Foto: Svenska Padelförbundet / Patric Persson
Svensk Padel

Swedish Padel Tour byter namn — stora förändringar till nästa säsong

ANNONS

Det händer stora saker på den svenska padeltouren, SPT. 
I dag gick förbundet ut med en mängd förändringar till nästa säsong. 
Cupra är ny titelpartner och touren byter därför namn till till 
SPT Cupra.
Dessutom kommer en helt ny serie att starta. 

Schemat för SPT Cupra är inte spikat ännu men touren kommer att dra igång igen i februari. Men då bara med en elitklass — vilken kommer att se lite annorlunda ut. 

— För SPT Cupra kommer tävlingssäsongen starta i slutet februari, dock med ett begränsat startfält. Det blir åtta par som kommer spela utifrån rankingen och spelformen blir gruppspel med efterföljande finalspel. När ordinarie tävlingssäsong kan startas återgår SPT CUPRA till ordinarie spelformat med turneringsträd, säger förbundets kommunikationsansvarig Kent Persson i ett pressmeddelande. 

— När tävlingsverksamheten kan börja vet vi dock inte. Så fort restriktionerna tillåter att tävlingsverksamheten kan startas så kommer Svenska Padelförbundet starta hela touren. Strukturen är klar för hur Svenska Padelförbundets tävlingsverksamhet kommer se ut för säsongen 2021, fortsätter han. 

I och med att SPT växer så kommer det att göras en del förändringar och förbättringar av touren.

 — Nytt för säsongen 2021 är att för juniorerna kommer den touren heta ”Swedish Padel Future Tour” och omfattar J14, J16 samt J18. Det är ett sätt att höja statusen för juniorerna och förhoppningsvis få fler tävlingar arrangerade för juniorerna. Tävlingarna kan både arrangeras enskilt och i samband med SPT. 

Golden point införs

— Nytt för i år är också att ”Swedish Padel Challenger” införs. Intresset för att spela SPT A och B-klasserna är så pass stort att det finns en stark efterfrågan för att utöka tävlandet inom SPT. Därför inför vi ”SPC” som blir en egen tour där möjligheterna skapas för att kunna vinna poäng och skaffa sig tävlingserfarenhet. 

Också att ”Golden point” införs. Golden point innebär att ett game avgörs med enbart en poäng vid ställningen 40-40 i stället för, som nu, via två (klassisk fördel).

— Det är ett sätt att ge spelarna möjlighet att skaffa sig erfarenhet av att spela med ”golden point” inför deras internationella satsningar. Golden point ökar också spänningsmomentet samt underlättar för schemaläggningen av tävlingarna.  

Ambitionen är att startfälten för SPT, dam och herr, ska kunna utökas när tävlingssäsongen blir normal igen. Veteranklasserna 45 och 55, dam och herr är möjliga att ha med på SPT. 

Spelschema inom kort

Spelschemat för det nya SPT kommer att presenteras snart. 

— Planeringen för SPT pågår för fullt och inom kort kommer spelschemat att presenteras, ett spelschema som vid behov kan komma att justeras. Vi kommer ta hänsyn till WPT samt APT så att de elitspelare som vill satsa internationellt kan göra det och samtidigt kunna spela SPT.

— Svenska Padelförbundet ser fram emot en intensiv och spännande tävlingssäsong 2021. Vi kommer att komma med mer specifik information om SPT löpande. Fram till dess att restriktionerna för tävlande hävs så är det viktigt att vi alla medverkar till att smittspridningen bromsas upp.

FAKTA

Här är nya SPT

• Swedish Padel Tour byter namn till SPT Cupra • Juniortouren kommer att heta ”Swedish Padel Future Tour” och omfatta J14, J16 samt J18 • Swedish Padel Challenger införs och blir en tour under SPT:s A, samt B-klass. • Golden point införs • Nationellt seriespel införs. Det kommer att heta Swedish Padel League och högsta divisionen kommer sedan leda till ett slutspel som blir Svenska Mästerskapet för klubblag.

Den här artikeln handlar om: