Foto: Norrköping Padel Center/APT
Svensk Padel

Thomas Johansson om 50-miljonersbygget: "En av landets finaste padelhallar"

ANNONS

"Premiumbygget", “superhallen”, "lyxanläggningen" — lovorden har kastats mot Norrköping Padelcenter, innan den ens stått klar. Men under torsdagen slog hallen, som går emot nedläggningstrenden, upp dörrarna med pompa och ståt. “Vi har en av Sveriges finaste hallar”, säger delägaren, tillika tennislegendaren Thomas Johansson. 

PadelDirekt har flera gånger tidigare rapporterat om den storslagna padelsatsningen i Norrköping. Och visst, i en tid där ord som padeldöd och avtrappning förknippas med sporten så väcker denna hall, som i lokalmedia döpts till “50-miljonershallen”, stor uppmärksamhet.  

— Jag vågar påstå att vi har en av Sveriges finaste hallar. Eller jag säger att vi har en av landets topp fem finaste hallar, för att inte sticka ut hakan allt för mycket. 

Det säger Thomas Johansson, före detta tennisproffs och fram till så sent som i våras, även general manager för APT, American Padel Tour — som är en av delägarna till anläggningen. 

Foto: Norrköping Padelcenter.

— Jag gissar på att vi var runt 300 personer i hallen under invigningen förra veckan, det var jätteskoj att så många kom och det var glad och bra stämning. Vi är jättestolta att ha kunnat öppna med tanke på att första spadtaget togs i början av april i år, det är smått fantastiskt, säger en upprymd Johansson.  

Han berättar att många av gästerna på invigningen liknade känslan i hallen med att komma in på ett hotell — med en stor lounge och öppna ytor. 

Den 7 000 kvadratmeter stora anläggningen rymmer 18 banor, kontor, konferensrum, gym, relaxavdelning samt ett naprapatcenter — och det är just denna modell som gör att Norrköping Padelcenter kommer att överleva. När flera andra anläggningar inte gjort det, menar Johansson:

— En bra anläggning måste uppfylla vissa saker. Det allra viktigaste är tillgängligheten — det måste vara enkelt att ta sig dit. Sedan måste banorna vara bra; takhöjden, ljuset, ventilationen — allt det uppfyller vi. Sedan kommer mervärdet med grejerna runt omkring såsom loungen, relaxavdelning och möjlighet med behandling hos naprapater under samma tak.

Foto: Norrköping Padelcenter.

Men med en anläggning av denna proportion kommer så klart en del utmaningar. För att få det att gå runt måste faktiskt människor komma och spela, något som i dessa tider kanske är lättare sagt än gjort, enligt många. Men Johansson och övriga partners ser “padeldöden” utifrån ett annat perspektiv.

— Den beläggning vi ser nu är den normala, tror jag. Så som det varit, med uppemot 90-95 procents beläggning har inte varit normalt. Det har varit en orimlig hype och det vi ser nu är inte en nedgång generellt, utan en stabilisering.

Samarbete med Stadium Sports Camp

Men Johansson håller med om att det krävs gediget arbete för att lyckas sticka ut bland alla padelhallar. Och nyckeln enligt Johansson är att fokusera på helheten. Från att ta tillvara på barn och ungdomar genom att tidigt skapa möjlighet och intresse till padeln — till att även uppmärksamma de äldre i samhället. 

— Det var en av anledningarna att jag valde att satsa på detta projekt då samtliga inblandade är överens om att vi måste ta tillvara på hela skalan av människor. Man måste arbeta med barn, ungdomar, medelålders och de allra äldsta, fortsätter han.

När det kommer till satsningar på barn och ungdomar är en spännande del i projektet, utöver samarbete med lokala skolor och föreningar, att padeln kommer lyftas in i verksamheten hos ett av Sveriges största upplevelseläger för barn och ungdomar, nämligen Stadium Sports Camp. 

Ytterligare en aspekt Johansson vill framhålla som gör att Norrköping Padelcenter sticker ut är deras satsning på seriespel.

— Vi har har en av de största herrserierna i Sverige, 18-19 ligor med runt åtta lag i varje. Vi satsar också stort på damserier och framförallt på mixed-serier, för det är något som är superkul tycker jag personligen, säger Johansson.

Foto: Norrköping Padelcenter.

“Bästa sommaren på länge”

För egen del då? Hur ser framtiden ut för Thomas Johansson på ett personligt plan?

I slutet av juni i år lämnade han positionen som General Manager för APT Padel Tour efter 1,5 år. 

Sedan dess har Johansson spenderat den mesta delen av sin tid i Sverige tillsammans med sin familj och har haft möjlighet att reflektera över sin framtid.

— Om jag ska vara ärlig så har jag haft den bästa sommaren på många år. Jag har haft kvalitetstid med familjen och haft tid att tänka över om jag ska fortsätta med padel eller tennis. 

Vad har du kommit fram till då?
— En god vän sa till mig en gång att man ska hålla sig till det man är bra på. Det jag kan allra bäst och känner mig tryggast i är tennisen. Men jag stänger inga dörrar för padeln heller. Inget är bestämt eller officiellt än.

Att padel är något som Johansson brinner för är tydligt. Han ser en ljus framtid för sporten och menar att det bara är en tidsfråga innan det blir en OS-sport. 

— Det behöver bara få fotfäste i Asien först, det tror jag är nyckeln. När det väl har blivit stort där då kommer padeln kunna ta sig in i Olympiska Spelen utan problem tror jag, avslutar Thomas Johansson.

Den här artikeln handlar om: