Foto: Bildbyrån
Svensk Padel

Söderling: ”Som med innebandy — såna som inte kan spela hockey”

ANNONS

Det före detta tennisproffset Robin Söderling, med två Grand Slam-finaler på meritlistan, berättar för PadelDirekt om hur han hittade padeln.
Det är svinkul. Jag var ju länge skeptisk. Jag tänkte lite som jag gjorde när innebandyn kom: `Det är såna som inte kan spela hockey liksom´, berättar han. 
Plus: Så mår han i dag. Det går hans tid åt till. 

Det var för drygt två månader sedan som Robin Söderling berättade om hur han håller dörren öppen för en, likt Jonas Björkman, seriös padelsatsning. 

Caye har tjatat lite om att vi ska spela nån SPT och eventuellt så tänkte jag göra det liksom, sa han då. 

Då var han precis tillbaka från en fotskada han hade drabbats av på midsommar och hade bara spelat två gånger.

Jag spelade en del padel i början av året och blev mycket bättre på det — sen bröt jag foten och sådär och sen har det blivit mer tennis, berättar han. 

Hur är det med foten?
— Det är bättre men jag har slarvat med rehaben. Du vet när man spelade och var skadad då var man helt jävla notorisk med rehaben men nu när man inte har nåt på samma sätt… då slarvar man. 

Efter att ha dedikerat ett helt liv åt tennisen så var det här med padel — sporten som är så lik, men ändå så olik — inget som lockade honom nämnvärt. 

— Jag var ju länge skeptisk. Jag tänkte lite som jag gjorde när innebandyn kom: `Det är såna som inte kan spela hockey liksom´. 

Men nu?
— Det är svinkul. Jag förstår att det är populärt, padel är ju lättare än tennis. Tröskeln är ju så mycket mindre i padel. Ska du som vuxen börja spela tennis… ja, ge det ett år innan du tycker det är kul liksom. Padel blir kul ganska direkt. Grunderna är enklare än tennis. Sen är det jäkligt kul, det är socialt och man blir bättre fort så nu är jag med — jag tycker det är skitkul. 

Du tycker fortfarande att det är kul att hålla igång?
— Ja absolut, man måste det också, man mår så jävla mycket bättre när man håller igång. Och sen att spela en timme tennis eller en timme padel, mot att gå ut och löpträna, det är skillnad. Här flyger ju tiden iväg liksom. 

På bilden: Robin Söderling på plats under Vilshärads SPT. På bilden: Robin Söderling på plats under Vilshärads SPT. Foto: Patric Persson. 

I ganska många år har det varit relativt tyst om Robin Söderling. Men så slog bomben ner i somras: hans sommarprat där han berättade att han under tiden som han mådde som värst hade googlat tillvägagångssätt för att begå självmord. Han betonade dock att han aldrig velat dö. Sommarpratet ledde till enormt medieuppbåd nationellt och även internationellt där tidningar som New York Times och The Guardian skrev om den psykiska ohälsa som han berättade om i sitt sommarprat. 

Hur mår du nu?
— Jag mår skitbra. Jag mår bättre än nånsin höll jag på att säga, men nej, jag mår jävligt bra. Det är skönt. Det var också lite anledningen till att jag gjorde det (sommarpratet), jag har ju blivit tillfrågad i många år, men nu kände jag att fått distans till allting och att det har gått så lång tid. Ibland kan jag tänka så här: `fan, det känns som ett annat liv det där liksom. Då är det lättare att snacka om det också´. 

Och så mycket tid till att känna efter har inte Robin Söderling. Han driver märket RS Tennis, som började med tennisprodukter och som nu utvecklats till att även inkludera padel. 

— Det går bra med det. Caye (Rocafort) spelar ju med vårt racket nu och vi har ett komplett padelsortiment. Det började med tennisen 2014 och det har gått jävligt bra. Vi finns i 40 länder och i Sverige på bollar. 

Hur tänkte ni när ni även gick över till padel? 
— Vi tänkte att det är `typ som tennisbollar´. Vi kan ju produktionen på bollar, men vi saknade trovärdigheten. Då tog vi in Simon (Vasquez) som hjälpte oss. Jag visste hur jag ville att det skulle kännas, så vi testade oss fram tills vi hittade det. 

Hur mycket jobbar du med det nu?
— Nu blir det i princip heltid med det. Egentligen är jag ju Davis Cup-kapten också. Det är nästan så man känner att det är tur att det inte blivit något med det på grund av corona — för det har varit riktigt mycket att göra. 

Du kanske även vill läsa:
Jonas Björkmans träningstips: ”Tre misstag som många gör”
Jonas Björkmans träningstips: ”Tre misstag som många gör”
Den här artikeln handlar om: