Förbundet och toppspelarna om nya världstouren: ”Spelarna förtjänar mer pengar”
Internationella Padelförbundet meddelade i dag att deras nya världstour, med stöd av miljardbolaget Qatar Sports Investments, blir verklighet och drar i gång redan i år.
Bara positivt, tycker Svenska Padelförbundets ordförande.
— Vi ser positivt på detta, säger Tomas Andersson till PadelDirekt.
På tisdagsförmiddagen skickade Internationella Padelförbundet FIP ut ett pressmeddelande där man förkunnande att man inom två år tar över ”den enda officiella världstouren för padel”. Redan i år ska man arrangerade tio turneringar vid sidan av World Padel Tour.
— Även vi på förbundet fick ta del av informationen i dag och ser positivt på detta. All utveckling som för padeln framåt tycker vi är bra, samtidigt som det är tråkigt när det innebär bråk på vägen, säger Svenska Padelförbundets ordförande Tomas Andersson och syftar på den hätska stämningen senaste veckorna i “världstour-kriget”.
Vad konkret tänker du på när du nämner utveckling?
— Ser man till ambitionsnivån som beskrivits av FIP tillsammans med inflytandet från spelarna och just Internationella förbundet så är det bara positivt. Tennisen och golfen har gått igenom samma utveckling vad gäller tourer, med större inflytande från spelarna, och där man sett en mycket positiv utveckling. Med stor sannolikhet blir detta ett steg framåt för sporten.
Windahl: Tiden får utvisa
Även svenska toppspelarna Daniel Windahl och Linus Frost ställer sig positiva till dagens nyhet, även om den förstnämnde är lite mer tvekande till hur det egentligen kommer att utveckla sig.
”Jag tycker tanken med nya tourer är bra. Så länge det inte blir någon form av revolt-utspel, utan att man har intentionen att utveckla padeln istället för sitt företag”, skriver Windahl i ett sms till PadelDirekt och fortsätter:
”Konceptet för padelspelare generellt behöver ju ses över. Blir det denna som blir den nya världstouren får nog tiden utvisa. Det finns såklart både fördelar och nackdelar. Men min ståndpunkt kommer alltid vara att jag vill tävla mot de bästa i världen om det är dit jag vill nå”.
Linus Frost:
— Jag tycker det är positivt, det är inget snack om att spelarna förtjänar mer pengar, vi resor runt och har det som sin heltidssport. Vi måste ju få pengar så att vi kan ha det bra och kunna resa runt och spela på touren, säger Linus Frost till PadelDirekt.
Han tror att nya FIP-touren är ett viktigt steg mot att börja locka mer publik till padeln.
— Jag tycker det är skitkul, att det är nytänk och att padeln uppmärksammas ute i världen. Det krävs ju en stor pengakassa för att organisera det bra med banor, miljön runt omkring evenemangen och prispengar, allt måste ju göras med klass för att få publik att vilja ta sig dit.
Förbundet: Ingen anledning att ifrågasätta
Qatar-miljardären Nasser Al-Khelaifi är president för bolaget Qatar Sports Investment (QSI) som tillsammans med spelarfacket Professional Players Association skrivit avtal för att förverkliga FIP:s jättesatsning. Så här på förhand finns det ingen anledning att problematisera att touren indirekt ägs av ett företag från Qatar, menar Svenska Padelförbundets ordförande.
— Nej, jag tycker inte vi sitter i en position där vi har anledning att ifrågasätta individen på något sätt. Det är en tidigare duktig tennisspelare med stor erfarenhet på många områden. Konceptet som han och Luigi Carraro (FIP-president) presenterar är ett steg framåt för sporten, med inflytande för spelare och förbund, säger Tomas Andersson.
Får även Svenska Padelförbundet och andra nationella förbund något att säga till om?
— Nej inte i detta skede, som nationellt förbund kommer vi inte ha ett inflytande. Och man ska ha respekt för att touren kanske inte blir exakt som deras skiss. Vi får se i vilken omfattning spelarna får inflytande, till exempel.
Den första deltävlingen ska enligt uppgift gå av stapeln i Qatar.
— Ja, att den hamnar där är ingen kioskvältare….
Några detaljer kring den nya touren, som gör premiär redan i mars, har inte presenterats. Men enligt källor till PadelDirekt så vill man välkomna minst 60 par på herr- respektive damsidan till samtliga FIP-turneringar, vilket öppnar för svenskar att delta.
Nu kan alltså de bästa svenska spelarna få möjlighet att spela World Padel Tour, APT Padel Tour och nya FIP-touren (som vi ännu inte vet vad den kommer att kallas).
— Vi som förbund ger inga rekommendationer kring det, nej. Den enskilde spelaren representerar sig själv och det är den enskilde spelaren som avgör vilka tävlingar man åker på.
Ännu fler internationella tävlingar gör det svårare för svenska förbundet att locka de bästa till SPT-tävlingarna.
— Jo så är det ju. Vi har gjort så stora ansträngningar vi kunnat kring SPT-kalender, vi satte inte datumen utan att stämma av med de internationella tourerna.