Ryska landslagsspelaren Vladimir Nifontov (montage).
Foto: Filip Björne
Internationell padel

Han flyger 70 mil för att träna: ”En hall i Ryssland”

ANNONS

Han är en av landets bästa spelare men reser 70 mil för att träna.
Vladimir Nifontov berättar en häpnadsväckande historia om stormakten Ryssland som fortfarande bara har en padelanläggning i hela landet.

I ett stort reportage på PadelDirekts internationella systersajt Padel Alto får vi ta del av fakta och perspektiv inifrån stormakten Ryssland som minst sagt får en att lyfta på ögonbrynen. Bara en renodlad padelhall och totalt 20 banor i landet som har 144 miljoner invånare och sträcker sig över två kontinenter.

Chockerande uppgifter för oss som lever i ett så progressivt padelland som Sverige.

— Jag flyger till Moskva varje vecka för att kunna spela, och ibland tar jag flyget mina vänner i Thailand för att spela, säger ryska landslagsspelaren Vladimir Nifontov till Padel Alto.

Han bor i St Petersburg och reser drygt 70 mil för att kunna uppleva det simpla nöjet av att ställa fötterna på en padelbana. Väl där är inte tal om tuffa träningspass för att lyfta nivån på det egna spelet — det finns ännu ingen padeltränare i Ryssland.

— Vi har inga tränare, så vi kan bara spela matcher, säger Niftonov.

Inte konstigt att det ryska herrlandslaget slutade sist på EM i Marbella i somras. Men man tar ändå små steg i rätt riktning och har redan hunnit genomgå någon form av generationsväxling senaste två åren.

— Det var en katastrof i Rom 2019. Vi hade killar som var 55 och 60 år i landslagstruppen då, säger han.

Den framgångsrika tennisnationen Ryssland ser ändå ljust på framtiden. Padel Alto har även träffat förbundskapten Christan Taruuela som förklarar hur man ska få fart på banbyggandet, varför han tror att ryssarna kommer att bli ett padelland att räkna med och vikten av att de bästa ryssarna bor i Spanien. 

— Det finns bara en renodlad padelhall i Ryssland och en eller ett par banor på några tennisanläggningar, säger Christan Taruuela i reportaget som finns att läsa här och utvecklar sedan:

— Vi är som Sverige var för tio år sedan. Vi behöver tid,

Den här artikeln handlar om: