WPT Masters Barcelona
Daniel Windahl, Amanda Girdo & Calle Knutsson.
Foto: Bildbyrån & Viktor Andersson.
World Padel Tour

Windahls hyllning till svensk padel: ”Vi tar in på många spanjorer”

ANNONS

Samtidigt som semifinalerna spelas i Sardiniens WPT på lördag så drar Barcelona Master i gång med förkval. 
Hela fem svenskar finns representerade i Barcelona: Amanda Girdo, Simon Vasquez, Daniel Windahl, Calle Knutsson och WPT-debutanten Daniel Appelgren. 

Under Sardegna Open fanns bara en enda svensk spelare representerad — Simon Vasquez. Mycket på grund av SM som skulle spelats föregående helg och spelare som Amanda Girdo, Daniel Windahl och Calle Knutsson hade planerat för det. 

Men till Barcelonas Mastersturnering är den svenska truppen samlad. Vasquez återigen med Cayetano Rocafort, Daniel Windahl med Maty Marina, det nya paret Calle Knutsson/Daniel Appelgren och så Amanda Girdo med Tia Norton. Fler än någonsin både den här, föregående säsong, och förmodligen överhuvudtaget i en WPT-turnering som spelats i Spanien. 

— Jag tror aldrig vi varit så här många. Det måste vara rekord, säger Simon Vasquez som just nu befinner sig i Barcelona och tillsammans med Cayetano Rocafort förbereder sig. 

När World Padel Tour-cirkusen besökt Sverige har det av logiska skäl varit fler än fem svenskar som deltagit. 

Simon Vasquez är en av de svenska spelarna som satsat längst på WPT och glädjs åt utvecklingen att fler svenskar söker sig till Spanien och världens bästa padeltour. 

— Det är kul. Jag är glad att man får med sig lite svenska landslagsspelare. Barre vet jag också är sugen och ju fler desto bättre, säger Sverigeettan.

Ja, och Anna Åkerberg nämnde ju i er podd att hon också är sugen. 
— Ja, precis, Anna också. Och det är bara positivt, det uppmanar jag fler att göra. Man får andra erfarenheter här, spelare som spelar annan padel. Det kan man sen ta med det till Sverige och utveckla spelet där vilket kommer att driva på konkurrensen, utveckla sporten och göra vårt landslag bättre så att vi kan utmana länder som Frankrike, Italien och Portugal. 

Vasquez: Nyckeln är att bli seedad

Vasquez och Rocafort kommer från två bra turneringar på Sardinien. I FIP-turneringen vann de två matcher och gick till åttondelsfinal. I WPT-turneringen, som just nu pågår, blev det också två vinster och sedan en förlust i en jämn tresetare i Previa-finalen. 

— I FIP:en var det skönt att kvala in, i WPT:t blev det två vinster och en tredje som vi skulle vunnit, vilket väl var godkänt. Det är tufft och små marginaler, det är bara att kriga på. 

Vad skulle du säga behövs för att nå det där nästa steget, där Previa blir standard och du till och med nosar på ytterligare några segrar där?
— Det vi behöver är att samla poäng och gå upp lite i rankning så att man man blir seedad och får vila någon extra match, vilket på så sätt skulle ge mer energi till den där ”viktiga matchen”. 

Han syftar då på det faktum att om du blir seedad i Pre Previa så slipper du spela i den allra första Pre Previa-omgången. Man får då lite extra vila och har lite mer energi när de verkligt tuffa matcherna sedan ska spelas, i Pre Previa-finalen eller rentav första omgången av Previa. 

Windahl: Appelgren kan skada redan nu

Daniel Windahl om den nya ”svenskinvasionen” på WPT: 

Det är något vi inte är vana vid. Fem svenskar i kvalet är det mesta än så länge. Dock tror jag bara det kommer höjas, vilket är oerhört roligt. Svensk padels nivå pekar ju uppåt. Vi kan fajtas mot starka lag. Det vi behöver är erfarenhet. Med den träningsdosen (fys och padel) och fokusering jag känner många svenskar lägger ner, tror jag vi tar in på många spanjorer”, skriver Daniel Windahl i ett sms och lägger till:

”Appelgren (med någon fler) är en av de spelarna som i mitt tycke verkligen kan skada redan nu i WPT-kvalen. Det känns som en liten vinst för svensk padel”. 

Hur serförutsättningarna då ut för de svenska spelarna? 

Jo, redan i den andra omgången av Pre Previan är det öppet för svenskmöte direkt. Calle Knutsson/Daniel Appelgren kan få möta Maty Marina/Daniel Windahl redan i den andra rundan — förutsatt att de båda paren vinner sina matcher mot Alonso Rodriguez Martinez/Pablo Cardona (rankade 124:a och 136:a), respektive Ferran Bueno Gomez/Enric Sanmarti Huerta (rankad 203:a och orankad). Herrmatcherna inleds på lördag. 

För Simon Vasquez/Cayetano Rocafort väntar Ivan Arrondo Perez/Adrian Corona Roldan (rankade 194:a och 173:a). 

Amanda Girdo och Tia Norton som fått ett wildcard till turneringen möter Marta Barrera de La Fuente, rankad 119 och Aitana Garcia Roman, rankad 130. Girdo/Norton går in i turneringen på måndag.

Den här artikeln handlar om: