Foto: Svenska Padelförbundet.
VM 2022

Osannolika vändningen: Sverige till kvartsfinal — FIP ändrade sig

ANNONS

En nästan osannolik vändning har precis inträffat för Sverige på VM i Dubai. 
Efter att Sverige granskat regelboken och påpekat detta för det internationella padelförbundet, FIP, har de ändrat sig och Sverige är helt plötsligt klara för kvartsfinal mot Argentina, 11.00 på förmiddagen.

I går var Sverige utslaget, i dag, utan att någon match spelats, är Sverige vidare till kvartsfinal. Hur är det möjligt, undrar ni? Ja, mycket verkar kunna ändras i padelns värld (läs bytet av arrangörsland två månader innan mästerskapet) och nu har alltså ett beslut ändrats igen – till Sveriges fördel.

”Vi har haft ett möte med tävlingsledningen och påpekat att vi ska gå vidare som tvåa enligt reglerna och fått rätt, så vi möter Argentina i kvarten”, skriver Calle Åkesson, verksamhetschef på det svenska padelförbundet i ett sms till PadelDirekt”.

När PadelDirekt når Calle Åkesson berättar han om hur allting gått till — från att ha varit utslagna i går — till att vara vidare i dag.

— Det är ju ofattbart egentligen. Innan matchen ville vi säkerställa hur det funkade. Och jag pratade med två personer inom tävlingsledningen, jag tror jag kollade fyra gånger och fick beskedet att det först är set som gäller, och sedan tas det laget bort och då är det inbördes möte som gäller. Precis som vi också blev meddelade efter matchen i går, säger Calle Åkesson.

Gick till tävlingsledningen

Så efter matchen var egentligen allt satt. Sverige skulle åka ur, med ett sets marginal. 

— Sen satt vi på natten. Ledare, spelare och andra kunniga personer och läste tävlingsbestämmelserna. Vi läste det noga och tolkade det som att om set-kvoten borde gälla trots att Frankrike är vidare. Vi pratade med så många vi kunde och kunde bara komma fram till den tolkningen. 

Så den svenska ledningen gav en kvartsfinal ytterligare en möjlighet och gick på morgonen till tävlingsledningen och hade ett möte med dem. 

”Väldigt känslosamt”

— Vi satt där i nästan en timma och hade bra diskussioner. Vi förklarade vår syn och de lyssnade. Det var olika tolkningar av några meningar i reglerna. De trodde att de hade tolkat det rätt men sedan svängde de och förstod att vi hade rätt, fortsätter Åkesson. 

— Sen hade de ha en dialog internt och pratade med en tävlingsperson i styrelsen och så ändrade de sig och sa att de hade misstolkat reglerna.

Han fortsätter: 

— Vi är så klart jätteglada över att de tog detta en sväng till. De var lyhörda och man får väl skylla på den mänskliga faktorn. Men nu är vi i kvartsfinal och får en jättemöjlighet att möta Argentina, ett världslag. Vi missade ju såklart lite av glädjen i går men vi samlades sent på ett hotellrum där vi förklarade allt och det blev väldigt känslosamt, det blev glädjetårar. 


VM-Bevakningen presenteras av RS. Med koden ”VM20” så får du nu 20 procent på RS´s produkter. 


ARKIV: Barre ramlar över nätet. 

Foto: FIP. 

Den här artikeln handlar om: