Luigi Carraro (FIP) / Nasser Al-Khelaifi
Foto: PadelDirekt / Bildbyrån
Internationell padel

OFFICIELLT: FIP:s och Al-Khelaifis nya världstour drar i gång 2022

ANNONS

Efter pajkastning, öppna brev och spekulationer är det nu officiellt.
Internationella Padelförbundet (FIP) och Nasser Al-Khelaifi lanserar en ny världstour redan i mars 2022.
Om några år är man "den enda officiella touren”, enligt FIP.

”Åtminstone tio tävlingar är planerade för 2022 och 2023, och startar med den första turneringen i mars 2022”, skriver man i ett pressmeddelande.

Det är ett samarbete mellan Qatar Sports Investment (QSI) — där qatariske miljardären Nasser Al-Khelaifi är president — spelarfacket Professional Players Association och det Internationella Padelförbundet som möjliggjort denna nya världstour som kommer att spelas parallellt med World Padel Tour de närmaste två åren. 

”Den globala touren kommer att vara helt reglerad av FIP och världens bästa spelare står bakom den. Den kommer att dra nytta av vårt strategiska samarbete med Qatar Sports Investments (QSI). Det kommer att bli den enda officiella touren inom sporten padel”, skriver man i pressmeddelandet.

Enligt uppgifter till PadelDirekt så ska den första deltävlingen i mars genomföras i Doha, Qatar på samma anläggning som VM avgjordes i höstas. I år kommer tio deltävlingar att arrangeras av FIP:s nya tour.

— Det är ingen överdrift att detta initiativ transformerar vår sport. Vår älskade sport kommer att nå nya höjder där spelarna får en aktiv roll i att skapa sportens framtid, samtidigt som den regleras av FIP, säger Ale Galan om touren.

”I dag är en historisk dag för padeln”

Spelarna som är rankade topp 20 på World Padel Tour är fortsatt bundna till att spela WPT fram till 2024 (då deras nuvarande kontrakt löper ut). Från 2024 och framåt så ska Internationella Padelförbundets nya Qatar-stöttade tour innehålla 25 deltävlingar om året.

”I dag är en historisk dag för padeln som för första gången blir fullt reglerad och proffesionaliserad på världsnivå. Vår sport får nu frihet att skapa sitt eget öde”, fortsätter man som en tydlig passning till World Padel Tour.

I vårt nya format ”Inside Padel — spelet bakom kulisserna i padelvärlden” kan du läsa mer om hur de stora prispotterna på nya FIP-touren kommer att fördelas.

Fler detaljer om FIP-touren kommer att avslöjas inom kort, skriver man i pressreleasen. Läs hela FIP:s pressmeddelande här.


Annons:

Den här artikeln handlar om: