Foto: Privat
Svensk Padel

Förbundets nya regel ställer till det för flera juniorspelare: ”Ofattbart förbud”

ANNONS

Mitt under säsongen ändrade Svenska Padelförbundet i reglerna och uppläget för de svenska juniorerna.
Till exempel fick man inte längre spela i en annan åldersklass än den man tillhör
 i SPT Future-tävlingar.
En förändring som ställt till det rejält för flera spelare. 

”Jag är pappa till Nicolas Äng Sainz de la Maza i P16. Han är helt knäckt”. Så inleds ett mejl från Daniel Äng, pappa till padeljunioren Nicolas Äng Sainz de la Maza, till Svenska Padelförbundet. 

Mejlet skrevs som en protest till förbundets nya juniorregler som trädde i kraft 17 augusti — dagen efter den första SPT Future-turneringen (den mest prestigefyllda juniortävlingen i svensk padel) i Borås hade spelats. Anmälan till senare SPT Future-turneringar hade då redan öppnats. 

I korthet innebär de nya reglerna att juniorer på SM inte får spela i en annan åldersklass än den man tillhör. I SPT Challenger, juniorklasserna samt i övriga sanktionerade juniorklasser är det okej att spela i andra klasser än den man tillhör men rankningpoängen man spelar till sig får man för den klass man tillhör. Antalet lag som tillåts i varje enskild klass begränsades också med det nya regelverket. 

Regler som ställer till det för flera juniorspelare. PadelDirekt kontaktades för ett tag sedan av Begona Äng Sainz de la Maza och Daniel Äng, föräldrar till junioren Nicolas Äng Sainz de la Maza. De berättade om en knäckt 16-åring som inte längre fick spela med sin jämnduktiga 14-åriga partner, Victor Forsberg, som han till vardags tränar med på GTG Padel Club. 

— Detta gjorde att vår son då fick para ihop sig med personer han aldrig spelat med, och som kanske inte spelat lika mycket padel som honom. Rätt demoraliserande då det för honom var viktiga tävlingar. Det slår undan fötterna på honom, säger Daniel Äng till PadelDirekt. 

Läs mer: Förbundets svar på kritiken mot juniorreglerna: ”En fråga är: Ska barn ens kvala?” 

”Är så oerhört besviken på förbundet”

Enligt honom berodde de nya reglerna i första hand på att förbundet ville se spelarna i rätt åldersklass — för att göra det så lätt som möjligt för förbundskaptenerna att ta ut de olika landslagen till junior-VM i Mexiko. Ett VM som Sverige sedan beslutade sig för att inte ställa upp i. 

— Då fanns argumentet att förbundet ville se spelarna i sin klass för VM-uttagning, i sig då oklart hur en kille från Spanien fick ställa upp i P16-klassen och ”ta någons plats”, skrev Daniel Äng då till förbundet i ett mejl PadelDirekt fått ta del av. 

Förbundets andra argument till de nya reglerna var att yngre spelaras deltagande i andra klasser än sin egen riskerar, i det begränsade starfältet, att ta en plats från någon som spelar i sin rätta åldersklass. 

”Lösningen är väldigt enkel och jag förstår inte varför de inte inför ett kval och utökar antalet lag i klasserna. Är så oerhört besviken på förbundet och förstår verkligen inte att ni inte ens försöker göra det rätta (kval och fler spelare). Skulle inte förbundet satsa på ungdomarna? Hur gör ni det? För små klasser som skapar omöjlighet att utan ranking kunna spela. Inget kval som omöjliggör att utan ranking kunna spela. Tar bort utmaningen och utvecklingen det innebär för de som är väldigt duktiga att kunna möta motstånd i sin nivå genom ett ofattbart förbud mot att tävla i andra klasser”, fortsätter Äng i sitt mejl. 

Läs mer: Förbundets nya regel ställer till det för flera juniorspelare: ”Ofattbart förbud”

14-åringens pappa: Det drar undan mattan på dem

PadelDirekt har också varit i kontakt med ovan nämnda 14-åring Viktor Forsbergs pappa Jonas Forsberg. För honom har reglerna inneburit att kvalitén på motståndet definitivt gått ner. Senast i helgen vann han och hans partner Oliver Hodos finalen i SPT Future i Falkenberg med 6-0, 6-1. Paret tappade totalt sju game på tre matcher.

— För oss är detta ett jättetrist beslut. De har gjort en bedömning som skiljer sig väsentligt från andra sporter. I tennisen, som jag kommer från, får man utifrån spelstyrka kvala in i turneringar om det är för många spelare, istället för att enbart utgå från spelarnas ålder. Jag vill inte låta skrytsam men om det är för stor skillnad på spelare inom en åldersgrupp gynnar det varken de som vinner eller förlorar, säger han och fortsätter:

— Victor och Nicolas har spelat länge och hävdat sig i 16-klassen. Dessutom tränar de med varandra. Jag tycker det är oschysst och drar undan mattan för dem. 

Han menar också att beskedet kom i ett dåligt läge. När reglerna stiftades hade redan en SPT Future spelats och anmälan till nästkommande var redan öppen. 

— Tajmingen var olycklig. Victor hade redan anmält sig till turneringen i Helsingborg och så kommer detta besked i efterhand. Vi fick heller inte något information om ändringen utan var tvungna att ringa och kontrollera, annars hade vi åkt 100 mil i onödan.

Vad säger förbundet till er?
— Att det blir fullt i klasserna, att Victor ”tar” någon annans plats. Men varför kan man inte arbeta mot att införa större klasser/kval i stället?

Han fortsätter: 

— Jag vet inte om det här är tänkt att vara permanent, det har inte framgått. Från början infördes detta som uttagningar till VM vilket är en helt annan sak, men efter det sena beskedet om att Sverige drar sig ur junior-VM har inget kommunicerats. 

Den här artikeln handlar om: