Svensk Padel

Ehrnvall varnar för svenska utvecklingen: ”Kommer inte klara det”

ANNONS

Fem år efter öppningen av Uppsala Padelcenter berättar en av Sveriges padelpionjärer Andreas Ehrnvall i en stor intervju med PadelDirekt om hur han upptäckte padel, hur han snackade in de första banorna i Rosendal i Uppsala och oron för byggboomens baksidor. 

Se hela intervjun i spelaren ovan.


— Det är en av de absolut tidigaste, så är det. Det kan ha funnits nån i Skåne, funderar Andreas Ehrnvall när han får frågan om Uppsala Padelcenter var den första anläggningen (med flera banor) i Sverige när den öppnade i slutet av 2015.

Innan dess hade han varit med öppnat två utomhusbanor i Uppsala och i dag driver han två anläggningar med totalt 13 banor i universitetsstaden. I november ingick Ehrnvall ett avtal med fastighetsbolaget Klövern, där han blir delägare, som innebär en jättesatsning med bland annat världens största padelcenter i Mölndal,

Men nu lyfter ”Mr. Padel”, som han kallas på grund av sitt stora engagemang i sporten som han dessutom själv vunnit veteran-SM i, ett varningens finger för att byggboomen kommer att ge en del padelaktörer stora problem om inte allt för lång tid.

— Den stora faran är de som kommer in i padeln nu med den enda ambitionen att tjäna pengar på att öppna en padelhall. Under första fyra åren på Uppsala Padelcenter jobbade jag 15-16 timmar om dagen. Vi hade tävlingar och event jämt, jag och min fru Malin har i princip bott i hallen, berättar Ehrnvall och fortsätter:

— Nu ser jag resultatet av det. Självklart var det inte samma hajp då. Men som som det är nu är inte realistiskt, nu är det pandemi med permitteringar och arbetslöshet och därför fyller man tiderna på dagtid också. Det är egentligen där man går plus, på de oattraktiva tiderna, men så kommer det inte se ut när pandemin är över och det kommer fler hallar.

Vad kommer att hända då, tror du?
— Det innebär att man kommer behöva sänka priserna och för att överleva så måste du ha barn- och ungdomsträning, kurser, tränare. Precis som en tennishall bedriver sin verksamhet. Det kommer inte att funka att hyra ut tider och ha några varuautomater i hallen. Den tiden kommer vara över om ett år tror jag.

”Jag tror att de hallarna snabbt faller bort”

Utan att nämna någon tidpunkt så konstaterar Andreas Ehrnvall att Sverige kommer få svårt att undvika utvecklingen som padellandet nummer 1, Spanien, haft.

— En dag kommer vi till det som Spanien hamnat i och det är att det blir en överetablering av banor. Då måste man dra ner priserna och då tror jag att hallarna som kommer att överleva är de som har det lilla extra. I dag driver vi ungdomsträning med över 100 barn, vi har ett padelgymnasium som är överfullt då vi inte kan ta in mer 24 elever. 

— Problemet kommer bli att betala hyrorna, för många gånger äger inte hallarna lokalen utan de hyr av en fastighetsägare. Om man måste sänka till, säg 340 kr i timmen, får många svårt att räkna hem det.

Han har många tankar på hur padeln på bästa sätt ska hantera den dagen som alla vet kommer att komma någon: hajpen avtar och hallarna måste anstränga sig för att överleva.

— Jag har haft lyxen i Uppsala att det i princip inte varit någon konkurrent, men nu är det prat varje dag om att det ska öppnas här och där. Det är fine, det behövs fler banor i Uppsala, men jag är inte beroende av att fortsätta ta 440 kr i timmen och det är ju för att jag hållit på med det här ganska länge. Det kommer att bli intressant att se utvecklingen, på vissa ställen i Spanien kan du spela för åtta euro i timmen. Vi får se men några hallägare kommer inte att klara av det.

En lagerhall av plåt med ett gäng padelbanor räcker inte för inte för en hållbar verksamhet över tid, poängterar ”Mr. Padel.”

— Padelhallarna som enbart hyr ut timmar, jag tror inte på det. Jag tror att de snabbt faller bort.

Hur långt in i padelhajpen är vi nu, skulle du säga?
— Jag skulle nog säga att vi är i mitten. Bara senaste månaderna har jag märkt stor skillnad på spelarna som kommer till hallen. Första åren var det mest gubbar i min ålder som spelade. Men det vi är väldigt stolta över är att det är i princip 50/50 killar och tjejer här nu. Och senaste månaderna har det kommit jättemycket ungdomar mellan 15 och 25. Det är helt fantastiskt. Det är så vi måste bygga sporten, det går inte att bygga den kring tjockisar som mig. 

Vad gör ni för att underlätta för ungdomar som vill spela? En vanlig åsikt är att bara en viss målgrupp har råd att spela padel.
— Vissa tider under veckan spelar ungdomar för 200 kr, 50 kr person. Nånstans där tror jag att alla har råd. Det är samma sak att studenter kan spela för 200 kr dagtid och sena kvällar. Det bidrar nog till att vi har så mycket ungdomar här nu.

— Det har varit mitt och min fru Malins motto, att alla ska känna sig välkomna och att alla kan vara med här. Det spelar ingen roll om du är elit, om du är bra eller dålig, det är helt ointressant.

Du kanske även vill läsa:
Världsstjärnorna till Sverige i februari — för att möta Sverigeettorna
Världsstjärnorna till Sverige i februari — för att möta Sverigeettorna
Den här artikeln handlar om: