Foto: Bildbyrån
Svensk Padel

Regerande mästarna bojkottar SM: ”Många känner sig överkörda”

ANNONS
Regerande mästarna Anna Åkerberg och Amanda Girdo bojkottar SM i Kungälv 3–5 september efter nya regeln som innebär att man inte behöver vara svensk medborgare för att delta.
— Det är viktigt för svensk padels framtid, säger Åkerberg till PadelDirekt.

På söndagen stod det klart att i princip hela den svenska herreliten valt att bojkotta SM.

Bakgrunden känner de flesta till vid det här laget: Bara drygt två veckor innan Svenska Mästerskapen i Kungälv valde Svenska Padelförbundet att kommunicera en omedelbar ändring i statuterna

Nu väljer alltså Anna Åkerberg och Amanda Girdo — SM-guldmedaljörer i fjol — att göra som regerande mästarna på herrsidan (Windahl/Knutsson) och en lång rad andra herrpar.

De har avanmält sig från SM.

— Jag har skrivit till 35 av de bästa damspelarna i Sverige i dag och frågat om de skulle nappa på en bojkott. Amanda var den som svarade ja direkt, men sen har jag inte fått svar från fler, säger Anna Åkerberg och fortsätter:

— Jag och Amanda var tydliga med att vi ville göra det nu direkt. Man kan sammanfatta det som att tjejerna tycker förbundets nya regel är fel och står bakom herrarnas beslut, men vill inte gå hela vägen till bojkott.

Så här sade Amanda Girdo till PadelDirekt sent på söndagskvällen:

— Jag tycker att det är fel av förbundet att ändra på reglerna två veckor innan tävlingsstart. Dessutom så står SM för svenska mästerskapen vilket, enligt mig, betyder att du måste vara svensk medborgare för att kunna delta. Det finns inget annat land som tillåter spelare från andra länder att delta i sina mästerskap, förklarar Girdo.

Även Baharak Soleymani står bakom herrspelarnas brev — läs mer här.

Herrspelarnas öppna brev bidrog

I går publicerade 34 herrspelare det öppna brev som man även skickat till Svenska Padelförbundet. De flesta har även spridit brevet i sin helhet på sociala medier och det har fått stor uppmärksamhet.

— När förbundets besked kom förra veckan blev jag lite tagen på sängen, jag kände att jag behöver fundera igenom var jag står. Men när jag läst killarnas brev i går så tycker jag att de har många bra och tydliga poäng. Jag står bakom samtliga, säger Anna Åkerberg.

Sverigetrean hoppas att fler damspelare hakar på bojkotten så snabbt som möjligt. Om hela den svenska padeleliten agerar med kraft tror hon att förbundets tvingas pudla och att SM-reglerna återgår till att endast svenska medborgare får delta.

— Om vi ska få igenom detta så är det viktigt att alla vi tjejer står bakom också. Jag tänker att vi gör det för svensk padels framtid, säger Åkerberg.

Finns det en möjlighet att förbundet ångrar sig och utesluter utländska spelare för att rädda SM, tror du?
— Vi hoppas att man ändrar sig, det gör vi. Chansen finns nog fortfarande. Men vi h
ade hoppats på att fler damspelare skulle haka på för att sätta press, men det kanske kommer.

Hur känner man sig som spelare när det blir så här pass kaotiskt?
— Många spelare känner sig överkörda av förbundet. Vilket inte är första gången... Vi behöver göra en markering för att visa att det är vi som är svensk padel, att de borde ta hänsyn till oss. De finns ju inte utan oss.

”De agerar irrationellt”

Hon är påtagligt upprörd över det mesta som berör regeländringen, som alltså kom bara 16 dagar innan SM drar i gång 3 september.

— Beslutet som förbundet tagit är bara märkligt. De agerar irrationellt. De har inte kollat med spelarrådet, de hade kunnat göra lite research innan och känna av stämningarna. Det mest logiska är att man ska vara svensk medborgare, sättet det här har skötts på är inte fair.

På söndagskvällen blixtinkallade Svenska Padelförbundet sina medlemsföreningar till ett informationsmöte med anledning av den stökiga situationen som skapats. Men spelarna har inte hört något från förbundshåll. De har bara läst det officiella beslutet på svenskpadel.se: ”Gällande utländska spelare i SM”.

— Att förbundet inte ens sökt oss är märkligt... De borde i alla fall ha förvarnat att den här regeln skulle komma, kan jag känna.



📷 Följ PadelDirekt på Instagram

Den här artikeln handlar om: