Tea Hylander (th) och Maja Eriksson (tv).
Foto: Martin Nilsson
Junior-SM

Nya regeln stoppar supertalangen från att försvara sitt JSM-guld: ”Otroligt tråkigt”

ANNONS

Juniorstjärnan Tea Hylander, 16, är en av flera svenska stortalanger som drabbas hårt av Svenska Padelförbundets nya regelverk.
— Jag missar junior-SM eftersom jag ställt in mig på att spela 18-klassen. Otroligt tråkigt, säger Hylander till PadelDirekt.

I7 augusti förändrades tillvaron och planerna för många av Sveriges juniorspelare. Då trädde ett nytt regelverk för Svenska Padelförbundets sanktionerade juniortävlingar i kraft, vilket bland annat innebär att man enbart får delta i sin egen åldersklass på junior-SM.

— Jag och Maja Eriksson hade bestämt att vi skulle spela i 18-klassen tillsammans, men nu får jag ju inte det. Jag får bara spela i 16-klassen och där är alla spelare jag skulle vilja spela med är upptagna nu, så jag missar SM, förklarar Tea Hylander.

Hylander vann flickor 18-klassen redan i fjol i par med Amanda Girdo. Nu får hon alltså inte chansen att försvara titeln på SM som går av stapeln 8–10 oktober i Örebro.

— Det är jättetråkigt, jag älskar att spela JSM, det är årets höjdpunkt. Det har varit ett mål som jag nu inte kan uppnå. Vi trodde ju att vi skulle få spela 18-klassen tills ganska nyligen, säger 16-åringen.

Har du kontaktat förbundet och förklarat situationen?
— Jag skickade ett meddelande på messenger till dem, men de svarar inte. Jag har hört att förbundet är svåra att få tag på.

Tea Hylander är på en tillräckligt hög nivå för att spela mot Sveriges bästa seniorer i Swedish Padel Tours A-klass, vilket innebär att hon inte påverkas särskilt mycket av det är ett nytt regelverk även för SPT Future. PadelDirekt har varit i kontakt med flera föräldrar till juniorer som drabbas i en rad tävlingar under hösten.

— Det funkar bra på SPT för mig, det är kul att spela mot seniorer men det är klart man vill spela junior också. Maja och jag hade haft en bra chans att ta hem JSM,

Maja Eriksson, som du spelat SPT A-klass med, missar alltså också SM?
— Ja, hon är lika besviken som jag. Hon kommer knappt tävla mot juniorer nu i höst.

Hylander om VM: ”Så dåligt av förbundet”

När PadelDirekt träffade Tea och talangfulla storebrorsan Leo förra hösten sa den då 15-åriga Tea ”jag vill bli etta i Sverige och sedan spela på WPT”. Nu har hon kommit en bra bit på vägen och vill gå i bräschen för ungdoms- och juniorpadeln på damsidan. 

— Det är synd att så många yngre tjejer inte får spela fler matcher och utmana sig själva. Tjejgrupperna är inte stora så det kan inte vara problemet. Man måste få upp fler tjejer i 18-klassen, tycker jag. Nu är det kanske tre lag som möts i alla tävlingar. Den nya generationen behöver fler turneringar, det måste öppnas upp.

Svenska Padelförbundet har flera gånger sagt att man satsar hårt på ungdomar. Hur har du märkt av det?
— Det märks inte alls, jag har i alla fall inte märkt av någonting.

En annan stor besvikelse för Hylander och resten av juniorerna som hade chansen att slå sig in i det svenska juniorlandslaget i somras var att VM — som pågår just nu i Mexiko — ställdes in för Sveriges del.

— De (förbundet) kom ut med den informationen väldigt sent, samma dag som truppen skulle presenteras fick vi veta att vi inte får åka. Så dåligt av förbundet. Jag tycker så synd om 18-åringarna som skulle få spela sitt första och sista JVM.


Har du nyhetstips eller en intressant historia att berätta från juniorpadelns värld? Kontakta oss på nyheter@padeldirekt.se!

Den här artikeln handlar om: