Foto: APT Instagram & Martin Nilsson.
APT Padel Tour

Tackade nej till APT Padel Tour: ”De kollade om vi var intresserade”

ANNONS

American Padel Tour kommer att turnera runt världen nästa år och kommer till Sverige i oktober.
Men inte till nya Klövern Padel på Åbymässan i Mölndal som tackade nej eftersom bara herrar deltar under 2021. 

— De har varit i kontakt med oss för att kolla om vi var intresserade av att ha en deltävling, framförallt i Göteborg, och vårt svar var att det inte är superintressant, säger en av personerna bakom Klövern Padels jättesatsning, Andreas Ehrnvall, till PadelDirekt.

På onsdagen kunde vi berätta att det under det första året, 2021, enbart blir herrar som kommer att spela på American Padel Tour. Ett kontroversiellt beslut, åtminstone enligt Andreas Ehrnvall.

— Jag tycker att det är helt fel, för mig blir det helt ointressant att vara med på en sån grejI det här årtiondet vi lever tycker jag det är väldigt, väldigt dåligt att man inte ha lika för tjejerna. För då är vi liksom i det här mansdominerade. Varför gör man inte en liknande tour för tjejerna? 

Det frågar sig Andreas ”Mr. Padel” Ehrnvall som inom kort blir delägare i nystartade Klövern Padel som gör en stor satsning på nya padelanläggningar.

— Vi lever inte i den världen längre, att det bara ska vara för män. Så det är väl den främsta anledningen till att vi inte är jätteintresserade att hoppa på.

Det är ju klart att Sverige får en deltävling i oktober så nån lär hoppa på det.
— Ja, alltså det är jättepositivt egentligen att det kommer en ny tour, det behövs en tour till för att padeln ska bli större. Så det är inte konstigt att nån annan i Sverige hoppar på.

När blev ni kontaktade av APT Padel Tour?
— Nån gång efter sommaren. Men jag är lite fundersam på hur de ska kunna bedriva en ny världstour nu. World Padel Tour har nog så svårt att få ihop och är ändå etablerad som organisation. Hur ska man få till alla resor? Och hur får man det att gå runt om det inte blir publik? Det känns aningen förhastat, känner jag.

Padelpionjären Ehrnvall, som drivit Uppsala Padelcenter i fem år, vill lyfta fram vikten av att kvinnor får och tar plats i padelvärlden.

— Vi har byggt vårt företag så att vi har fler kvinnor som jobbar än män. De som driver mitt företag är tjejer. Men det jag ser i artiklar överallt, om hallar och så vidare… det är bara män. Men varför skulle män vara bättre? Och det kan jag säga stolt att i våra hallar känner sig alla lika välkomna, vi har en trivsel i våra hallar och det är kvinnorna som gör det. Där går vi mot strömmen, att vi får fram kvinnor i våra hallar. Det är tråkigt om det här blir en sport enbart för rika män.

ATP planerar damtour

ATP:s nya General Manager Thomas Johansson pratade tidigare i en intervju med PadelDirekt om det faktum att det bara blir en herrtour inledningsvis för den nya touren.

— Under 2021 är det bara herr. Men vi har planer på att utöka så att det även blir en damtour för vi känner att det är viktigt att alla får chansen att spela. Beroende på hur det blir nu med coronaviruset och vaccin kan det till och med vara så att vi kommer i gång med nån form av tour redan i slutet av 2021. Det ligger definitivt i vår planering.

— Vi vill ha en damtour också, vi ska försöka vara så jämlika som möjligt. Jag försöker ta det bästa från tennisen och det är en av få sporter där män och kvinnor är någorlunda lika i vad man tjänar. Det är precis lika prispengar och det är något vi försöker efterlikna.

Du kanske även vill läsa:
Herrar tjänar tre gånger mer än damer – stjärnorna rasar: ”Fruktansvärt”
Herrar tjänar tre gånger mer än damer – stjärnorna rasar: ”Fruktansvärt”
Den här artikeln handlar om: