Odds från helgen / Daniel Windahl (montage)
Foto: Bildbyrån / PadelDirekt
Svensk Padel

Windahl om spelbolagens inträde — efter dödshoten: ”Ser det som en risk”

ANNONS

I lördags, på årets första deltävling av Swedish Padel Tour, erbjöds för första gången spel på padel.
Daniel Windahl, 24, utsattes för dödshot från arga matchfixare som ung tennisspelare och s
pelbolagens inträde väcker olustiga minnen.
— Det finns en risk att det går åt fel håll, säger han till PadelDirekt.

Det är en mörk historia, den om Daniel Windahls beslut att lägga ner sin lovande tenniskarriär. Som 17-åring erbjöds han pengar av många olika matchfixare som mutade honom att han skulle lägga sig när han spelade på Futuretouren (lägsta nivån av ATP). När han vägrade fick han i stället dödshot.

— I början var det ”du är sämst” och ”min mormor är bättre än dig”. Men när jag var sjutton började hoten eskalera. Det ökade i mängd och blev grövre meddelanden. Då skulle de döda både mig och min familj, har Daniel Windahl berättat för Sportbladet.

Det är långt ifrån okomplicerat att spelbolaget Coolbet nu blivit första aktören att  erbjuda odds på Swedish Padel Tour. Särskilt inte för Sverigetrean Daniel Windahl.

— Första reaktionen var negativ. Men samtidigt, sporten kommer växa så det här är något man inte kan undvika. Jag har ju förhoppningsvis lärt mig något av hela den historien från tennisen, men det här är ju negativt tycker jag. Men att det sker är ju inget vi kan påverka, konstaterar han.

”Något jag verkligen inte hoppas ska hända”

Den kanske största utmaningen inom spelvärlden är att idrottsutövare som knappt tjänar pengar på sin sport kan erbjudas stora summor av matchfixare. Plötsligt kan en förlorad gruppspelsmatch ge snabba pengar i fickan.

Just där är svensk padel, eftersom bara en handfull spelare i Sverige lever på padeln. Windahl ser riskerna med det.

— Just nu ser jag det som en risk, nu när alla känner alla inom padeln... det finns en risk att det går åt fel håll. Men det är något jag verkligen inte hoppas ska hända.

Faktum är att det kan ha hänt redan i helgen — de svenska spelarna har inget avtal som säger att man inte får satsa pengar på SPT-matcher.

— Vi har inget kontrakt på att vi inte får betta på våra matcher. I tennisen har de ett jättestort problem med det, jag hoppas vi undviker det inom padeln, säger 24-åringen.

Är det viktigt att Svenska Padelförbundet snabbt sätter upp någon form av regelverk för er spelare?
— Jag tycker det är viktigt att vi spelare är bundna till att det är nolltolerans mot betting på alla typer av padelturneringar. Om man nu klassas som professionell padelspelare tycker jag att det ska vara nolltolerans. Det är min egna åsikt.

Han skulle, tillsammans med sin partner Calle Knutsson, ha inbringat 2,75 gånger pengarna vid turneringsseger på årets första SPT som avgjordes i söndags. Men det slutade med finalförlust för duon mot Cayetano Rocafort/Simon Vasquez.

PadelDirekt har varit i kontakt med Padelförbundet som meddelat att de kommer att kommentera frågan om betting via mejl. 


📷 Följ PadelDirekt på Instagram

Den här artikeln handlar om: