel Windahl på tisdagen.

Och väljer man att inte spela på Svenska Padelförbundets tour kommer man missa möjligheten att plocka officiella rankningspoäng — poäng som behövs för att kvalificera sig för landslagsspel.

— I det korta perspektivet får varje spelare förstås göra en egen bedömning, men i det längre perspektivet är det naturligtvis utmanande att inte spela SPT och göra anspråk på landslagsverksamhet, säger Svenska Padelförbundets ordförande Tomas Andersson till PadelDirekt.

Det innebär rent krasst att några missade deltävlingar på Swedish Padel Tour lär leda till förlorad landslagsplats för Sveriges bästa spelare?
— Rent praktiskt är det så att den som har flest rankningspoäng betraktas som landslagsspelare, ja. Det är hos oss man tjänar rankningpoäng, men jag respekterar alla spelares beslut och hoppas man vägt in för- och nackdelar. Men jag är säker på att SPT har kvar sin attraktivitet.

Hur ser du på att Euro Finans väljer att anpassa sig efter World Padel Tours tävlingskalender i stället för SPT:s?
— Det är ett statement, så är det ju, men om det blir så återstår att se. I den mån vi kan synka kalendrar ska vi göra det, inga datum är spikade än så länge. Vi vill anpassa så att så många av våra toppspelare kan spela så mycket som möjligt.

Euro Finans är även Svenska Padelförbundets huvudpartner. Hur tänker du kring att de vill ha en egen tour?
—  Padeln är driven av marknadskrafter, det kan ingen backa ifrån. Att det är just Euro Finans som startar en tour gör ju historien lite pikant. Jag skulle säga att det är ett uttryck för deras aggressiva marknadsplan. Men vi är ett förhållandevis ungt förbund och det är inte vårt uppdrag att helt fokusera på eliten, Swedish Padel Tour är ett sätt att bygga upp ett varumärke för svensk padel och förbundet. 

Hur fungerar ert samarbete och hur länge är ni partners?
— Det sträcker sig ett par år fram. Vi har haft lite olika syn på en del saker under resans gång vilket jag menar är utrett. Det har inte funnits några trätor under hösten. Euro Finans har under lång tid varit genuint padelintresserade och vi kan inte hindra dem från att vilja göra mer än vad vi gör med SPT.

Den här artikeln handlar om: