Krönika om Carolina Navarros SM-deltagande.
Foto: World Padel Tour & PadelDirekt — montage.
Krönika
Krönika: ”Snart tror jag hon spelar för det svenska landslaget”
ANNONS

Carolina Navarro Björk på SM alltså. 
Det måste vara den bästa spelaren som någonsin spelat ett Svenskt Mästerskap och efter allt SM-koas skänker det välbehövlig glamour. 
Men nyheten har två sidor och debatten kan lika gärna handla om att ännu en spanjor ska tampas om medaljerna.

Det är inte helt enkelt att förhålla sig till gårdagens stora padelnyhet. Den att världsspelaren, en av tidernas bästa damspelare, ska spela SM. Å ena sidan ger det åter glans till ett på förhand nersolkat SM. Jag menar, Navarro Björk måste vara den bästa spelaren som någonsin spelat ett SM? Hon är dessutom en fantastisk person som, sedan jag började rapportera om padel, alltid ställt upp för en intervju eller på andra sätt hjälpt till när man undrat något.

Och för att sätta det lite i perspektiv gentemot de andra svenska spelarna. Navarro har alltså varit världsetta i totalt nio år, har fyra världsmästartitlar i lag, tre i par och har 12 gånger vunnit Spanska Mästerskapen. Hon har visserligen hunnit bli 45 år men har trots allt spelat flertalet kvartsfinaler i år samt vunnit en Challenger — det är meriter ingen svensk spelare ens kunnat drömma om — det är helt enkelt en världsspelare som kommer.

Å andra sidan ger det eld åt debatten som varit hela hösten där beskedet om att spanska spelare tillåts spela i Svenska Mästerskapet. Den som pyrt som glöd som vägrar slockna men som till sist landade i att den gemensamma bojkott som rått ändå upplöstes. 

Men den här gången är perspektivet ändå ett annat. Carolina Navarro är ju, till skillnad från till exempel Cayetano Rocafort, svensk medborgare och hade redan innan det nya beskedet all rätt i världen att delta i SM. Skillnaden mot tidigare är väl kanske framförallt att hon nu inte längre fajtas i världstoppen och faktiskt har World Padel Tours välsignelse att åka och spela i Sverige. Den här gången krockar det heller inte med någon WPT.

Har vi en framtida spelande förbundskapten här? 

Samtidigt snedställer det, vare sig vi vill eller inte, konkurrensen på damsidan helt och hållet. Amanda Girdo och Anna Åkerberg går från tämligen solklara favoriter till tydliga tvåor på förhand och Emmie Ekdahl/Navarro Björk blir solklara favoriter. 

Trots det skulle jag inte på något sätt bli besviken om jag fick se Navarro stå där med pokalen mot halltaket i Kungälv den 12 december — som ett Lucia-ljus när det är som mörkast i Sverige. Sverige betyder enormt mycket för henne. Hon är ofta här och hälsar på och har mängder med gånger deklarerat sin kärlek till landet och var till exempel här och invigde Sveriges andra padelbana någonsin, den i Båstad på Xbowl redan 2008 — det ni.

Dessutom har Navarro i intervjuer antytt att hon till och med kan tänka sig spela för det svenska landslaget. Jag tror till och med att detta kan vara ett första steg mot en sådan övergång. För Navarro hade platsat i vilket landslag som helst, förutom just det Spanien som hon tillhör och jag skulle inte förvånas om hon lockas av en roll som lagmamma i Sverige. Att under sina sista år som spelare få dela med sig av sina enorma padelkunskaper samtidigt som hon så klart skulle göra laget bättre. Har vi kanske till och med en framtida spelande förbundskapten här? 

Foto: Filip Isacsson. 

Den här artikeln handlar om: