Globen Padel / Anders Tegnell (inklippt)
Foto: Bildbyrån
Svensk Padel

Hallägarna efter FHM:s uttalanden: ”Svårt veta hur vi ska agera”

ANNONS
FHM meddelar att padelcenter kan hålla öppet — samtidigt som en smittskyddsläkare säger att det är olämpligt att spela just nu.
Stort ansvar hamnar på padelaktörerna som måste fatta svåra beslut. 

När PadelDirekt ställde frågan ”bör svenskarna fortsätta spela padel?” på Folkhälsomyndighetens presskonferens på tisdagen blev svaret att det är upp till varje individ att bestämma: ansvaret ligger hos spelarna och hallägarna. Bara ett dygn tidigare hade smittskyddsläkare en starkare åsikt: att spela padel är olämpligt just nu.

PadelDirekt var i kontakt med två svenska padelcenter-ansvariga innan ovan nämnda presskonferens för att ställa frågor kring det rådande smittoläget och den svåra arbetssituationen.

— Vi pratar om det här i princip hela tiden. Som vi uppfattar rekommendationerna så handlar det om att se över våra lokaler, ytor och genomströmningar. Vi måste verkligen säkerställa att det inte blir trängsel, säger Globen Padels medgrundare Frida Höök till PadelDirekt och fortsätter:

— Vi har tagit en ny funderare och konstaterat att åtgärderna vi vidtagit gör att vi skapat ett flöde som innebär att vi inte har någon trängsel. Vi har lyckats säkerställa att alla kan hålla avstånd. Det är bara med individerna som man spelar med som viss närhet sker.

Så fungerar det alltså på en av många padelanläggningar i Stockholm, som i princip varje dag är fullbokad från 06.00 till 23.00. Just Globen Padel är till och med fullbokad hela julafton (har öppet 09.00–14.00), enligt bokningstjänsten Matchi.

Kritiserar padelcenter som lockar padelspelare via sociala medier

Det är verkligen högtryck på padeln i alla Sveriges hörn och vrår. Eksjö Padelcenter i Småland är en av anläggningarna som fått tydliga rekommendationer från sin kommun att stänga igen fram till 24 januari. Det har man i dagsläget ingen plan på att göra.

— Ja, vi såg rekommendationen från kommunen och ska ha intern avstämning om det i dag (läs: i går), säger Jens Williamsson, medgrundare på Eksjö Padelcenter till PadelDirekt.

Lutar det åt att ni fortsätter hålla öppet?
— Det tror jag. Vi har två banor på 800 kvadrat så det är en tacksam yta att jobba med. Vi tittar på att ändra i bokningsläget så att man inte blir klar på båda banorna samtidigt, så att det bara är åtta personer i hallen. När man pratar med besökare här i hallen så är alla positiva, de tycker att vi sköter situationen bra och vill hjälpa till med lösningar. Vi har fortsatt rätt bra tryck på bokningarna, berättar en av Eksjö Padelcenters grundare och ansvariga.

Hur ser på att en smittskyddsläkare i Västra Götaland sagt att det är olämpligt att spela?
— Jag passar gärna på att uttala mig kring det. Men jag känner väl att det är dumt att dra hela padelverksamheten över en kam, det är ändå rätt stor skillnad på hallar med två banor och de som har 20. 

Han berättar att man helt tagit bort tidsgränsen för avbokningar — vilket är högst ovanligt — det innebär alltså att alla som bokat en padeltid kan avboka ända fram till starttiden.

— Vi vill ta vårt samhällsansvar. Men vi tycker att det är mycket bättre att fyra personer spelar padel på 200 kvadratmeter än att fyra pers sitter på fyra kvadrat runt ett bord på en restaurang, säger Jens Williamsson och passar på att dela ut en känga till några hallägar-kolleger i landet:

— Vissa pushar ut på sociala medier att ”kom och spela hos oss, de här tiderna är lediga” och det är ju inte jättesmart just nu. Det ser inte bra ut, tycker jag.

”Svårt att veta hur vi ska agera”

Globen Padels Frida Höök beskriver en svår situation där det är lika viktigt som det är svårt att hänga med i svängarna. En situation där regeringen och FHM kommunicerar nya rekommendationer ena veckan, för att nästa vecka komma med nya riktlinjer och regler.

— Det är svårt att veta hur vi ska agera, verkligen svårt. Vi vill gå i bräschen i padel-Sverige men det är verkligen svårt, man får ju inte heller ha en direkt dialog med FHM. Man får försöka lyssna så gott det går. Men vi är öppna för feedback och får fin respons av våra besökare, vi har fått ett gäng mejl från besökare som tycker att vi sköter det bra,  säger Frida Höök och lyfter fram några åtgärder:

— Vi har gjort hårda åtstramningar, bland annat har vi avbokning öppen fram till tre timmar innan bokad tid och vi har tagit bort alla lektioner. Vi får jättemycket avbokningar så vi vill att tro människor tar sitt ansvar. Det viktigaste är att folk inte kommer när de inte är friska.

Hur ser du på att en smittskyddsläkare i Västra Götaland sagt att det är olämpligt att spela?
— Jag förstår såna kommentarer. Men vi försöker göra allt vi kan, vi lyssnar på och följer Sveriges regler och ändras de så ändrar vi. Vi tror att vi gör det som förväntas. 

Reportrar
Viktor Andersson
Martin Nilsson

Du kanske även vill läsa:
Öppnar butik – mitt i pandemin: ”Tror inte det kommer sticka i ögonen”
Öppnar butik – mitt i pandemin: ”Tror inte det kommer sticka i ögonen”
Den här artikeln handlar om: