Ryska Padelförbundets Christian Tarruella.
Foto: Filip Björne
Internationell padel

Trots kriget: FIP flyttar bara en av sina fyra turneringar i Ryssland

ANNONS

Internationella Padelförbundet har beslutat att ställa in den planerade FIP Promotion-turneringen som var planerad att spelas i ryska Murmansk i april.
Men trots Rysslands invadering av Ukraina så väljer FIP att inte ställa till övriga tre turneringar som finns i 2022-kalendern.

— Vi pratade med FIP i går och bestämde oss för att ställa in turneringen i april för att sedan se vad som händer, säger Christian Tarruella som är det Ryska Padelförbundets tekniska direktör och förbundskapten, till Padel Alto.

Kriget som pågår i Ukraina har lett till att idrottsvärlden hakat på politiska beslut om stora sanktioner mot Ryssland.

Från Internationella Padelförbundet (FIP) har det dock varit helt tyst sedan kriget utbröt i torsdags. När Padel Alto får kontakt med det ryska förbundet så visar det sig att inte heller deras ordförande fått särskilt tydliga direktiv.

Internationella Olympiska Kommittén rekommenderar samtliga idrottsförbund världen över att att stoppa idrottare från att tävla för Ryssland på deras tävlingar. Men i padeln är det i nuläget fritt fram.

— Snart kanske spelarna får ett förbud. I andra sporter har ryssar blivit förbjudna. Vi får se i framtiden, säger Ryska Padelförbundets tekniska direktör Christian Tarruella till Padel Alto.

Men han tror att det inte kommer att bli någon turnering i Ryssland i år som arrangeras av FIP.

— Jag tror att alla ställs in.

Söderling: borde vara ännu hårdare

Tarruella är även förbundskapten för det ryska landslaget, och fanns bland annat på plats på EM i Marbella i somras. Han tror inte att Ryssland kommer att delta i padel-VM i november.

— Jag tror inte att vi kan åka till VM. Det är i slutet av året så vi får se vad som händer, men just nu är vi inte tillåtna. Just nu är det svårt att bara ta sig ut ur Ryssland om man har ett ryskt pass, säger han.

Robin Söderling, den svenska ex-tennisstjärnan och numera padelprofilen med sitt varumärke RS Padel, kommenterar situationen i Ryssland från ett tennisperspektiv i sin roll som Sveriges Davis Cup-kapten i en intervju med Radiosporten.

— Det är bra att någonting görs men jag tycker personligen att man borde vara ännu hårdare, och kanske förbjudit ryska och belarusiska spelare att få delta överhuvudtaget, säger Robin Söderling apropå beslutet att låta tennisspelare från Ryssland under neutral flagg.

— Sen om man vänder på det så är det många oskyldiga idrottare som drabbas. De har haft oturen att födas och representera ett land med en diktator som styr. Men tyvärr så tror jag att det behövs sanktioner på alla fronter just nu från västvärlden, för att visa vad man tycker, säger Söderling till Sveriges Radio.

Den här artikeln handlar om: