Baharak Soleymani.
Foto: PadelDirekt & Filip Isacsson.
Svensk Padel

Soleymani står bakom herrarnas bojkott: ”Väldigt beklagligt”

ANNONS

Stjärnduon Amanda Girdo och Baharak Soleymani backar herrspelarna som väljer att bojkotta SM efter förbundets sena regeländring som innebär att icke-svenska spelare får delta.
— Jag tycker att det är fel av förbundet, säger hon till PadelDirekt.

I går tog hon tredje raka titeln på Euro Finans Invitational. Men Amanda Girdo har förstås hängt med i svängarna kring Svenska Mästerskapen mellan sina matcher i Lund.

— Jag kan bara prata från mitt perspektiv då jag ej diskuterat detta med någon annan spelare men jag står helt bakom herrarna, säger Girdo.

Det hon står bakom är alltså den svenska herrelitens agerande efter att Svenska Padelförbundet förra veckan valde att ändra en avgörande regel inför Svenska Mästerskapen i september: tidigare behövde alla deltagare vara svenska medborgare, nu räcker det att vara folkbokförd i Sverige i ett år.

— Jag tycker att det är fel av förbundet att ändra på reglerna två veckor innan tävlingsstart. Dessutom så står SM för svenska mästerskapen vilket, enligt mig, betyder att du måste vara svensk medborgare för att kunna delta. Det finns inget annat land som tillåter spelare från andra länder att delta i sina mästerskap, förklarar Girdo.

Att det bara är herrspelare som skrivit under det öppna protestbrevet som skickades till förbundet för några dagar sedan är på grund av tidsbrist, skriver man i det öppna brevet. SM går av stapeln så snart som 3–5 september. 

Amanda Girdo.

Amanda Girdo. 


Soleymani: Jag står bakom deras beslut

Cynikern skulle kunna hävda att idén till regeländringen dykt upp för att Cayetano Rocafort — spanjoren som är bosatt i Sverige och som förra året visade stort missnöje då han inte fick delta i SM — skulle kunna anmäla sig. En annan spekulation som varit populär på sociala medier senaste dagarna är att det var särskilt viktigt i år eftersom Sverigeettan Simon Vasquez stod utan SM-partner.

Amanda Girdo påpekar att det inte handlar om att stoppa Rocafort.

— Detta handlar såklart inte om Caye som person utan är mer riktat mot förbundet. Ett sådant här beslut ska tas i början utav året så att reglerna är klara för alla, även fast detta är en regel som jag inte tycker att man ska ändra på från första början. Jag anser att om man inte får vara med i landslaget kan man inte heller delta i SM. Som sagt det finns inget annat land som tillåter detta, så varför ska reglerna vara annorlunda i Sverige? 

Den svenska dameliten har i skrivande stund inte kommunicerat något om en eventuell bojkott eller enstaka avhopp.

Baharak Soleymani är av samma uppfattning som Girdo: 

Jag står bakom deras beslut och förstår helt och hållet. Väldigt beklagligt att det ska behöva bli såhär”, skriver hon i ett sms till PadelDirekt.

Den här artikeln handlar om: