Padel-EM

Stor intervju med Mari Andersson om EM-truppen

ANNONS

Den svenska damtruppen till sommarens mästerskap på Sardinien har nu offentliggjorts. PadelDirekt har intervjuat Mari Andersson, som delar sina tankar om laget och de kommande prövningarna.

Under sommaren väntar ett Europamästerskap som egentligen skulle ha avgjorts förra året, men som blev uppskjutet. Därefter kommer världsmästerskapet att äga rum på hösten.

Hur har den här tiden varit med osäkerheten kring när och om det europeiska mästerskapet ska avgöras?

—  Det är lite utmanade. För man ska själv göra ett bra jobb samtidigt som man ska underhålla spelarna och hålla koll på allt. Det händer mycket på kort tid inom padeln, och det kan vara stressande när man inte vet exakt när och om mästerskapen blir av. Den osäkerheten ligger alltid i bakhuvudet, och man måste vara på tå hela tiden.

Hon fortsätter: 

—Men samtidigt är det så padeln ser ut just nu, och vi ser ändå förbättringar. Man måste vara positiv. Nu när vi är så här nära inför ett mästerskap känns det extra roligt.

”Tufft att välja de sista två platserna”

I tisdags släpptes den svenska truppen till sommarens EM. Mari Andersson har valt följande spelare till sin trupp: Lisa Andersson, Ajla Behram, Linnea Björk, Hanna Börjeson, Ida Jarlskog, Amanda Girdo, Carolina Navarro Björk och Baharak Soleymani.

— Ja, jag är jätteglad att kunna ha med alla de här åtta tjejerna som jag har tagit ut. Jag har vetat sedan en tid tillbaka att Sofia Arvidsson och Anna Åkerberg tyvärr inte kunde vara med på grund av familjeskäl. Så jag har noga följt många spelare sedan förra mästerskapet och efter EM som inte blev av förra året. Det har varit väldigt tufft att välja de sista två platserna, men jag tycker att Lisa och Hanna som tog de platserna har presterat mycket väl och är verkligen värda sina platser i landslaget.

Hon fortsätter:

— Sen har vi de övriga sex spelarna som varit lite mer självklara. De har erfarenhet, alla utom Linnea, som blev sjuk förra året och inte fick visa sig i landslaget, men annars är det spelare med mycket erfarenhet. Att få ha med dessa spelare med den erfarenheten är en stor trygghet för mig. Carolina Navarro till exempel. Vi har väldigt seriösa och härliga spelare.

Den stora stjärnan i truppen är Carolina Navarro Björk som är en legendar och förebild för många inom sporten. Hon var världsetta i nio år och har genom hela sin karriär spelat på en otroligt hög nivå. Mari Andersson påpekar att hon även hjälper henne i sin roll som förbundskapen. 

— Det är helt fantastiskt att ha med en spelare av hennes kaliber, med all hennes erfarenhet i padel, lagspel, alla tourer och alla kontakter hon har. Hennes ovärderliga erfarenhet bidrar enormt mycket till laget, inte bara till de andra spelarna utan även till mig. Det är verkligen en otrolig trygghet.

Hon fortsätter:

— Jag vill också trycka på hennes personlighet och engagemang för de andra spelarna och laget. Hennes stora hjärta och engagemang är helt fantastiskt.

Andersson: ”Otroligt tufft val”

Under förra mästerskapet var Smilla Lundgren en del av VM-truppen, men hon får inte chansen i detta mästerskap. Även 19-åriga Tea Hylander har tagit steg i sin karriär och var tidigare med i landslagslägret. Hennes utveckling är lovande, och hon ses som en framtida viktig spelare för landslaget.

Vad skulle krävas för att Smilla Lundgren och Tea Hylander skulle få en plats i truppen, med tanke på att de antagligen var bland kandidaterna?

— Ja, absolut var de det. De har presterat väldigt bra sedan förra EM-uttagningen, och det vill jag verkligen understryka. Tyvärr finns det bara åtta platser, och i detta fallet tycker jag att de åtta spelarna som är uttagna har presterat padelmässigt lite mer och visat bättre resultat på banan. Det har varit ett otroligt tufft val denna gången eftersom det är så många bra satsande tjejer nu, vilket gör mitt val svårare.

Var uttagningen lätt att göra för dig, eller har det krävts tävlingar på slutet för att bestämma truppen? Har du haft de här åtta spelarna klara länge?

— Nej, det har verkligen inte varit lätt. Det har växt fram efter hand, speciellt nu efter de senaste tävlingarna. Men man måste också komma ihåg att dessa uttagningar baseras på en längre tidslinje. Som jag sa inför det förra mästerskapet, så är det nästan ett år. Vi kollar på varje spelares individuella utveckling under den tiden.

Har du redan bestämt hur du vill para ihop spelarna med varandra?

— Jag har en dialog med spelarna om uppställningar och såklart om vem de känner att de spelar bäst med och vilka sidor de spelar på. I detta laget har vi flera spelare som spelar på båda sidorna och gör det riktigt bra, så det är inte alla som är låsta till en sida. Vi har sett under årens lopp att flera spelare är kapabla att spela på båda sidorna.

Hon fortsätter:

— Jag har en nära dialog med spelarna, för det viktigaste är att de känner sig bekväma med de uttagningar jag sedan gör för själva matcherna.

Läs en intervju med Jonas Björkman om herrarnas trupp här. 

Den här artikeln handlar om: