Foto: Viktor Andersson & Pixabay.
Svensk Padel

Siffrorna som visar padelns galna utveckling — ökat med 11 278 procent

ANNONS

Padel har gått från perifer sport till folksport. PadelDirekt har pratat med Svenska Padelförbundets verksamhetschef Calle Åkesson om de galna siffrorna. 
Se statistiken nedan. 

Det pratas ofta, nästan slentrianmässigt, om hur fort padel har växt och om den galna boomen som pågår. Det är ju en fullt rimlig magkänsla men sällan presenteras det någon statistik. Men en liten kik på det Svenska Padelförbundets hemsida senare går det också att med siffror understödja boomen. 

Först och främst tittar vi i kolumnen ”antal registrerade padelspelare”: Sedan 2014, då det fanns 100 registrerade padel-spelare har det över 2020 ökat till häpnadsväckande 2000. Eller en ökning med 1900 procent. 

— Det är ju liksom en statistik som följer hela sportens utveckling. Att intresset för för att spela sanktionerade tävlingar är större. Det går hand i hand med att flera vill spela och om man vill utvecklas är tävla ett bra sätt, säger förbundets verksamhetschef Calle Åkesson. 

Han fortsätter: 

— Det är just på grund av detta som vi nyligen valde att utveckla vår tävlingsverksamhet. Att vi nu infört en challenger och ett seriespel. 

”Ser ett behov av fler anläggningar”

Nästa ökning handlar om antalet föreningar. 2014 fanns det 25 stycken, efter 2020 finns det 90 föreningar. 

— Det är viktigt så klart. Vi vill ju att det ideella föreningslivet inom padel ska bli så starkt som möjligt. Vårt uppdrag är att jobba mot föreningarna. Eftersom hallarna ökar så mycket som de gör så ser vi helst att det är föreningarna som driver verksamheten. Padeln bygger vidare på den svensk idrottsrörelsen. 

Nästa kolumn som förbundet delger är också den mest extraordinära. Den handlar om ökningen i antalet unika spelare som bokat en bana. Sedan 2014 har antalet unika spelare gått från 43 stycken till 485 000 2020. En ökning med 11 278 procent.

— Det hade jag väl knappt kunnat tänka mig. Där har vi sett att den stora ökningen blev när pandemin kom. Till exempel permitteringar och att man verkligen hade ett behov att röra på sig. Jag vill inte säga att det är tack vare pandemin, men den öppnade upp möjligheterna. 

Sista statistikkolumnen handlar om hur antalet anläggningar har ökat. Där finns det statistik från 2013, då det fanns sju stycken anläggningar. När 2020 gick i mål fanns det 503 stycken och i skrivande stund är de ännu fler. 

— Det vi ser där är att behovet är fortsatt stort för fler anläggningar. Tack till alla entreprenörer som vill starta upp anläggningar — de ger sporten förutsättningar att lyfta. Jag tror också att behovet av fler anläggningar kommer att fortsätta finnas, avslutar Åkesson. 

Här kan du läsa förbundets egna utlägg om statistiken

Antal licensierade spelare


Antal föreningar


Antal unika spelare som bokat en bana


Antal anläggningar


Grafik: Svenska Padelförbundet


📷 Följ PadelDirekt på Instagram

Du kanske även vill läsa:
Bokningsbotar stjäl padeltider: ”Förstör marknaden för spelarna”
Plus Bokningsbotar stjäl padeltider: ”Förstör marknaden för spelarna”
Den här artikeln handlar om: