WPT-spelaren Elisabet Amatriain / Peter Jihde.
Foto: World Padel Tour / NENT Group
Ekonomi

Peter Jihdes känga till World Padel Tour: ”Självklart ska damerna tjäna lika mycket”

ANNONS

Tidigare på lördagen kommenterade två frustrerade toppspelare faktumet att herrarna på World Padel Tour tävlar om nästan tre gånger större prissummor än damerna.
Tv-profilen Peter Jihde tycker att det är mycket märkligt. 

— Det är självklart att damer och herrar ska ha lika mycket pröjs. Lika självklart som att WPT borde sända lika många dammatcher som herrmatcher, säger tv-profilen tillika Viaplays padelkommentator Peter Jihde till PadelDirekt.

När världens bästa padelspelare åker runt i världen (med undantag för 2020) och spelar World Padel Tour ligger herrspelarnas prispotter på en helt annan nivå än damernas:

  • Totala prispotter per tävling: 934 000 kr till herrarna. 355 000 kr till damerna.
  • Vinstsumma per tävling och par: 187 000 kr till herrarna. 68 000 kr till damerna.

Peter Jihde tycker – precis som Svenska padelförbundet – att det är minst sagt märkligt. För det går inte heller att använda ”herrarna lockar mer publik än damerna”-argumentet, vilket är vanligt i exempelvis stora lagsporter som fotboll och ishockey.

— De ingår i samma biljettpaket när det är publik, så där skiljer man inte på dam och herr eftersom man säljer dagsbiljetter, konstaterar Jihde och suckar.

Alltid herrmatch på ”primetime”

Då han själv jobbar med Viaplays tv-sändningar har han länge retat sig på att World Padel Tour alltid väljer att sända fler herrmatcher än dammatcher. Det gäller i synnerhet kvartsfinalerna som alltid är på fredagarna: då serveras Viaplay alla fyra herr-kvartsfinaler men bara två dam-kvartsfinaler. Och kvarten som sänds ”primetime” på fredagskvällen är alltid en herrmatch.

— Matcherna väljs av WPT så vi har inget att säga till om tyvärr. Hade jag fått bestämma hade det varit lika många dammatcher i tv, inget snack om det. Det finns mycket att jobba på för WPT.

Om vi bortser från jämställds-perspektiv finns det bara positiva saker att skriva om padel efter ett samtal med Peter Jihde. Han är i det närmaste lyrisk när han pratar om sin passion – och kollegerna på Viaplay.

— En stor del av att det är så roligt att kommentera är att jag gör det med våra tre svenska toppnamn i padelvärlden, och de är fantastiskt roliga människor.

De tre toppnamnen som alltså även extraknäcker som expertkommentatorer för Viaplay är Antonette Andersson, Sofia Arvidsson och Baharak Soleymani.

— På fredagarna när vi sänder kvartsfinal jobbar vi 14 timmar i sträck eftersom vi sänder sex matcher. Då hinner man prata om det mesta och lära känna varandra väldigt bra så det har varit jättekul, berättar Jihde som gjorde sin första insats som Viaplays kommentator i somras.

14 timmar? Låter jobbigt.
— Det är jättejobbigt. Det är lite för långa arbetspass måste jag säga. Men WPT lägger den häftigaste herrmatchen sist så i regel har man nåt att se fram emot hela tiden.

”Den här sporten ska man inte bara spela”

Den tidigare TV4-profilen saknar att se och höra publik på läktarna, även om kommenteringen görs i Sverige.

— Tänk dig nästa år med fullsatta läktare. Det kommer vara helt sanslöst. Det är så klart lite trist med typ 50 pers i arenorna, det blir väldigt tyst vissa stunder.

Du spelar själv väldigt mycket padel. Hur ser du på sportens utveckling i stort?
— Folk spelar mer någonsin så jag hoppas bara att de unga får tillgång till det också. Alla är värda att få testa den och alla kan spela den så jag hoppas verkligen att alla får möjligheten, säger Jihde och fortsätter:

— Vilken skogsmulle som helst ska kunna spela. Men den här sporten ska man inte bara spela, den ska man titta på också. Den har fler svängningar än en golftävling, om man säger så. Jag har själv tittat igenom i princip alla höjdpunkter och olika klipp som finns på nätet, och nu även live på WPT i ett par år. Det har hjälpt mig mycket sen när jag spelar själv också.

Du kanske även vill läsa:
Förbundet om prispengarna på WPT: ”Helt oanständigt”
Förbundet om prispengarna på WPT: ”Helt oanständigt”
Den här artikeln handlar om: