Vladimir Nifontov i vit t-shirt.
Foto: Privat
Internationell padel

Rysslands bästa padelspelare om kriget: ”Min flickvän sattes i fängelse”

ANNONS

Rysslands bästa padelspelare upplever just nu sin klart svåraste period i livet.
För några dagar sedan fängslades hans flickvän i St Petersburg och det enda Vladimir Nifontov vill är att kriget ska ta slut — och att hans familj ska få leva i ett tryggt och fritt land.

— Det går inte att beskriva med ord hur situationen är just nu. En tragedi, fast värre. Jag tror att ni alla i Sverige förstår vad jag menar. Bröder dör, familjer splittras. Detta måste få ett slut, säger Vladimir Nifontov i en exklusiv intervju med PadelDirekt.

Han berättade i somras för Padel Alto hur hans passion för padeln gör att han flyger 70 mil för att kunna träna. För tillfället befinner sig Vladimir Nifontov i Thailand där han förbereder sig för tävlingssäsongen. Eller ja, förberedde sig. När Ryssland invaderade Ukraina för en vecka sedan sattes padelkarriären på paus.

— Jag har inte sovit på fem dygn. Ingen trodde att det som händer i Ukraina skulle hända, jag är väldigt orolig för min familj och försöker hitta ett sätt att komma hem och hjälpa dem, berättar den påtagligt trötte ryssen.

Hur skulle du beskriva senaste dagarna, har du mycket kontakt med dina nära och kära?
— (Tystnad) Jag vet inte… det är som en lång blackout. Jag har pratat någon gång med mina föräldrar men inte varje dag. Det är svårt att beskriva den här senaste veckan... Min flickvän sitter i fängelse nu så jag vill bara hjälpa henne på något sätt.

Oj, vill du berätta mer om varför?
— Hon var på ett torg med sin moster där det var folk som skanderade ”stop the war!”. Plötsligt så attackerades en kille som stod nära dem av polis, varpå min flickväns moster som är 74 år försökte skydda honom. Det ledde till att polisen gav sig på mostern och när min flickvän reagerade på det så slutade det med att alla tre sattes i fängelse.

Vladimir Nifontov fotad av Padel Alto under Marbella-EM (montage).

Kan behöva strida för Ryssland

Vladimir Nifontovs flickvän har två barn som han bryr sig mycket om och vill hjälpa så gott det går i denna svåra tid. Men först måste han ta sig in i Ryssland.

— De var med mig i Koh Phangan men åkte tillbaka till St Petersburg för två veckor sedan. Jag vet ingen ryss som trodde att det som hände nu skulle kunna ske…

Hur länge kommer din flickvän att vara fängslad?
— Ingen vet.

Han vill inte lämna några kommentarer om den ryska presidenten Vladimir Putin eller vad han tycker om kriget. 

— Det är en kritisk situation. Jag hoppas att allt är över snart.

Om du tar dig till St Petersburg, kommer du att kallas in till den ryska militären då?— Ja så kan det bli. Vi får se vad som händer.

Padeln är helt oviktig när människor dör och tusentals tvingas lämna sina hem för att söka sig till säkrare platser. Vladimir Nifontovs passion till padeln gör ändå att han i några minuter ger sig själv en paus från tankar om kriget för att berätta om sin och Rysslands padelsituation.

— Förra året tog jag mina första FIP-poäng och jag är i Thailand för att förbereda mig för säsongen. Det var i Koh Phangan för tio år sedan som jag såg padel för första gången, så jag är glad att kunna återvända hit för att träna under vintern.

”Ryska padeldrömmar är döda”

Hans plan var att inleda tävlingssäsongen med FIP Star (Internationella Padelförbundets tour) i Kairo och sedan åka till Marbella för hårdträning.

— Nu har allt vänts upp och ner. Ryska padeldrömmar är döda, precis som mycket annat, konstaterar Vladimir Nifontov utan omsvep.

Han har försökt kontakta Ryska Padelförbundet utan framgång, men hoppas att ryssar kommer att få tävla under neutral flagg framöver. I nuläget finns det inget förbud eller någon begränsning för ryska spelare, något som Padel Alto kunde avslöja i går

— Jag tycker inte att ryska atleter ska straffas genom att förbjudas internationellt. Konflikten kommer i vilket fall ha stora effekter på all idrott och även padel, men elitsatsande spelare borde få möjlighet att tävla ute i världen, säger Nifontov.

Den Internationella Olympiska Kommittén IOK rekommenderar dock samtliga idrottsförbund att inte låta ryska atleter delta i någon form av tävling.

— Ryssar och idrottare vill bara leva i frihet och glädje… det är 2022 och Elon Musk skickar raketer till mars, men vi krigar fortfarande och det är så tragiskt. Jag är helt emot krig.


Annons: 


 

Den här artikeln handlar om: