VM DUBAI
Sverige förlorar mot Argentina.
Foto: Svenska Padelförbundet
VM 2022

Drömmen om medalj borta — Sverige förlorar kvartsfinalen mot Argentina

ANNONS

Efter “en andra chans” — eller snarare, efter en blunder av FIP, fick Sverige till slut ändå spela kvartsfinal mot Argentina i stället för placeringsmatch mot USA, i dag torsdag. Men världslaget från Sydamerika blev för tuffa för Sverige, som förlorade samtliga tre matcher i två raka set mot ett formtoppat Argentina.  

För andra gången skrivs artikeln om att Sveriges chans till medalj på VM är borta. I går stod det klart att Sverige, med minsta möjliga marginal missade avancemang — trodde vi. 

Döm om allas förvåning när FIP publicerade schemat för torsdagens slutspel och där fanns Sverige med — för kvartsfinal mot Argentina. Medan de flesta av oss sov, ägnade svenska landslagsledningen natten med att läsa tävlingsbestämmelserna från pärm till pärm och kom gång efter annan fram till samma tolkning. Det är ju Sverige som ska vara i kvartsfinal. 

Så efter ett möte med FIP tidigt på morgonen stod det klart att misstag hade gjorts och Sverige var de facto det lag som skulle gått vidare från gårdagens dramatiska avslutning i grupp D.   

Men nu är drömmen om vidare VM-avancemang över på riktigt för de svenska damerna, för denna gång — som föll mot Argentina i två raka set i samtliga tre matcher.     

Taktiskt förändring

Inför matchen stod det klart att Mari Andersson gjort en taktiskt ändring från tidigare matcher, genom att starta Baharak Soleymani och Ajla Behram till fördel för Amanda Girdo och Carolina Navarro Björk

Soleymani/Berham fick det dock tufft mot världsspelarna Aranzazu Osoro och Delfi Brea som skoningslöst tog tag i taktpinnen och bestämde tempot i matchen. Svenskorna hade inte mycket att sätta emot sydamerikanskorna, som tog hem första matchen med klara 6-1, 6-2.

Tappade ledning

Dags så för Girdo/Navarro Björk att behålla drömmen om avancemang vid liv för Sverige. Och visst inledde de starkt och kunde inledningsvis hålla jämna steg med Julieta Bidahorria och Virginia Riera som stod på andra planhalvan. Men ju längre första set fortskred desto större blev avståndet mellan paren. Första set slutade 6-3 till argentinskorna som såg väldigt bekväma ut i sitt spel. 

I andra set spelade svenskorna upp sig och det blev återigen match av det hela. Paren följdes åt och Girdo/Navarro Björk höll jämna steg med argentinskorna. Vid ställningen 3-3 visade Girdo/Navarro Björk styrka när de bröt argentinskornas serve i ett tajt game genom fördel och var helt plötsligt i ledning med egen serve.  

Men ledningen blev kortvarig då Argentina gav svar på tal och bröt tillbaka direkt. Därefter orkade inte Girdo/Navarro Björk att hålla emot och Bidahorria/Riera kunde till slut ta hem den andra avgörande matchen med 6-3, 7-5 och satte stopp för svenskarnas chans till vidare avancemang i mästerskapet i Dubai. 

Inga bittra känslor

Den tredje och sista matchen spelade Ida Jarlskog och Smilla Lundgren, mot lagkamrat Carolina Navarro Björks partner, Claudia Jensen tillsammans med Daira Valenzuela. 

Trots att matchen redan var förlorad och chans för vidare avancemang var förbi, inledde svenskorna deras match piggt. De var påkopplade och gav svar på tal på argentinskornas offensiv. Jarlskog/Lundgren hade chans att vid egen serve gå från 3-3 till ledning, men blev i stället breakade av Jensen/Valenzuela och därefter gick det argentinska tåget. Första set vanns med 6-3 och av bara farten nollade de sedan svenskorna i andra set, vilket betydde klara 3-0 i matcher till ett mycket starkt Argentina.  

Trots att gårdagens strul tog udden något av Sveriges avancemang, tog den svenska landslagsledningen det hela med lugn. 

— Vi är så klart jätteglada över att de (FIP) tog detta en sväng till. De var lyhörda och man får väl skylla på den mänskliga faktorn. Men vi missade ju såklart lite av glädjen i går, sa Calle Åkesson, verksamhetschef på det svenska padelförbundet till PadelDirekt i morse.


VM-Bevakningen presenteras av RS. Med koden ”VM20” så får du nu 20 procent på RS´s produkter. 


ARKIV: Carolina Navarro med underbar stoppvolley

 

Den här artikeln handlar om: