Genrebild.
Foto: Bildbyrån
Svensk Padel

Förbundets svar på kritiken mot juniorreglerna: ”En fråga är: Ska barn ens kvala?”

ANNONS

I en artikel som publicerades på PadelDirekt i dag riktade två föräldrar skarp kritik mot förbundets nya juniorregler som de menade drabbade deras barn på ett negativt sätt.
Förbundet bemöter nu kritiken och berättar att de jobbar på en omfattande omstrukturering av juniorverksamheten. 

— Vi håller på med ett gediget jobb att se över juniorverksamheten och tävlingsbestämmelserna i stort, säger Kent Persson, kommunikationsansvarig på Svenska Padelförbundet. 

I korthet går de nya reglerna ut på att spelare på juniorsidan i SPT Future, den tyngsta juniorklassen, inte får spela i en annan klass än den man tillhör. Detta ifrågasätts starkt av föräldrar vars barn drabbats på ett negativt sätt. Den ena för att han inte längre får spela med sin partner och den andra för att han får möta spelare som inte ger tillräckligt bra motstånd. Också tajmingen för det nya regelverket har kritiserats: att det skedde efter att den första SPT Future-tävlingen redan spelats och när det redan var öppet för anmälan för nästkommande tävlingar.

PadelDirekt ringde upp förbundets kommunikationsansvarige Kent Persson för att fråga om vad syftet med de nya reglerna är. 

— Det är ganska enkelt att förklara varför reglerna kom till. Det vi såg på SPT Future var att vissa spelare fick poäng i flera klasser och att de därav blockerade andra spelare från att komma in och tävla. Ett fåtal spelare fick mycket poäng och blockerade klasser och då blir det svårt för de andra att komma ikapp på rankingen, säger Kent Persson och fortsätter: 

— Så syftet med reglerna är att få fler spelare att komma in i spel. Sen får vi följa utvecklingen och se vad det blir för konsekvenser. Det får inte landa i att ungdomar inte får tävla. Vi vill ju att flera ska få möjlighet att tävla.  

Läs mer: Förbundets nya regel ställer till det för flera juniorspelare: ”Ofattbart förbud”

Förbundet: ”Ska barn ens kvala?”

Den stora frågan är då varför förbundet inte bara gör klasserna större eller inför ett kval, men det visar sig att det finns flera problem som ställer till det i den frågan. 

— Det är en diskussion vi måste ta och jag vet att det finns lite olika syn där. En fråga är: `Ska barn ens kvala?', säger Persson.

— En annan fråga är hur stora klasser vi kan ha på SPT Future. Vi gör inte en spelare en tjänst om hen får möta spelare som är mycket bättre. Ett problem är att det inte finns andra tävlingar och alla ska inte tävla på SPT. Så det handlar också om att ge barnen en rättvis plats att komma in. Men det är många saker vi väger in. 

Han fortsätter:

— Detta är något vi måste titta på. Det är ju inte så att vi inte vill att spelare ska få möta tillräckligt bra motstånd och inte kunna utvecklas. Men det finns inget enkelt svar på det. 

Det finns andra anledningar till klasserna inte bara kan göras större. Utrymmet är begränsat. 

— En anledning är att det funnits röster om att SPT Future ska gå samtidigt som de vuxna spelar men då är problemet att vi inte har tillräckligt med banor. Om SPT Future går som en egen tävling, ja, då kan man ha större klasser. 

Medger att tajmingen var dålig

Svenska Padelförbundets kommunikationsansvarige Kent Persson utvecklar:

— Ett annat problem är att SPT-tävlingarna ska rulla över hela landet och i vissa delar av landet är hallarna stora, i andra delar är hallarna mindre. Jag tror att vi kommer vara tvungna att vara flexibla där. Det är många saker att ta hänsyn till. Kanske bör man titta på andra sätt för den här 14-åringen, kanske ska han testa C-klass? 

Hur känner du kring tajmingen för beslutet, att tävlingarna redan hade dragit igång och det dessutom var öppet för anmälan till flera tävlingar?
— Ja, där kanske vi hade kunnat gjort det bättre. Men det var en ganska stark tidspress på oss då eftersom vi, när vi väl kunde få igång tävlandet för juniorerna efter pandemin, ville få in tre tävlingar inför junior-VM. Vi märkte att det fanns en lucka men vi försökte nog bara så gott vi kunde och det är inte säkert att att vi korrigerat allt rätt. 

Hur tänker ni kring att ni lät spanska spelare delta? Det skulle ju gå att hävda att även de tar upp en plats från en svensk spelare. 
— Det är något vi måste titta på. Rent generellt behöver vi kolla på det. Hur vi ska göra med utländska spelare i sanktionerade tävlingar överlag. 

Han berättar att förbundet just nu håller på med ett övergripande arbete för att strukturera om hela tävlingsverksamheten och där ingår förstås juniorverksamheten. 

— Ambitionen är att det ska bli klart under hösten och till det kommer vi så klart öppna upp för föräldrar att få vara med och påverka men även att hämta information från hur andra sporter gjort.

Han menar att tävlingsbestämmelserna på många sätt är förlegad och att reglerna inte hunnit med i den växtverk som padeln upplevt. 

— Vi har ett gediget jobb framför oss i att se över junior- och seniorverksamheten. Vi håller nu på att jobba kring hur vi ska få till det nästa år. Föreningarna måste börja bygga upp ingångstävlingar för de saknas i dag. Vi måste få igång tävlandet på föreningsnivå. 

Den här artikeln handlar om: