Calle Åkesson / Svenska landslaget 2019
Foto: Svenska Padelförbundet
Svensk Padel

Efter coronauppbrottet — ny förbundskapten nära

ANNONS

Sverige har stått utan förbundskapten i drygt ett år men nu när det offentliggjorts att EM spelas i juni/juli berättar Svenska Padelförbundet att en lösning är nära.
— Tanken är att det är på plats om två veckor, säger Calle Åkesson, förbundets verksamhetschef.

Internationella Padelförbundet FIP offentliggjorde på måndagen att Europamästerskapen spelas i sommar – men spelplats är ännu inte bestämd. Att det skulle bli Sverige är dock högst osannolikt.

— Vi vet i dagsläget inte förutsättningarna, om man som förbund måste ta en ekonomisk risk till exempel. Sen har vi våra egna coronaåtgärder också fram till sista juni, det skulle bli tajt med datumen, säger Calle Åkesson, verksamhetschef på Svenska Padelförbundet till PadelDirekt.

Kom FIP:s besked oväntat?
— Ja det är lite förvånande. Men jag har inte hört eller läst nån motivering till att man arrangerar det under den tidspunkten.

En viktigare fråga för förbundet är vem som ska bära det svenska padellandslaget till nya framgångar efter EM-bronset på både dam- och herrsidan 2019. Under coronaåret 2020 fanns ingen förbundskapten kontrakterad – främst av ekonomiska skäl – men nu närmar det sig ett blågult avtal.

— Vi har en dialog med en tilltänkt landslagsorganisation, men vi har inte haft någon brådska att gå ut med det. Tanken är att den är på plats om två veckor, säger Åkesson.

Svenska Padelförbundet skrev avtal med en ny sponsor (Cupra) i december. Hur stor betydelse har det för att knyta till sig en förbundskapten?
— Klart att den partnern är viktig för oss, men Cupra är viktiga när det gäller alla våra satsningar. De kommer ha titelnamnet på Swedish Padel Tour, till exempel.

Ett av förbundskapten-alternativen är Andréas Johansson, som tränar Sverigetvåorna Calle Knutsson och Daniel Windahl och tidigare var assisterande förbundskapten (var med och tog EM-brons 2019) för Sverige. I november gjorde PadelDirekt en intervju med Johansson som bekräftade att han under lång tid haft en dialog med Svenska Padelförbundet.

— Jag har inte haft något avtal med förbundet i år (2020) och det är drivet av corona. Men jag har hållt i juniorläger ändå och kört på hårt. Beslutet var ett sätta landslaget på paus så en eventuell landslagsdiskussion kommer att få tas från början igen, sade Andréas Johansson i november.

Du kanske även vill läsa:
Svenska kanonerna bildar par 2021: ”Ska förbli obesegrade”
Svenska kanonerna bildar par 2021: ”Ska förbli obesegrade”
Den här artikeln handlar om: