Studie visar — padelintresset dubblerades på ett år: ”Unikt”
Enligt en studie genomförd av Upplevelseinstitutet ökar inte bara padelspelandet lavinartat i Sverige – även intresset för padel i stort har dubblerats i åldersgruppen 15–29.
— Bryter man ner det i den yngre målgruppen, 15–29, så var det sex procent som över huvud taget hade spelat padel 2019, den siffran är nu uppe i 13 procent. Mer än det dubbla, en remarkabel utveckling, säger Upplevelseinstitutets Peter Allvin i podcasten Sporthuset.
Upplevelseinstitutet arbetar med analyser och undersökningar som beställs av till exempel förbund, intresseorganisationer eller företag.
— Vi mäter ungefär 20 olika motionsformer, allt ifrån simning, cykling till innebandy och fotboll. Och nu även padel senaste åren.
I podden Sporthuset berättar Upplevelseinstitutet om sin ”Sportnavigator” som har gjorts sedan 2013, vilken innebär att 6000 intervjuer genomförs varje år för att undersöka svenskars idrottsintresse.
— I den här typen av studie händer det inte jättemycket generellt, från ett år till ett annat. Så utvecklingen av padeln är väldigt unikt, jag kan inte se någonting liknande. Det var kanske innebandyn på tidigt 80-tal möjligen, när den uppfanns och breakade. Men det har vi inga siffror på, berättar Peter Allvin.
Att dubbelt så många unga svenskar blev engagerade i padel på bara ett år hänger förstås på att det fortfarande är tusentals svenskar som ställer sig på en padelbana för första gången. Tusentals svenskar varje år.
— Jag tror att intresset i den åldersgruppen är väldigt utövardrivet, att man ägnar sig åt sporten för egen del, fortsätter Upplevelseinstitutets Sporthuset-gäst i podden.
Fotbollsexperten och ex-fotbollsproffset Jens Fjellström kommenterar i samma avsnitt de starka padel-siffrorna och sportens stora fördelar.
— Statistiken är oerhört intressant, det skulle kunna fungera som en case study för framgångsrika exempel, säger Fjellström och fortsätter:
— Jag tror att det är den låga tröskeln för att spela padel, men också att padel erbjuder en stadig förbättring hela tiden så att belöningssystemet tillgodoses. Och sen är det socialt när man är fyra utövare hela tiden. Vi försöker spela gubbapadel en gång i veckan men jag känner varje gång att hälsenor kan ryka, konstaterar han med ett skratt.
Lyssna 15 minuter in i Sporthuset avsnitt 279.