Padel-EM

Stor intervju med Jonas Björkman om EM-truppen

ANNONS

Sveriges herrtrupp till sommarens mästerskap på Sardinien är nu officiell.
PadelDirekt har intervjuat Jonas Björkman, som delar med sig av sina tankar om laget och de kommande utmaningarna.
— Det här är spelare som har haft väldigt bra resultat under en längre period, säger Jonas Björkman till PadelDirekt. 

Under sommaren väntar ett Europamästerskap som egentligen skulle ha hållits förra året, men som blev uppskjutet. Därefter kommer världsmästerskapet att äga rum på hösten.

I går släpptes den svenska truppen till sommarens EM. Jonas Björkman har valt följande spelare till sin trupp: Linus Frost, Viktor Stjern, Daniel Windahl, Albin Olsson, Daniel Appelgren, Adam Axelsson Christoffer Persson och Douglas Rutgersson.

— Jag tycker det känns väldigt bra. Det här är spelare som har haft väldigt bra resultat under en längre period och gjort de bästa resultaten. Och det är lite nykomlingar i laget, vilket också ska bli väldigt intressant att se hur de agerar, kommenterar förbundskapten Jonas Björkman till PadelDirekt.

Har det varit en lätt uttagning? 

— Nej, det är väl det positiva. Även om jag inte har fått ha så många mästerskap så har man ändå fått förbereda sig för mästerskap. Så jag tycker att år för år har det varit en positiv utveckling för svensk padel. Vi blir bättre och bättre. De bästa måste prestera lite bättre hela tiden. Och sedan kommer det ett koppel bakom, så vi har en helt annan bredd. Vilket för mig är otroligt glädjande. Så det är många som har varit i ropet och försökt ta de här platserna.

Bild från EM 2021

Den stora stjärnan i laget är Daniel Windahl som har tagit ytterligare steg i sin karriär. Under året har han vid flera tillfällen varit nära att skriva svensk historia genom att ta sig till en kvartsfinal i Premier Padel. Jonas Björkman påpekar att det handlar om att ha tålamod så kommer hans arbete att löna sig. 

— Daniel har ju etablerat sig på världstouren och har spelat riktigt bra med sina två partners. Men han har ännu inte fått pricken över i:et, och i hans fall handlar det mer om att ha tålamod. Förr eller senare kommer den där kvartsfinalen, som han nu varit väldigt nära. Som spelare vill man alltid få resultaten så snabbt som möjligt, så det viktiga är att ha tålamod och fortsätta jobba på. Till slut kommer hans arbete att löna sig. Han är väldigt proffsig i hela sitt upplägg, och vi hade hade stor nytta av att ha med honom på vårt landslagsläger (för några veckor sedan) så alla andra runt om kring får se hur han agerar. 

Under gårdagen kom även det tråkiga beskedet att Simon Vasquez inte kommer att delta i sommarens mästerskap. Det bekräftade spelaren för Padelfeber

Förbundskaptenen berättar nu för PadelDirekt att det är ett stort tapp.

— Ja, det är klart att det är ett stort tapp. Simon är ju en fantastisk spelare, ligger precis utanför topp 100-strecket och har både mästerskapserfarenhet och en enorm erfarenhet av internationell padel. Han och Danne sopade rent hus på EM för några år sedan, men visade redan då att de började ta stora kliv. Så det är klart att ha dem som ett par är värdefullt. Sen är det också skönt att kunna mixa upp dem. Men det är klart att det är synd att vi inte kan ha med honom till det här första mästerskapet.

”Otroligt bra lägstanivå”

SM-guldmedaljören Christofer Persson har belönats med en plats i truppen. Jonas Björkman delar med sig av sina tankar om varför han har valt att ta med 35-årige Christoffer Persson som debutant i sommarens mästerskapstrupp.

— Han har haft en fantastisk säsong. Förra året var otroligt med SM-guldet. Först hade han bra framgångar med Adam och sedan med Anton, har han levererat stabila insatser i nästan varje tävling. Det är sällan han gör en dålig match, han har en otroligt bra lägstanivå. Han har nått ett antal semifinaler, så det känns välförtjänt att han är med i det här laget."

Den andra SM-guldmedaljören Adam Axelsson får likt förra uttagningen en plats i truppen. Han kommer att göra landslagsdebut på seniornivå under sommaren. 

En spelare som fick en plats i det tidigare landslagslägret men som inte fanns med i EM-truppen är 17-årige talangen Willy Släryd. Senast i helgen stod han tillsammans med Axelsson som segrare när SPT avgjordes i Norrköping och många hade nog räknat in talangen i truppen på förhand. 

Vad krävs för att Willy Släryd ska ta steget och få en plats i truppen?

— Ja, det var en fantastisk insats (helgens SPT-titel). Det är så kul att se att han och Adam fick ihop det. De hade två tävlingar innan där det inte såg speciellt bra ut. Förhoppningsvis är detta hans genombrott på seniorspel. Förra året gick det inte så bra resultatmässigt, och i år har det varit lite upp och ner. Men jag tror att han kommer ta det här stora klivet nu och lägga sig på en helt annan nivå. Jag hade med honom på lägret också, och det kändes jättebra, säger Björkman.

Tar ni ut en trupp enbart baserat på spelarnas prestationer, eller finns det även en tanke att inkludera yngre spelare för att ge dem erfarenhet av att delta i mästerskap?

— Det är många olika saker att titta på. Självklart är resultatet superviktigt. Har du inga bra resultat så är du kanske inte aktuell. Sedan gäller det att se hur du fungerar i ett lag och om du kan spela med olika spelare. Om vi tittar på min trupp till exempel, så är den väldigt ung. Adam är 18, Douglas är 24, och Albin är 22. Albin har gjort två matcher, Douglas en match, och Adam har inte gjort någon. Både jag och Marie vill ha med så många av de yngre spelarna som vi kan, men samtidigt måste vi titta på helheten och hur man har spelat de senaste sex månaderna.

Han fortsätter:

— Det gäller att hitta de som har gjort de bästa resultaten och inte sätta en gräns på åldern. Man får inte sätta en gräns till exempel att man över 25 år är för gammal. Det är väldigt viktigt att kombinera och hitta olika alternativ och konstellationer i ett mästerskap. Man vet aldrig, det kan bli sjukdomar under ett mästerskap också.

Från EM 2021. 

En spelare som haft en tuffare säsong än tidigare är Viktor Stjern. Hur motiverar du hans beslut att få en plats i truppen, och på vilket sätt kan han bidra till laget?

— Han bidrar framförallt med väldigt mycket erfarenhet. Han är en av de mest pådrivande vid sidan om, så jag kommer ha stor nytta av honom. Man får inte glömma att han hade fantastiskt många bra resultat förra hösten och började i år med en final med Albin. Med tanke på att Bonfré klev åt sidan för att satsa på sitt jobb och familj, har han fått leta lite efter partners. Nu är han tillbaka med Apelgen igen.

Han fortsätter:

— Jag är övertygad om att hans erfarenhet och passion för det svenska landslaget kommer vara till stor nytta, och han kommer hjälpa många av de yngre spelarna. Det känns inte som en diskussion att han inte skulle vara med.

Har du redan bestämt hur du vill para ihop spelarna med varandra?

— Det är klart att jag har min bild. Vi hade väldigt många olika konstellationer på lägret. För mig var det enormt viktigt att vi la upp lägret lite annorlunda. Vi hade ett tre timmars pass för att jag ville se vilka som klarade av att hålla fokus så länge, med tanke på att vi ska vara utomhus på Sardinien. Det kommer att vara 35 grader och sol, vilket blir tuffare än i Marbella.

Han fortsätter: 

— De träningspass vi hade under lägre  har gett mig en ganska bra bild. Men sen måste man också prata med killarna så att de känner sig trygga i de konstellationer som jag har i min bok.

I morgon kan du läsa en intervju med damernas förbundskapten. 

Den här artikeln handlar om: