Amanda Girdo och Simon Vasquez.
Foto: Bildbyrån
Svensk Padel

Storsponsorn miljonsatsar på ny tour – här är stjärnorna som får spela

ANNONS
Euro Finans Invitational. Så heter den nya svenska padeltouren där internationella elitspelare kommer att tävla med och mot de bästa svenska spelarna.

PadelDirekt berättade förra veckan att helt ny svensk tour kommer att dra i gång någon gång under 2020. Men då fanns knappt någon information alls att finna.

På en digital pressträff under tisdagen berättade Euro Finans mer om planerna för den nya touren som ska dra i gång i månadsskiftet februari/mars.

Fem svenska damer och sex svenska herrar har erbjudits att delta på Euro Finans Invitational — och samtliga har tackat ja. Svenskarna kommer att paras ihop med internationella toppspelare, med ett undantag som beskrivs nedan.

Svenska damspelare som är klara för touren

Anna Åkerberg, Amanda Girdo, Ajla Behram, Sofia Arvidsson och Baharak Soleymani.

Arvidsson och Soleymani är de enda svenskarna som kommer att spela tillsammans. I fredags berättade toppduon att de bildar par under 2021 och på tisdagen sa Arvidsson:

— Vi känner att den här touren vore rolig att utmana oss i eftersom vi som par inte har förlorat än. Vi känner att vi saknat utmanande matcher och det här är precis vad vi behöver, så vi ställde frågan om att få spela tillsammans. Sen får vi se om det visar sig att vi skjutit oss själva i foten.

Svenska herrspelare som är klara för touren

Cayetano Rocafort, Simon Vasquez, Daniel Windahl, Calle Knutsson, John Larsson och Pablo Figueroa.

Euro Finans Invitational manager och tävlingsansvarige Reza Deheshjoo förklarar uttagningsprocessen:

— Vad gäller herrarna så har vi utgått från Svenska Padelförbundets rankning och resultat. På damsidan har vi även tittat på spelarna som varit gravida nu men gjort det bra tidigare, vi har valt spelarna som är bäst och vill satsa internationellt. Sen finns det naturligtvis fler spelare som gör det.  Men med detta sagt betyder det inte att vi inte kan utöka antal spelare till nästa säsong.

Internationella spelare

Euro Finans väljer att inte avslöja något namn i nuläget. Samtliga par på damsidan är sajnade och klara men på herrsidan är fortfarande bara tre av sex par startklara. Om ett par veckor kan förhoppningsvis samtliga deltagare presenteras, meddelar tävlingsledningen.

Prispengarna (per spelare) och ekonomin

  • 2000 euro (cirka 20 000 kr) till vinnarna per deltävling
  • 1000 euro till tvåorna
  • 500 euro till de fyra semifinalisterna

Efter sista deltävlingen koras totalvinnarna (de som samlat flest poäng på deltävlingarna under året) och belönas med ytterligare en summa som ännu är okänd. ”Deltagande i turneringen blir inte en utgift för spelaren. Ytterligare intäktsmöjligheter finns för spelarna genom sponsorer”, skriver Euro Finans i ett pressmeddelande.

Euro Finans går själva in med fyra miljoner kronor i projektet (per säsong) och inleder nu arbetet med att hitta sponsorer som ska hjälpa till att stötta den nya touren.

— Det blir den största satsningen inom svensk padel hittills för Euro Finans. Vi utesluter inte fler satsningar internationellt eller på svensk mark, säger Anders Jarlskog, vd på Euro Finans.

Som jämförelse kan nämnas att vinnarna på Swedish Padel Tour fick 8000 kr i var per deltävling under 2020.

Tävlingsprogrammet

Touren består av åtta deltävlingar under 2020, men det finns ännu inga kontrakt skrivna med padelanläggningar så vilka orter det kommer bli återstår att se. Den första deltävlingen är planerad till månadsskiftet februari/mars och man meddelar att man inte planerar att ta hänsyn till Swedish Padel Tours tävlingsprogram, vilket kan leda till schemakrockar.

— Vi har har valt att titta på WPT:s program i stället och undvika deras datum, säger Reza Deheshjoo och fortsätter:

— Vi kommer att hålla det helt publikfritt och tittar på anläggningar där man kan streama på ett bra sätt. Det vi vet är att Stockholm, Göteborg och Helsingborg kommer vi till. Intresset bland hallägare har varit väldigt stort.

Första deltävlingen är inte så långt bort, var planerar ni den?
— Vi har pratat om Frihamnen i Göteborg, jag tror det blir där. Den passar väldigt bra.

Ni skriver i ett pressmeddelande att det ska vara en nordisk tour?
— Vi har möjlighet att lägga det i andra nordiska länder, men vi har inte hunnit längre än så i planeringen. I år kommer alla deltävlingar vara i Sverige. Vi vill att det ska ske på ett säkert sätt.

Tävlingsformat

Gruppspel för både damer och herrar på lördagen och semifinaler och finaler på söndagen. Eftersom damparen bara är fyra till antalet kommer alla damspelare få vända hem med en prispeng (summorna nämnda ovan) medan två av de sex herrparen blir utan.

Livesändningar/stream

— Det kommer att vara en betaltjänst med rimliga priser. Vi är sluttampen i förhandlingarna med ett högkvalitativt livestreaming-bolag, det kommer till exempel finnas möjlighet till videogranskning. Och så ska publiken få lära sig mer om den taktiska biten via erfarna tränare som expertkommentatorer, säger managern och tävlingsansvarige Reza Deheshjoo.

Reportrar: Martin Nilsson och Viktor Andersson

Du kanske även vill läsa:
Kritik från toppspelarna som nobbas av nya touren: ”Konstigt”
Kritik från toppspelarna som nobbas av nya touren: ”Konstigt”
Den här artikeln handlar om: