Rebecca Peterson.
Foto: Bildbyrån
Svensk Padel

Tennisstjärnan Rebecca Peterson vinnare i padelturnering: ”Jättekul”

ANNONS

Rebecca Peterson, 25, är överlägsen etta i svensk damtennis.
Även på padelbanan dominerar hon: en turnering – en turneringsseger.
— När det blev tävling och lite seriöst var det jättekul, säger Peterson till PadelDirekt. 

Rebecca Petersons 2020 har inte på något sätt blivit som hon tänkt sig. Tenniskarriären har mer eller mindre fått kliva åt sidan på grund av coronapandemin och skadebekymmer. 

Men strax innan dess, för drygt ett år sedan, kom padel in i Petersons liv ”på riktigt” i form av en turnering som arrangerades av Uppsala Padelcenter.

— Jo men det stämmer att vi vann, men det var ingen hög nivå direkt. Jag hade testat lite tidigare på skoj men så inte seriöst. När det blev tävling och lite seriöst var det jättekul. Jag hade spelat väldigt lite men det var ändå väldigt kul, säger Rebecca Peterson.

Tennisstjärnan spelade med en av Sveriges största padelprofiler Andreas Ehrnvall. Eller ”Mr. Padel”, som en del väljer att kalla honom. De träffades av en slump på ett flygplan och lärde känna varandra via det gemensamma racketsportsintresset.

”Har gjort mycket för padeln i Sverige”  

Peterson vill lyfta fram Andreas ”Mr. Padel” Ehrnvalls gärning. Han startade ett av Sveriges första padelcenter i Uppsala och driver företaget Padel Partners som hjälper entrepenörer med leverans och montage av padelbanor. Han är även en av nyckelpersonerna i Klövern Padels storsatsning på nya anläggningar.

— Jag beundrar Andreas väldigt mycket, han är inte bara en grym människa utan strävar alltid efter att göra allt bättre. Han har ett enormt driv inom sig. Han har gjort mycket för padeln i Sverige, säger en uppenbart inspirerad Rebecca Peterson.

Hur skulle du beskriva din spelstil på padelbanan? 
— Jag spelar ganska mycket tennispadel. Som man många andra tennisspelare är jag inte bekväm med väggarna. Det blir väldigt naturligt att spela mycket volley, så när jag borde släppa bollen i glas tar jag den i stället. Sen vill jag gärna slå ganska hårt… men det är ju väldigt jobbigt att möta spelare som slår löst. När jag slår hårt är det bara en nackdel om man inte smashar otroligt hårt.

Vad är den största skillnaden mellan padel och tennis, tycker du?
— Hmm… det känns som att man tjänar mer på att vara defensiv i padel. Ett smartare spel snarare än aggressivt. Men det är kul för att man får utmana sig själv på nya sätt. Det blir ju mycket mer djupledsspel än i tennis, säger Peterson och tillägger:

— Man kan inte jämföra med tennis riktigt. Det är mindre yta att täcka, väldigt mycket mer skonsamt eftersom man spelar på konstgräs också.

Skada ledde till sommarjobb på padelcenter

Den 25-åriga Sverigeettan är rankad som världens 55:e bästa kvinna i tennis. Men det här året har varit tufft då hon var skadad i fyra månader innan det blev comeback i somras. Och när hon inte kunnat spela tennis har det förstås inte spelats särskilt mycket padel senaste året. 

— Nej jag har ju inte kunnat spela på grund av skadan, och när tennissäsongen är jag knappt hemma så det blir inte jättemycket padel. Men jag försöker spela lite när jag får tid.

Apropå tid: under pandemin har du jobbat en del på Klövern Padelcenter i Kista utanför Stockholm?
— Ja, jag bor i Solna så det passade bra när jag var skadad och inte kunde spela tennis. Det var rehab, fys och jobba i receptionen på Klövern i stället. Det var ganska intressant och en bra tid att göra det. Sen i somras när jag kunde spela tennis igen slutade jag där. 

Hur reagerade folk som kände igen och insåg att du jobbade i receptionen?
— Det var lite tennisfolk som reagerade på att jag jobbade där men det var väldigt sällan. Ganska skönt att folk inte visste vem jag är, haha.

Hur påverkas du ekonomiskt av coronapandemin?
— Det har varit ganska tufft, jag har ju inte haft inkomst överhuvudtaget från tennisen. Det är ju inte på samma som i lagidrotter att man har ett kontrakt. Så det var en anledning till att jag jobbade i Kista. 

Till sist: om 10-15 år när du är klar med tennisen, kan det bli en padelsatsning då?
— Som jag känner nu kommer jag nog inte ha en padelkarriär efter tennisen, nej. Jag kommer säkerligen spela mycket för skojs skull för det är väldigt kul, men jag tror inte det blir på tävlingsnivå. Men det är ju otroligt socialt och en bra sport för alla nivåer så spela lär jag göra.

Du kanske även vill läsa:
Robin Söderling öppnar för padelsatsning
Robin Söderling öppnar för padelsatsning
Den här artikeln handlar om: