Beatriz Gonzalez.
Foto: PadelDirekt
World Padel Tour

Gonzalez om covid-insjuknandet — och hur karriären startade: ”En slump”

ANNONS

Hon är fortfarande bara 19 år, men har redan hunnit avverka fem år på World Padel Tour.
Den eviga supertalangen 
Bea Gonzalez berättar nu för PadelDirekt om sitt coronainsjuknande, partnerbytet och varför hon valde att satsa på padeln.

En karriär som inleddes i Malaga tog henne tidigt ut på vägarna i Spanien. Resandet på World Padel Tour gav även snabba — eller snarare sensationella resultat: redan säsongen 2016 spelade Beatriz Gonzalez sin första kvartsfinal på touren där padelns världsstjärnor slåss om titlarna, månad efter månad.

Nu, fem år senare, har det smått galna men ack så skickliga spelet tagit den snabbtalande spanjorskan till Sverige två gånger mitt under coronapandemin. Först till Studio Padels event i Göteborg, sedan till Icaniwill Invitiatonal på Scandinavian XPO vid Arlanda. 

Bea Gonzalez spel med nya partnern Lucia Sainz har varit upp och ner under försäsongen. 19-åringen vill inte gå in på några detaljer när hon får frågan om varför det mycket lovande projektet som inleddes med Paula Josemaria i höstas fick ett snabbt slut efter bara någon månad.

— Det är en del av padeln, att byta partner. Hon ringde och sa att hon ville byta partner, men det är inga hard feelings. Nu är jag med Lucia och det känns bra, säger Gonzalez till PadelDirekt.

Men starten på 2021 blev inte som hoppades. Efter nästan ett år av pandemi skulle även världens främsta padeltalang drabbas av covid-19.

— Jag drabbades av covid-19 för två och en halv månad sedan. Bara två dagar in på försäsongen. Jag var lite sjuk men symtomen var inte så starka, säger Gonzalez.

Hur mår du nu? Känner du dig helt återställd fysiskt?
— Ja jag känner mig fullt frisk nu. Jag är glad att det gick över snabbt. 

Debuterade på WPT som 14-åring

Hur blev Beatriz Gonzalez Fernandez från Malaga så otroligt skicklig med padelracket i hand, och hur blev hon det i så ung ålder? Känslan är att hennes svar speglar både hennes spelstil och personlighet väl. ”Det bara blev så”, typ.

— Det var faktiskt en slump som gjorde att jag valde padeln före fotboll. Det fanns en padelklubb tvärs över gatan där jag växte upp, så jag hade jättebra förutsättningar att träna mycket padel, berättar hon.

Du hamnade på WPT redan som 14-åring. Hur gick det att kombinera med skolan?
— Det har gått bra, men det har krävt mycket planering och att jag är organiserad. Om man vill lyckas med två saker väldigt mycket så hittar man alltid tid för att få ihop det. Ända sedan jag var liten har jag haft en bra struktur som gjort att jag lyckats med skolan.

Om hon är strukturerad utanför padelburen så transformeras hon snarare till motsatsen innanför glasväggarna och gallret. Och det är just hennes vilda spelstil som charmar padelvärlden — att vad som helst kan hända, när som helst. Den energiska spelstilen har alltid funnits där, och lär kanske alltid finnas kvar. Även om det har sina nackdelar, konstaterar hon.

— Det kommer helt naturligt. Min tränare säger att jag måste lugna ner mig och göra färre misstag. Mitt spel bygger mycket på energi och det är en del av min personlighet. Men visst, jag måste lugna ner mig lite ibland. 

Du ser ut att ha extremt roligt när du spelar och är ett föredöme för många unga spelare. Vilket är ditt främsta råd till unga padelspelare som vill nå världstoppen?
— Mitt främsta råd är att alltid ha kul på banan. Att inte bry sig så mycket om resultat, utan bara försöka ha kul. Har du en liten portion talang samtidigt som du har väldigt roligt kommer du nå dit du vill. Det har fungerat för mig i alla fall, att alltid njuta av att spela padel.

På torsdag spelar Bea Gonzalez och Lucia Sainz åttondelsfinal på årets första World Padel Tour-deltävling, i Madrid. Följ hela WPT-säsongen 2021 på PadelDirekt.se.

Om du missat:

Exklusivt möte med världstrean Lucia Sainz

Den här artikeln handlar om: