Till vänster: Lucia Sainz begraver sitt huvud i en handduk. Till höger: WPT:s ordförande Raman Agenjo och Prins Carl Philip.
Foto: World Padel Tour & Bildbyrån.
Ekonomi

Förbundet om prispengarna på WPT: ”Helt oanständigt”

ANNONS

Det är stor skillnad på prispengar bland stjärnorna på världstouren, World Padel Tour, mellan herr- och damspelare. 
Prispotten för damer är ungefär en tredjedel av herrarnas. Förkastligt, menar Svenska padelförbundets kommunikationsansvarig, Kent Persson. 

— Jag vet inte varför de gör så. Det känns ålderdomligt, som något som följt med sedan gammalt, säger han till Padeldirekt. 

På WPT får damerna ungefär en tredjedel av vad männen får i prispengar. Det är också betydligt vanligare att herrarna under ett tidigt stadie av turneringen får spela på centercourten. 

På den Svenska padeltouren, SPT, är det helt jämställt. De får lika mycket i prispengar och på centercourten varvas det varannan dam, varannan herr. 

— Det är jättestor skillnad, förutsättningarna på WPT mellan dam- och herr är fundamentalt olika. Det är ju ett fåtal damer där som kan leva på sporten men betydligt fler killar, säger Kent Persson. 

Och fortsätter:

— Jag tycker det är helt oanständigt och väldigt förvånande just med tanke på att det också är en så pass ny sport. Jag hoppas att det kommer att väckas debatt.

Hur resonerade ni kring frågan? 
— Att det är självklart att det ska vara samma förutsättningar. Det är så det ska vara, det känns helt naturligt. 

Märker ni någon skillnad på intresset mellan herr- och dam i publiksiffror och streamingsiffror? 
— Inte vad vi upplever. 

Men det är olika många lag i herr- respektive damklassen i A-klassen på SPT. 
— Så är det. I huvudsak är det 16 lag på herrsidan och åtta på damsidan. Men där kommer det förmodligen bli ändringar nästa säsong för vi har upplevt ett ökat tryck och en ökad konkurrens. Vi tittar på att utöka framförallt damernas A-klass och min gissning är att det kommer bli så. 

Har någon spelare reagerat på fördelningen?
— Inte så men i och med att det är en ny idrott så tror jag alla tycker att det är helt rätt och rimligt att det ska vara rätt från början. Och vi hoppas ju att det ska smitta av sig på andra idrotter och ner på juniorsidan. Hela vårt kulturbyggande grundas i att det ska vara samma förutsättningar. 

Hur jobbar ni överlag för att göra det jämnt? 
— När vi blickar mot de kommande åren så känner vi att det är viktigt att utbilda tränare lika fördelat på kön. Det är också jätteviktigt att det är jämställt sett till hur många barn som kommer på läger som vi anordnar i framtiden. Det finns en rad löpande grejer. 

Satsar ni på att öka prispengarna till nästa säsong?
— Det är inte prio — prio är att bygga folkrörelsen. Men är det så att vi kan hitta fler finansiärer — då är det såklart intressant att höja. 

Du kanske även vill läsa:
Herrar tjänar tre gånger mer än damer – stjärnorna rasar: ”Fruktansvärt”
Herrar tjänar tre gånger mer än damer – stjärnorna rasar: ”Fruktansvärt”
Den här artikeln handlar om: