Amanda Girdo och Anna Åkerberg.
Foto: PadelDirekt
Svenska Landslaget

Anna Åkerberg om Qatar-VM: ”Tycker inte Sverige borde åka”

ANNONS

28 juni startar padel-EM.
Sverigeettan Amanda Girdo och Sverigetrean Anna Åkerberg blir två av blågults viktigaste spelare i Marbella — men om det blir ett VM i Qatar för Sverige i november är det inte säkert att duon vill åka.

Se intervjun med Åkerberg och Girdo i botten av artikeln.

Det återstår att se hur mycket Amanda Girdo och Anna Åkerberg får spela ihop på Europamästerskapet i Spanien i sommar. Men något vi redan nu kan slå fast är att deras insatser lär bli avgörande — det blev ännu tydligare när Sofia Arvidsson tvingades tacka nej.

— Vi är båda öppna för att spela med alla. Det är inte som att jag och Anna sitter ihop. Vi är på god fot med alla, sade Amanda Girdo till PadelDirekt förra veckan.

Precis som för idrottsvärlden i stort blir 2021 ett stort mästerskapsår för padeln. Drygt fem månader efter att EM avslutats i Marbella är det dags för padel-VM i Doha, Qatar. Ett mästerskap som tilldelats emiratet trots att det formellt inte fanns något qatariskt padelförbund när Internationella Padelförbundet beslutade att Qatar skulle få VM:et.

Tycker ni att Sverige ska delta på VM i Qatar?
— Jag tycker att det är en svår fråga. Jag tycker inte att man borde åka till Qatar. Samtidigt, om jag blir uttagen blir det svårt att säga nej. Jag hoppas att de flyttar det, säger Anna Åkerberg till PadelDirekt.

Amanda Girdo fyller i:

— Det är jättesvårt att säga, som Anna säger. Dels på grund av hur det ser ut där, dels på grund av hur det ser ut i världen med pandemin. Vi får nog ta det då och se hur andra resonerar också. Det kan ju vara så att man känner att det är en möjlighet för padeln och ens egen utveckling. Man får ta det när det närmar sig, vi får se om det ens är på tal då.

Sverige har alltså fortfarande inte anmält sig till Qatar-VM. Så här sade Svenska Padelförbundets kommunikations- och pressansvarige Kent Persson till PadelDirekt om VM i Qatar för några veckor sedan.

— Sen har vi frågan om Qatar. För det första är det ett dyrt VM att delta i och sen finns det också en politisk diskussion. Qatar är ett land man kan ifrågasätta på många sätt, jämställdhet, deras syn på homosexuella och ur ett demokratiskt perspektiv. Ska man åka eller ska man inte åka, det är komplext, sade Kent Persson i en stor intervju.

Persson igen:

— Vi tittar på de de olika aspekterna och kommer att prata i styrelsen och med våra förbundskaptener. Vi kommer nog lyfta frågan med RF men även fråga externa parter. Ska man inte åka eller åka? Och om man åker, hur ska man då agera? Vi vet att det tar tid och vi försöker vara noggranna. 


TV: Åkerberg och Girdo om VM och WPT

Den här artikeln handlar om: