Sök
Foto: Privat
Svensk Padel

Förbundets nya regel ställer till det för flera juniorspelare: ”Ofattbart förbud”

Mitt under säsongen ändrade Svenska Padelförbundet i reglerna och uppläget för de svenska juniorerna.
Till exempel fick man inte längre spela i en annan åldersklass än den man tillhör
 i SPT Future-tävlingar.
En förändring som ställt till det rejält för flera spelare. 

”Jag är pappa till Nicolas Äng Sainz de la Maza i P16. Han är helt knäckt”. Så inleds ett mejl från Daniel Äng, pappa till padeljunioren Nicolas Äng Sainz de la Maza, till Svenska Padelförbundet. 

Mejlet skrevs som en protest till förbundets nya juniorregler som trädde i kraft 17 augusti — dagen efter den första SPT Future-turneringen (den mest prestigefyllda juniortävlingen i svensk padel) i Borås hade spelats. Anmälan till senare SPT Future-turneringar hade då redan öppnats. 

I korthet innebär de nya reglerna att juniorer på SM inte får spela i en annan åldersklass än den man tillhör. I SPT Challenger, juniorklasserna samt i övriga sanktionerade juniorklasser är det okej att spela i andra klasser än den man tillhör men rankningpoängen man spelar till sig får man för den klass man tillhör. Antalet lag som tillåts i varje enskild klass begränsades också med det nya regelverket. 

Regler som ställer till det för flera juniorspelare. PadelDirekt kontaktades för ett tag sedan av Begona Äng Sainz de la Maza och Daniel Äng, föräldrar till junioren Nicolas Äng Sainz de la Maza. De berättade om en knäckt 16-åring som inte längre fick spela med sin jämnduktiga 14-åriga partner, Victor Forsberg, som han till vardags tränar med på GTG Padel Club. 

— Detta gjorde att vår son då fick para ihop sig med personer han aldrig spelat med, och som kanske inte spelat lika mycket padel som honom. Rätt demoraliserande då det för honom var viktiga tävlingar. Det slår undan fötterna på honom, säger Daniel Äng till PadelDirekt. 

Läs mer: Förbundets svar på kritiken mot juniorreglerna: ”En fråga är: Ska barn ens kvala?” 

”Är så oerhört besviken på förbundet”

Enligt honom berodde de nya reglerna i första hand på att förbundet ville se spelarna i rätt åldersklass — för att göra det så lätt som möjligt för förbundskaptenerna att ta ut de olika landslagen till junior-VM i Mexiko. Ett VM som Sverige sedan beslutade sig för att inte ställa upp i. 

— Då fanns argumentet att förbundet ville se spelarna i sin klass för VM-uttagning, i sig då oklart hur en kille från Spanien fick ställa upp i P16-klassen och ”ta någons plats”, skrev Daniel Äng då till förbundet i ett mejl PadelDirekt fått ta del av. 

Förbundets andra argument till de nya reglerna var att yngre spelaras deltagande i andra klasser än sin egen riskerar, i det begränsade starfältet, att ta en plats från någon som spelar i sin rätta åldersklass. 

”Lösningen är väldigt enkel och jag förstår inte varför de inte inför ett kval och utökar antalet lag i klasserna. Är så oerhört besviken på förbundet och förstår verkligen inte att ni inte ens försöker göra det rätta (kval och fler spelare). Skulle inte förbundet satsa på ungdomarna? Hur gör ni det? För små klasser som skapar omöjlighet att utan ranking kunna spela. Inget kval som omöjliggör att utan ranking kunna spela. Tar bort utmaningen och utvecklingen det innebär för de som är väldigt duktiga att kunna möta motstånd i sin nivå genom ett ofattbart förbud mot att tävla i andra klasser”, fortsätter Äng i sitt mejl. 

Läs mer: Förbundets nya regel ställer till det för flera juniorspelare: ”Ofattbart förbud”

14-åringens pappa: Det drar undan mattan på dem

PadelDirekt har också varit i kontakt med ovan nämnda 14-åring Viktor Forsbergs pappa Jonas Forsberg. För honom har reglerna inneburit att kvalitén på motståndet definitivt gått ner. Senast i helgen vann han och hans partner Oliver Hodos finalen i SPT Future i Falkenberg med 6-0, 6-1. Paret tappade totalt sju game på tre matcher.

— För oss är detta ett jättetrist beslut. De har gjort en bedömning som skiljer sig väsentligt från andra sporter. I tennisen, som jag kommer från, får man utifrån spelstyrka kvala in i turneringar om det är för många spelare, istället för att enbart utgå från spelarnas ålder. Jag vill inte låta skrytsam men om det är för stor skillnad på spelare inom en åldersgrupp gynnar det varken de som vinner eller förlorar, säger han och fortsätter:

— Victor och Nicolas har spelat länge och hävdat sig i 16-klassen. Dessutom tränar de med varandra. Jag tycker det är oschysst och drar undan mattan för dem. 

Han menar också att beskedet kom i ett dåligt läge. När reglerna stiftades hade redan en SPT Future spelats och anmälan till nästkommande var redan öppen. 

— Tajmingen var olycklig. Victor hade redan anmält sig till turneringen i Helsingborg och så kommer detta besked i efterhand. Vi fick heller inte något information om ändringen utan var tvungna att ringa och kontrollera, annars hade vi åkt 100 mil i onödan.

Vad säger förbundet till er?
— Att det blir fullt i klasserna, att Victor ”tar” någon annans plats. Men varför kan man inte arbeta mot att införa större klasser/kval i stället?

Han fortsätter: 

— Jag vet inte om det här är tänkt att vara permanent, det har inte framgått. Från början infördes detta som uttagningar till VM vilket är en helt annan sak, men efter det sena beskedet om att Sverige drar sig ur junior-VM har inget kommunicerats. 

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).