Foto: World Padel Tour & Viktor Andersson
Svensk Padel

Exklusiv intervju med världstrean Lucia Sainz: ”Förtjänar lika mycket”

ANNONS

PadelDirekt träffade världstrean Lucia Sainz under dennes besök på Studio Padels Invitational-turnering i Kungsbacka. 
Sainz berättar om separationen med Gemma Triay, nya partnern Bea Gonzalez, om idolen Carolina Navarro Björk och ojämställda World Padel Tour.
 

Under turneringen i Hede, som var en uppvisningsturnering som Studio Padel sände, spelade Sainz ihop med den svensk-spanska legendaren Carolina Navarro Björk. 

— Jag är verkligen glad över den möjligheten. När jag började spela padel, på backhandsidan, så var vi alltid på motsatta sidor. Då trodde jag aldrig att jag skulle få chansen att spela med henne så det är lite av en dröm som besannas. Dessutom i hennes ”andraland”. Det är verkligen som en dröm och det var jätteroligt, berättar Lucia Sainz. 

Turneringen i Kungsbacka spelades den 12–13 februari. Då hade kylan verkligen svept sina armar om Sverige. 

— Att vara i minus 13 grader är verkligen märkligt för oss. Jag är från Barcelona så jag är inte van vid den kylan men hallen här är verkligen anpassad för det så här inne fryser vi inte. 

Lucia Sainz skördade tillsammans med Gemma Triay enorma framgångar förra säsongen och vann hela fem WPT-titlar, varav en av dem var Mastersfinalen. När året summerades var paret etta på den tillfälliga rankingen. Trots det valde Triay att avsluta samarbetet.

— Det var hon som tog beslutet eftersom hon tyckte att vårt projekt och vårt partnerskap var slut. Det är något man måste var okej med, kanske kände hon att det finns ännu mer potential med Alejandra (Salazar). Vi spelade tillsammans i fem år, kanske kände hon att det var för lång tid tillsammans, jag vet inte. Det finns många förklaringar men jag har accepterat beslutet och har då valt att spela med Bea Gonzalez. 

”Vi förtjänar lika mycket pengar”

Blev du förvånad över det beslutet, när det gick så bra för er? 
— Det var vårt bästa år och på banan spelade vi bättre än någonsin, så för mig var det en överraskning. Men det finns så klart många olika anledningar som också baseras på saker utanför banan, med sponsorer och liknande. Det var bara att acceptera. 

Men ni är fortfarande vänner utanför banan? 
— Det är inga problem, vi har en bra relation. Vi spelade tillsammans i fem år och i slutändan känner vi varandra väldigt bra. 

I år kommer Sainz i stället att spela med den så upphaussade supertalangen – 19-åriga Bea Gonzalez som i fjol kamperade ihop med Paula Josemaria. 

— Hon är verkligen en superbegåvad spelare, hon måste förbättra vissa saker men jag är övertygad om att hon kommer att bli en av de allra bästa backhandspelarna. Jag tror att vi kan hjälpa varandra att göra riktigt bra saker tillsammans. 

Vad har ni för mål, kan ni nå nummer ett? 
— Vi kommer att kämpa om det, vi är ju toppspelare båda två. Men vårt första mål är att hitta varandra på banan. 

PadelDirekt har tidigare skrivit en hel del om de ojämställda förutsättningarna på World Padel Tour och både det Svenska Padelförbundet och flera svenska spelare har kritiserat det. Carolina Navarro Björk, som funnits i världstoppen under en lång tid, hade en tudelad bild. Att det kan bli bättre men att World Padel Tour också gör mycket för att förändra det. 

— Min åsikt är att vi förtjänar lika mycket pengar, vi tränar lika mycket och har i slutändan lika mycket utgifter. Det är inte den enda sporten där kvinnor och män inte tjänar lika mycket och vi måste jobba för att det ska bli så i framtiden. Jag vet att det är svårt, jag vet att WPT gör ett bra jobb men det är klart att vi hade velat vara på samma nivå som männen. 

Hur långt har ni kvar innan det kan vara jämställt tror du?
— Förhoppningsvis är det bara kort tid kvar, men jag vet inte. Helst skulle det vara i nästa kontrakt som vi skriver med WPT. 



📷 Följ PadelDirekt på Instagram

Den här artikeln handlar om: