Herrar tjänar tre gånger mer än damer – stjärnorna rasar: ”Fruktansvärt”
934 000 kronor till herrspelarna. 355 000 till damspelarna.
Prispengarna på World Padel Tour är långt ifrån jämställda – herrarna får nästan tre gånger så mycket som damerna.
— Det är helt sjukt att det är så 2020, säger Baharak Soleymani till PadelDirekt.se.
World Padel Tour är padelns motsvarighet till tennisens ATP- och WTA-tour. Det vill säga touren för världens bästa spelare. Men trots att World Padel Tour (WPT) grundades så sent som 2012 är det enorma skillnader i prispengar mellan herr- och damspelarna.
— Det är fruktansvärt. Jag har alltid tyckt att det är helt obegripligt, jag tycker att damerna ska få exakt lika mycket som herrarna. Damspelare tränar lika hårt och lägger ner lika mycket tid som herrarna, säger svenska toppspelaren Baharak Soleymani, som förra året blev den första från Sverige att nå topp 100 på världsrankningen.
I år har Soleymani tappat sin plats som Sverige-etta då hon dragits med en knäskada som hon fortfarande rehabiliterar. Hon får medhåll från en annan svensk toppspelare.
— Det skiljer väldigt mycket mellan herrar och damer, och så ska det inte få vara. Det är väldigt synd. Jag hoppas att det förändras, säger Sofia Arvidsson som är rankad åtta i Sverige.
”Tycker inte alls det är en svår ekvation – 50/50 är självklart”
Arvidsson som tidigare var världsspelare i tennis (vann två WTA-titlar) kommer från en sport där prissummorna är exakt lika på världstourerna. Men WPT har alltså valt en helt annan väg:
- Totala prispotter per tävling: 934 000 kr till herrarna. 355 000 kr till damerna.
- Vinstsumma per tävling och par: 187 000 kr till herrarna. 68 000 kr till damerna.
— Klart att jag reagerade när jag fick höra det första gången, det var i Båstad förra året. Så jag bad WPT mejla mig en uppställning för några veckor sen — över hur det ser ut i år. Och det var ingen skillnad mot förra året.
Man tänker sig att tennisen borde ha varit en förebild för padeln vad gäller jämlikhet.
— Ja verkligen. Men WPT har gjort så här från början… jag tycker inte alls det är en svår ekvation och då har jag inte pluggat sen högstadiet. Att det ska vara 50/50 tycker jag är självklart, precis som i tennis och bordtennis, säger Arvidsson.
En viktig detalj när det kommer till World Padel Tours fördelning av prispengar är att biljetterna till dam- och herrmatcher inte säljs separat. Vill man se WPT-tävlingarna på plats köper man antingen ett dagpass eller ett helgpass – och då ingår alla dam- och herrmatcher den dagen/dagarna.
Svenska padelförbundet agerade efter stjärnduons uppror
Det lär innebära att det är svårt att mäta om det finns skillnader i intresset för dam- respektive herrmatcher.
— Det inte är lite pengar det skiljer heller… och det är samma sak med tv-sändningar, man borde sända lika många dam som herrmatcher och så är det inte nu. Jag hoppas att WPT blir bättre och mer jämställda. Det är viktigt att sända ut rätt signaler till juniorer och barn som drömmer om att bli proffs, säger Baharak Soleymani.
”Barre” fortsätter:
— I Sverige har man gjort rätt och det är jag glad för, men det har inte alltid varit självklart med lika prispengar här heller. Förra året drog jag och Sofia Arvidsson oss ur en tävling för att herrvinnarna skulle få mer än damvinnarna, men då ändrade de direkt så att det blev lika. Så då spelade vi. Det var inte en förbundstävling men när Svenska padelförbundet fick höra om det så ändrade de sina prissummor snabbt också.
Men om WPT ringer och ger dig ett Wild Card till en turnering nästa år, vad säger du då?
— (Skratt) Ja det blir lite svårare att ställa samma krav på WPT… det är som det är. Här hemma är det lättare och här jag gjort allt jag kan för en jämlik padel.
Men på Svenska Padeltouren är det alltså ”lika lön” – men summorna är fortfarande låga i den unga sporten. Segerparet i en turnering på SPT för 8 000 kr att dela på.
— Det vore skönt om spelarna kunde åka till en turnering utan att gå minus… Förbundet har inte lovat något men hoppas förstås öka på den lite till nästa år. Men jag tycker det är jättebra att förbundet gjort det enda rätta. Det skickar signalen till unga tjejer att padel kan vara nåt att satsa på, säger Sofia Arvidsson.