Foto: Filip Isacsson
Blogg
Silenzio stampa från svenska stjärnan och bländande spel
ANNONS
Efter en helg på Hede Padelcenter Invitational i Kungsbacka har jag och kollega Viktor Andersson vänt hem till Stockholm med många intryck och tankar.
Här kommer några rader som summerar helgen.

  • Silenzio stampa

Vi har rapporterat mycket kring Sverigeettorna Simon Vasquez och Cayetano Rocafort sedan PadelDirekts start i september. Inte så märkligt, känner vi, eftersom de totaldominerade svensk herrpadel 2020 och dessutom är två karismatiska personer som har varit aktiva i många padelrelaterade sammanhang även utanför planen. 

Men så kom till slut förlusten mot storspelande Pierre Bonfré/Viktor Stjern i fredags. PadelDirekt var som sagt på plats i Kungsbacka och ville ställa några frågor till Vasquez och/eller Rocafort efter förlusten — men då var det blankt NEJ. ”Vi vill inte prata”, var det vi fick. Tilläggas ska att Sverigeettorna såg ut att vara rejält ur balans under matchen. Svordomar flög ur bådas munnar och efter matchen var domaren besviken över att han inte tackades av.

Segt att vi inte fick någon kommentar, men vi får säkert prata med stjärnduon på lördagen, intalade jag och Viktor varandra. Då lär det bli seger för Vasquez/Rocafort i raka set mot Jonas Björkman/Johan Brunström. Men det blev ånyo en skräll och ånyo ett tungt nederlag för det frustrerade paret. Efter lite tjat från oss på PadelDirekt tog då Caye Rocafort bladet från munnen och lät oss göra en intervju – men Simon Vasquezs kommentar var återigen blankt NEJ. 

Och nej, idrottsstjärnor måste inte prata med media. Journalister kan förstås inte räkna med att kunna ställa frågor i alla lägen. Det är inte synd om oss — det är svenska padelfans i allmänhet och Vasquez/Rocafort-fans i synnerhet som går miste om utlåtanden från stjärnorna.

Men en gång är ingen gång och två är lika med noll, var det någon som sjöng.

  • Underhållningen

Försäsongsturnering, visst. Men spelarna (nästan alla i alla fall) kom till Hede Padelcenter och bjöd sannerligen upp till dans. Publiken på plats var inte stor men minst sagt nöjd med de många, långa fina bollarna på centercourten. Publiken på Studio Padels Youtube var desto större — vid 18-tiden i fredags hade 25 000 personer sett lunchmatchen Vasquez/Rocafort – Bonfré/Stjern (alla streams går att se i efterhand). Och att läsa av kommentarerna på diverse sociala plattformar var padel-Sverige oerhört belåtet med tillställningarna.

  • Soleymanis tårar efter comebacken

I lördags vann Baharak Soleymani/Sofia Arvidsson klart över Amanda Girdo/Anna Åkerberg. Efter matchbollen rann tårarna hos ”Barre” Soleymani och många av hennes supportrar.

Men för Soleymani lika känslosamt på fredagen och trots svajigt spel och storförlust mot Patricia Llaguno/Virginia Riera var inte heller då ett öga torrt hos den comebackande publikfavoriten Barre. Så oerhört fint att se de stora känslorna – som minst sagt var utanpå kroppen – från den tidigare Sverigeettan.

Välkommen tillbaka från knäskadan!

  • Nivån på svensk padel

Ja, det var en invitational. Eller ”plojturnering” skulle någon kalla det. Men när elitspelare ställer sig på banan vill de alltid vinna, och att kunna åka hem 20 000 kronor på fickan skadar ju ingen. Därför är det ändå intressant att de bästa svenskarna ställs mot några av världens bästa (åtminstone på damsidan i detta fall). 

- Miguel Yanguas/Ivan Ramirez gjorde stundtals lite vad de ville där ute på centercourten – det spelade ingen roll vilka de mötte.

- Amanda Girdo/Anna Åkerberg såg förvisso riktigt bra ut mot världstrean Lucia Sainz och legendaren Carolina Navarro Björk men klasskillnaden var ändå uppenbar.

- Att Sverigeettorna Rocafort/Vasquez föll mot Jonas Björkman/Johan Brunström – en ”tennisduo” som aldrig spelat padel tillsammans – vittnar både om en kanoninsats av veteranerna och att svenskarna som satsar stenhårt på World Padel Tour kanske inte nått så långt som många hoppas och tror. Även om det kan vara en skada som gjorde det svårt för Rocafort så var han ju åtminstone tillräckligt hel för att delta.

Den här artikeln handlar om: