Foto: Bildbyrån, Viktor Andersson & Filip Isacsson.
Svensk Padel

34 spelare bakom SM-bojkotten — läs hela brevet till förbundet

ANNONS
SM — som går av stapeln om bara två veckor —har gått och blivit en enda stor röra. 
34 herrspelare, med hela toppskiktet i spetsen, har skrivit under ett brev där de hotar att bojkotta mästerskapet ifall inte regeln om att godkänna icke svenska medborgare tas bort. 

Varken Cayetano Rocafort, som är den herrspelare som berörs, eller hans partner Simon Vasquez vill kommentera hotet om bojkott. 

PadelDirekt har också sökt det Svenska Padelförbundet som svarat kort: 

”Återkommer till dig när vi kan kommentera”, skriver Kent Persson, kommunikationsansvarig på Padelförbundet i ett sms till PadelDirekt.

Flera av spelarna har valt att avregistrera sig från SM. Bakgrunden till konflikten är den nyhet som förbundet kom med i veckan där de öppnade upp för spelare utan svenskt medborgarskap att delta på SM. Förbehållet att de hade bott 12 månader i Sverige och tillhört en förening. 


Här är spelarna som skrivit under brevet:

Ranking – Namn

#3 – Daniel Windahl 

#4 – Carl Knutsson 

#5 – Pablo Figueroa 

#6 – John Larsson* 

#7 – Anton Andersson 

#8 – Viktor Stjern 

#9 – Pierre Bonfré 

#10 – Johan Brunström 

#11 – Oscar Axelsson 

#12 – Filip Svensson 

#13 – Isak Arvidsson 

#14 – Christoffer Persson 

#15 – André Schlyter 

#16 – Staffan Falkenström 

#18 – Per Hjalmarson 

#20 – Douglas Rutgersson 

#22 – Adam Knutsson-Sundblad 

#23 – Edvin Gustav Larsson 

#24 – Anton Åkesson 

#25 – Johan Fors 

#26 – Linus Hultenheim 

#27 – Olle Andersson 

#28 – Oliver Nilsson 

#30 – Henrik Kronholm 

#32 – Henrik Svensson 

#33 – Daniel Appelgren

#36 – Axel Holm 

#38 – Adam Gustafsson 

#41 – Fredrik Ifvarsson 

#45 – Linus Frost 

#56 – Ola Brodén 

#57 – Dob Engström #72 – Andreas Hult 

#89 – Bobby Seger

*John Larsson är skadad, men medverkar i bojkott 


Här är brevet i sin helhet

Reviderat 2021-08-22 2021-08-19 

Detta brev är reviderat efter ett digitalt möte mellan representanter från Svenska Padelförbundet och spelargruppen fredagen 20 augusti. 

Öppet brev till Svenska Padelförbundet och padel-Sverige, 

Mot bakgrund av de senaste nyheterna kring regeländringar/tolkning av stadgar gällande kvalifikationer för anmälan till individuella SM på Padel of Sweden i Kungälv 3-5 september 2021 önskar härmed en stor grupp herrspelare (topp 36 på rankingen + partners har blivit tillfrågade) uttrycka vårt missnöje med regeländringen/tolkningen. Vi hade självklart helst involverat alla spelare anmälda till SM samt alla licensierade spelare i Sverige, damer som herrar i denna dialog, men den tiden fanns tyvärr inte. 

1) För det första riktar vi kritik mot timingen av detta beslut. Beslutet togs med fyra dagar kvar till stängning av anmälan och bara drygt 2 veckor kvar till själva tävlingen. Många har redan anmält sig, bokat biljetter och börjat planera inför tävlingen, under de förutsättningar som angavs vid publicering av arrangemanget. Ett sådant här plötsligt ingripande är inte bara fel utan även djupt oprofessionellt. Vi tycker det är tråkigt att den här typen av beslut blandas in i det som för många är det viktigaste och roligaste eventet på året. Ingen av oss, inte heller Svenska Padelförbundets spelarråd, har fått vara delaktig i debatten kring denna fråga. 

Vi tycker inte att regeländringen/tolkningen skall kunna kommuniceras och implementeras när anmälningstiden redan är i gång, och endast fyra dagar återstår av anmälningstiden. Detta leder till orättvisa i hur man väljer partner då många spelare redan har anmält sig, och laddat upp med en partner baserat på den regel/tolkning som var på plats när anmälan gjordes. Utöver detta ändrar den nya regeln/tolkningen vem som tar sig in i tävlingen. Potentiellt kan ett par ha anmält sig till tävlingen och räknat ut att de är garanterade en plats i tävlingen då det inte finns någon kombination av spelare framför dem på rankinglistan som kan sättas ihop för att peta dem utanför startfältet på 56 par. Förutsättningarna för detta ändras med den nya regeln/tolkningen. 

2) Utöver detta ställer vi oss frågande till det beslut om att välja just ”12 månader folkbokförd i Sverige” i den nya regeln/tolkningen, dessutom utan dialog med padel-Sverige. Om man jämför med de andra racketsporterna så har badminton 24 månader, bordtennis 36 månader och squash 60 månader. Svenska Padelförbundet har därmed valt den kortaste tidsperioden. Tennisen är svårare att jämföra med då de inte har ett senior-SM, utan en SM-tour med olika regler i olika deltävlingar.

Vi önskar även dela med oss om våra personliga åsikter gällande SM som tävling: 

För det första är vi alla av meningen att SM ska förbli just ett svenskt mästerskap. Vi är helt öppna och välkomnar utländsk konkurrens på SPT och andra nationella tävlingar. Detta anser vi främja spelnivån och driver oss alla mot nya höjder. Det charmiga med SM är dock just det faktum att det är den turnering på året där den nationella äran står som allra högst på spel, för att det just finns denna unika begränsning på utomsvenskt deltagande. Samtliga önskar vi behålla detta format, både för historiska och framtida segrares skull. 

För det andra tycker vi att det finns en landslagsteknisk fördel med att utstaka gränser för icke uttagningsbara spelare. SM har tidigare flyttats för att ackommodera för uttagning till stora mästerskap. Det är obestridligt att det inte finns något bättre forum för att objektivt utse en landslagstrupp än SM i sin nuvarande form. Då vi alla värdesätter landslaget oerhört högt, så anser vi detta vara ett tungt argument. 

För det tredje är det kanske idag svårt att föreställa sig en klass med särskilt många utländska influenser, men det är viktigt att man vid en sådan här regeländring inser att man öppnar Pandoras berömda ask. Vi ser redan exempel på utländska spelare som väljer att bosätta sig i Sverige för att göra sig ett namn på den svenska touren, men är ett SM med sju spanjorer och en argentinare bland kvartsfinallagen ett svenskt mästerskap som svenska padelfans kan relatera till? Vi önskar inte ett sådant här scenario. 

Mot bakgrund av ovan nämnda anledningar kommer vi inte ställa upp i SM 2021 såvida ärendet inte omprövas och beslutet ändras. Bifogad är en namnlista med de svenska spelare, och deras nuvarande sverigeranking, som står enade bakom denna bojkott. Vi önskar återigen betona att vi på grund av den knappa tiden endast hunnit involvera ett visst antal spelare på herrsidan. Övriga spelare utanför listan välkomnas att även de uttrycka sin ståndpunkt genom att avanmäla sig från SM 2021. 

Vi önskar tydliggöra att denna bojkott endast gäller SM 2021, och inga andra av Svenska Padelförbundet sanktionerade tävlingar eller event. 

Slutligen önskar vi också rikta ett tack till alla de som ligger bakom arrangemanget av SM 2021. Det är olyckligt att denna bojkott drabbar arrangörsklubben Padel of Sweden, sponsorer, volontärer och alla andra som jobbar hårt för att göra SM 2021 till ett fantastiskt event, i normala fall årets roligaste helg.

Med vänliga hälsningar, 

Spelargruppen

Den här artikeln handlar om: