Carolina Navarro Björk: ”Jämställdheten har blivit bättre på WPT”.
Foto: World Padel Tour.
World Padel Tour

Ex-världsettan försvarar WPT:s jämställdhets-arbete: ”Mycket bättre”

ANNONS

I flera artiklar på PadelDirekt kritiserades WPT för sina ojämlika förhållanden mellan män och kvinnor. 
Men den tidigare världsettan, med lång bakgrund på WPT, Carolina Navarro Björk menar att bilden måste nyanseras. 

— Verkligheten är den att det var några år där skillnaden i de ekonomiska förhållandena var ännu större. Sedan dess har det blivit mycket bättre, berättar Navarro Björk för PadelDirekt.  

Herrarna får drygt tre gånger så mycket i prispengar som damerna får på World Padel Tour. Det, mängden tv-tid och hur mycket exponering damerna respektive herrarna får på centercourten var grunden till den kritik de fick från framförallt svenskt håll för en tid sedan. 

Det är fruktansvärt, sa till exempel WPT-meriterade Baharak Soleymani till PadelDirekt. 

Men den tidigare världsettan och WPT-legendaren Carolina Navarro Björk ger en liten annan bild av situationen. Spanska-svenskan berättar att det varit ojämlikt men samtidigt är på väg att bli bättre. 

”Frös killarnas prispengar”

— Jag har haft tur som har kunnat se problemet ur en hel del perspektiv eftersom jag har varit del av touren sedan starten och vet vad vi kommer från. Verkligheten är den att det var några år där skillnaden i de ekonomiska förhållandena var ännu större, förklarar Navarro Björk. 

— Då spelade vi också enbart finalerna på centercourten, vi fick inte var med på tv och i pressmeddelandena nämndes knappt kvinnor. 

Men sedan starten har förbättringar gjorts. 

— Allt detta har förbättrats, vilket också syns på våra konton. Vi är nu med på tv nästan lika mycket som killarna, i sociala medier och i pressmeddelanden har vi också samma omfång som killarna. Även prispengarna har gått upp väldigt mycket och skillnaderna blir mindre och mindre. I den senaste kontraktsskrivningen frös de killarnas prispengar medan vi fick våra summor höjda.

Men, poängterar hon: 

— Givetvis fortsätter vi att ligga på WPT för att det ska bli mer och mer rättvist, avslutar Navarro Björk.

Den här artikeln handlar om: