På bilden: Kent Persson, kommunikationschef Svenska Padelförbundet.
Foto: Privat.
Svenska Landslaget

Förbundet om dubbla EM: ”Påtaglig risk att det förlöjligar sporten”

ANNONS

Det Svenska Padelförbundet har mycket att tänka på vad gäller landslaget detta mästerskapsfulla år. 
Blir det återigen två EM, ska man då välja något av dem — har man överhuvudtaget råd med det? 
Och då är inte ens VM-landet Qatar nämnt.

Det är ett tag kvar till det som ser ut att bli årets första Europeiska Mästerskap i padel: det som är tänkt att hållas av det Internationella Padelförbundet, FIP, i månadsskiftet juni-juli, 28 juni till 4 juli i Marbella. 

Ja, ni hörde rätt — det första EM:et får året. Det andra EM:et, som i stället är tänkt att hållas av det Europeiska Padelförbundet, FEPA, är i skrivande stund planerat att hållas i oktober. Sedan blir det ett VM på det, tänkt att hållas i Qatar i november. 

Men även om det är långt dit har nu det Svenska Padelförbundet, genom sina rekryteringar på förbundskaptensposterna där Jonas Björkman blev förbundskapten för herrarna och Mari Andersson för damerna, de personalmässiga förutsättningarna för att delta. 

Än så länge har förbundet dock inte kommit fram till några formella beslut om de tre seniorturneringarna. 

— Det ser ju ut som att det ska arrangeras två EM och ett VM. För oss är den första frågan pandemin. Det första EM:et är gränsfall. Går det att åka och garantera trygghet för spelarna och så vidare, säger Kent Persson, kommunikations- och pressansvarig på Svenska Padelförbundet till PadelDirekt och fortsätter:

— Det andra är ekonomin. I år är det tre seniormästerskap och ett junior-mästerskap. Det är fyra mästerskap och vi har inte riktigt den ekonomin. Vi är på väg dit och har stärkt den men får till exempel fortfarande inte stödet från Riksidsrottsförbundet, RF, eftersom vi inte är med där. Vi kommer titta på det och se hur vi kan lösa det eller hur vi prioriterar. 

VM dyrt att åka på

För att göra det ännu mer krångligt och komplext kommer också frågan om Qatar. Precis som fotbolls-VM ska hållas i Qatar, ska alltså Padel-VM hållas i det kontroversiella landet. Efter en artikel i The Guardian, där det avslöjades att 6500 gästarbetare dött i Qatar — på plats för att framförallt bygga infrastrukturen till fotbolls-VM 2022, har debatten om landets syn på mänskliga rättigheter intensifierats. 

— Sen har vi frågan om Qatar. För det första är det ett dyrt VM att delta i och sen finns det också en politisk diskussion. Qatar är ett land man kan ifrågasätta på många sätt, jämställdhet, deras syn på homosexuella och ur ett demokratiskt perspektiv. Ska man åka eller ska man inte åka, det är komplext, fortsätter Kent Persson. 

— Vi tittar på de de olika aspekterna och kommer att prata i styrelsen och med våra förbundskaptener. Vi kommer nog lyfta frågan med RF men även fråga externa parter. Ska man inte åka eller åka? Och om man åker, hur ska man då agera? Vi vet att det tar tid och vi försöker vara noggranna. 

Vet du hur spelarna resonerar? 
— Vi kommer lyfta frågan i spelarrådet men först och främst i styrelsen och hos förbundskaptenerna. Jag utgår från att de vill spela och att de överlämnar politiken åt oss. 

Håller låg profil i stora konflikten

Det Svenska Padelförbundet har inte tagit ställning i den infekterade konflikt som möjliggjort två separata EM. Kort sagt beror konflikten på att FIP, som historiskt sätt arrangerat både EM och VM, 2019 helt enkelt inte godkände FEPA:s nystartade EM. Det året blev det därför två mästerskap där olika länder valde olika sidor. I år ser det alltså ut att bli likadant. 

Vi vill vara neutrala i konflikten mellan FEPA och FIP, vi vill inte dras in i det men ytterst är det inte bra. Det bromsar utvecklingen, så det vi signalerat är att de måste prata varandra, något som verkar svårt. Det är väldigt infekterat, berättar Persson.

— För mig finns det en påtaglig risk att det förlöjligar sporten. Det är löjeväckande och inget vi vill dras in i. Men även spelarna måste få värdera det. De vill säkert spela det EM där de bästa spelarna deltar, fortsätter han. 

När tror du att ni kan ha kommit till beslut i de här frågorna?
— Det tar lite tid och vi vet inte när, vi låter bli att stressa och försöker ta en rejäl diskussion där vi väger de olika aspekterna.

I podden Padel Mundo pratade de om att Qatar fått VM utan att ha ett giltigt förbund, och hänvisade till att du nämnt det. Stämmer det?
— Jag kan inte svära på det men i så fall är det är väldigt märkligt. Det är en sak som det bråkas om. Hur de fick VM och hade de ens ett förbund då? Jag vet att det finns en konflikt där, men det är inget vi kommer att lägga oss i. 



📷 Följ PadelDirekt på Instagram

Den här artikeln handlar om: