Padel-SM

Jonas Björkmans träningstips: ”Tre misstag som många gör”

ANNONS

Jonas Björkman åker till SM med målsättningen att vinna varje match.
För Padeldirekt berättar tennisstjärnan om hur han håller formen, padelns konkurrens med tennisen och de vanligaste misstagen tennisspelare gör i padel.
– Det finns tre klassiska fel som man ska försöka undvika, säger han. 

Nio grand slam-titlar i dubbel, världsfyra i singel och världsetta i dubbel. I helgen jagar Jonas Björkman sin första SM-titel – i padel.

48-åringen ställer för andra gången upp i herrklassen, i år med vännen Marios Dimakos.
– Vi har aldrig tävlat ihop men tränar en hel del tillsammans i Stockholm. Vi har alltid sagt att vi ska tävla ihop och den här helgen passade bra, säger Björkman.
– Jag har bara spelat två tävlingar i år. Men nu när det finns möjlighet att vara med och lira så tycker jag att det är kul. Jag ser verkligen fram emot SM. Nu är inte jag 20 år längre, men om man är ung och vill satsa framåt så är SM verkligen en stor grej.

Vad är målsättningen?
– Jag åker ner för att vinna varje match. Tittar man på lottningen så är det en ganska tuff lottning. Det skulle vara kul att ta sig till tredje rundan och få möta Knutsson och Windahl. Jag har tränat med dem flera gånger men det vore ännu roligare att möta dem i match. Vi har inga förväntningar på oss, utan då skulle all press vara på dem.

Och kroppen håller fortfarande?
– Jag är i hyfsat bra form. Man åker på lite skavanker ibland. Det är mest för att man glömmer bort att man närmar sig 50 år. Två pass på en dag funkar. Men inte två dagar i rad. Man får bli lite klokare med åren.

Jonas Björkmans väg in i padeln har gått hand i hand med att intresset för sporten har exploderat. När han arbetade som turneringschef för Stockholm Open träffade hans Måns Zelmerlöw. De delade samma intresse för padel, och tillsammans startade de PDL Center och öppnade Stockholms första inomhusbana år 2015 i Frihamnen.

På fem år har företaget växt snabbt och driver idag 18 hallar i Sverige. Nyligen öppnade de sin första hall i Zürich, Schweiz, och tittar nu på att fortsätta expandera utanför Sverige.

– Vi är mer än 30 personer på kontoret nu. Det är en helt annan apparat. När vi trycker på knappen nu så kan vi öppna upp ett center ganska snabbt, jämfört med för år tre sedan, säger Björkman.

Vissa menar att det börjar bli en mättnad på hallar i Sverige – vad är din känsla?
– Det beror nog helt på vart i Sverige man tittar. I vissa städer börjar man kanske närma sig en gräns på antal banor för vad staden kan ta, och i andra städer har det knappt börjat komma igång. Det ligger i väldigt olika faser beroende på vilken stad man tittar på i Sverige, stora som små. Men visst börjar det bli helt tjockt på vissa ställen.

I tenniskretsar tittar man ibland avundsjukt på ”padel-boomen”. Vissa oroar sig för att framtidens talanger kommer att välja padel istället för tennis – hur ser du på det?

– Jag ser padel som ett bra komplement till tennisen. Man har sina kompisar som man spelar tennis med, sen har man sina andra kompisar som man aldrig skulle idrotta med som man kan spela padel med. Det är styrkan i padeln. Man spelar en timme ihop och får kanske till en lunch också. De som inte har haft någon sport innan kanske tycker nog att vissa sporter har varit för svåra. Tennis är väldigt rolig sport men tröskeln är hög. Där är padel perfekt. Det är nog därför det har blivit till lite av en folksport.

Padeln saknar fortfarande världsstjärnor som är välkända – hur ser ser du på padelns möjligheter att kunna etablera en proffstour som blir medialt slagkraftig i framtiden?
– Jag tror att möjligheterna finns där. Visst, sporten sitter fast litegrann i Spanien och Argentina fortfarande. Det kommer att ta sin tid innan det går att marknadsföra spelarna på samma sätt i tennisen. Dagens stjärnor som är lite äldre är väldigt duktiga men de är inte trygga med språket – engelskan – som krävs. De yngre spanjorerna och argentinarna som har språket med sig på ett bättre sätt kommer att komma fram så småningom.

Det är ingen hemlighet att många av dagens toppspelare i padel kommer från tennisen, som till exempel Sverigefyran Daniel Windahl. Likheterna mellan idrotterna finns där – men olikheterna är också många. Björkman ser ofta samma misstag bland tennisspelare som börjat spela padel.

– Jag brukar säga att många tennisspelare börjar spela ”tennispadel”. Vi kan vi dra nytta av snabba reflexer, att vi är vana vid volley och smash, men vi gör också misstag.

Vilka är de vanligaste misstagen?
– Det finns tre misstag som många gör, som är värt att tänka på:

1) Vi slår alldeles för hårt. Dra ner på kraften och försök placera istället.
2) Vi slår alldeles för mycket mot bakväggen
3) Vi vägrar släppa bollen mot bakglas. Vi är så vana att ta bollen direkt och tar hellre en halvvolley än att låta den studsa en gång för att vinna lite tid.

Den här artikeln handlar om: