FIP Gold Ultimate Padel
Qatarska sällskapet med spanska stjärnan Gonzalo Rubio längst till höger.
Foto: Martin Nilsson.
FIP-turnering

Qatars bästa padelspelare — och tv-kändis i hemlandet

ANNONS

Varför dök det upp två spelare från Qatar på FIP Gold i Upplands Väsby — och varför spelade den ena med spanska stjärnan Gonzalo Rubio?
Frågor som de flesta som såg startfältet ställde sig — PadelDirekt fick svaret i en lång intervju med Qatars främsta spelare Mohammed Saadon Alkuwari.

FIP GOLD, UPPLANDS VÄSBY.
Qatar arrangerar padel-VM i november men är långt ifrån en känd padelnation. För ett par dagar sedan bekräftades det även att man fick världsmästerskapet utan att vara medlem i Internationella Padelförbundet.

Det sammanföll märkligt nog med att två qatariska spelare för första gången spelade en internationell elitturnering — och man gjorde det när FIP Gold arrangerades i Upplands Väsby.

— Det är ett nöje att vara i Sverige, jag har velat komma hit länge. Det är ett land som jag gillat sedan jag var ett barn. Jag har följt många idrottslegendarer som till exempel Henrik Larsson och Stefan Edberg. Det är imponerande hur många stjärnor som kommer från Sverige, säger Mohammed Saadon Alkuwari.

Så det är första gången?
— Det är andra gången faktiskt, jag har varit här med min fru och vi gillade det verkligen jättemycket. Folket är välutbildat och pratar bra engelska så det är ett fantastiskt land att vistas i.

Mohammed Saadon Alkuwari parade ihop sig med Gonzalo Rubio som är rankad 39:a i världen. Förklaringen är lika enkel som den känns modern.

— Vi kom i kontakt via Instagram! Det vackra med padeln är att sporten fortfarande är liten och toppspelare som Gonzalo är väldigt ödmjuka. De vill få sporten att växa och det är verkligen fint att se hur alla jobbar för det, tycker Mohammed Saadon Alkuwari.

Var det du eller hans som ställde frågan?
— (Skratt) Jag frågade honom, han är topp 40 i världen så det är en jättestor möjlighet för mig att utvecklas.

Paret Saadon Alkuwari/Rubio ställdes mot riktigt tufft motstånd i form av Inigo Zaratiegui och Javier Barahona, rankade 53 respektive 56 i världen. Det blev respass direkt. Men Saadon Alkuwari bjöd ändå upp till dans och visade goda kvalitéer. Att spela med Rubio är stort för honom.

— Det är jätte, jättekul. Jag lärde mig mycket både taktiskt och tekniskt. Han gav mig många tips, och det var en jättekul match som var ganska jämn. Jag är ganska nöjd med vår insats.

Du gillar Sverige mycket, men varför valde ni just denna tävling?
— Några av de bästa anläggningarna i världen här. Vårt mål är att få padel att växa i Qatar, det är därför jag och min bror är här. Vi lär känna padelcommunityt bättre samtidigt som vi själva får träna och tävla på hög nivå. Det är ju 20 spelare som är topp 50 i världen här. Vi är jätteglada att få representera Qatar i en så bra tävling, vi försöker vara goda ambassadörer för landet.

Men vem är han egentligen? Mohammed Saadon Alkuwari är 36 år gammal och tidigare tennisproffs. Numera är han både känd programledare i tv och hallägare.

— Jag har bara spelat padel i fyra år, men jag har varit tennisproffs i 16 år innan dess. Jag har spelat Davis Cup för Qatar och varit rankad topp 200 på ITF som junior. Sedan inledde jag en tv-karriär som programledare, och då hann jag inte träna, berättar Saadon Alkuwari.

Du programleder alltså? Vilken typ av program?
— Jag jobbar med fotboll, stora ligor som La Liga, Champions League, Premier League. 

Så du är känd i Qatar?
— Typ. Jag jobbar på ett av mellanösterns största tv-bolag, säger han och skrattar lågmält.

Han är dessutom en padelpionjär hemma i Qatar.

— Jag och min bror startade ett padelföretag för tre år sedan och just nu är det över 10 000 regelbundet aktiva padelspelare i Qatar. Just nu har vi totalt 22 banor fördelat på tre olika center. Sporten växer snabbt i Qatar.

Var ni en av de första aktörerna i landet?
— Den som startade den allra första anläggningen var faktiskt min storebror, han öppnade en utomhusanläggning 2017. Och två år senare bestämde jag och min andra bror oss för att bygga en inomhusanläggning, det är viktigt eftersom det är så varmt fyra månader om året. Vi ville att man ska kunna spela året om.

Hans bror Khalid Saadon Alkuwari parade ihop med en annan riktigt bra spelare, NK Padels spanjor Jose Carlos Gaspar. De vann första matchen men sedan tog det stopp. Men storebror Mohammed är högst rankad av Qatars stjärnbröder.

— Jag är rankad etta och han är tvåa, men min bror är fyra år yngre än mig så han har större chans att nå en hög nivå, säger Mohammed.

Det är alltså ni som ska frälsa Qatar på hemma-VM i november.
— Ja... men vi spelar normalt sett inte med varandra eftersom vi båda är backhandspelare. Men vi vill förstås göra det som är bäst för Qatar.

Vad är ditt mål med padeln?
— Jag är 36 och det fina med padeln är att flera av det bästa är över 40. Mitt mål är att bli topp 100, men det viktigaste är att göra sporten global, och för oss i Qatar att få i gång seriespel och landslag. Qatar investerar tungt i sport, det är ju fotbolls-VM nästa år och padel-VM i november till exempel. Vår ledare tror hårt på värdet av idrott för att stärka landet och livskvaliteten.

Eftersom båda bröderna blivit utslagna på torsdagen fanns det ett par dagar att hitta på andra saker i ett Sverige som äntligen tinats upp av sommarsolen.

— Vi är kvar till lördag så vi passar på att träna och nätverka på några olika anläggningar. Vi får se om det leder till något framtida samarbete.

Tidigare i veckan bekräftades det alltså att Qatar blivit medlem i Internationella Padelförbundet. Äntligen, konstaterar Mohammed Saadon Alkuwari som är hyfsat insatt i processen.

— Det är jättebra. Jätteviktigt. Jag tror att det pågått samtal om det i nästan ett år mellan vårt förbund och det Internationella förbundet. Att det är klart är inte bara viktigt för Qatar utan även för padelvärlden. Internationella Padelförbundet behöver 70 medlemsländer för att komma in i OS, säger Saadon Alkuwari och fortsätter:

— Så nu när Qatar kommer in tror jag att det är 54 medlemmar, så 16 länder kvar innan man kan försöka bli en OS-sport. Det vore stort för sporten. Sen är det jättebra att Qatar blir medlem eftersom det bara är sex månader kvar innan vi arrangerar VM, det verkligen jättebra. 

Vad tycker du om att tre personer från Qatars ambassad var här och stöttade er i dag?
Jag skulle vilja tacka dem för att de stöttar oss. När de fick veta att vi skulle till Sverige så har de försökt hjälpa oss med allt möjligt, så det är vi tacksamma för. Vi qatarier tar alltid hand om varandra på ett bra sätt, även ute i världen.



📷 Följ PadelDirekt på Instagram

Den här artikeln handlar om: