Krönika
KRÖNIKA: ”EM-uttagningen — inget annat än en stor skandal”
ANNONS

Herrarnas förbundskapten Jonas Björkman har tagit ut sin 8-mannatrupp som ska representera Sverige i det kommande EM-slutspelet i Italien. Nu ifrågasätter padelexperten Andreas Ehrnvall uttagningen i en krönika. 
”Inget annat än en stor skandal”, skriver han i krönikan.

Nu var det dags att skriva en krönika kring gårdagens uttagning på herrsidan till det stundande Padel-EM-mästerskapet. Först vill jag gratulera alla som blev uttagna.

Sedan undrar jag hur förbundskapten Jonas Björkman har tänkt kring denna uttagning och varför han ville vänta med detta till efter helgens SPT? 

Att vinnaren från helgens herrklass, Willy Släryd, inte är uttagen är inget annat än en stor skandal i min värld.

Här har Sverige fått fram en ung 17-årig kille som lever för sin padel dag som natt, och som dessutom har utvecklats otroligt mycket de senaste åren samt lägger ner hela sin själ för att lyckas i denna sport.

Dessutom gör han resultat, här och nu. 

Först vinner han lag-SM och slår på vägen många duktiga spelare, för att ett par veckor senare vinna sin första SPT med sin träningskompis, Adam Axelsson. Vad kunde ha varit bättre än att dessa två skulle bilda ett lag ihop på EM?

Jag kan förstå om en ung spelare inte har gjort resultaten för att få en plats i truppen, men här är det precis tvärtom. 

”På bekostnad av Sveriges största unga talang”

Nu hade man chansen att visa upp landets mest lovande spelare i tider när svensk padel har befunnit sig på botten, samt att ge unge Släryd nyttig erfarenhet för framtiden som en sjunde eller åttonde spelare i truppen mot sämre nationer. Det är ju trots allt sex spelare som ska spela i de allra viktigaste matcherna. 

Förstå mig rätt, att få göra debut i landslaget som 35-åring (Christoffer Persson) är ju fantastiskt. Men inte när det sker på bekostnad av Sveriges största unga talang - nej, det är helt obegripligt. 

Jag kan dessutom inte förstå hur man kan bli uttagen i ett landslag när man knappt har gjort några resultat på hela året, det finns många spelare som gjort bättre resultat än Viktor Stjern denna säsong. 

Här kommer jag återigen in på Willy Släryd. Björkman motiverar idag sitt beslut i en stor intervju med PadelDirekt att Släryd varit ”upp och ner” i år. Eftersom han är inne på resonemanget själv måste jag därmed säga att det har varit mest upp för 17-åringen de senaste sex månaderna, och mest ner för Viktor Stjern under samma period.  

Jag kan inte förstå att man tas ut i landslaget på grund av lång och trogen tjänst, men det genomsyrar tyvärr de flesta idrotter i Sverige. Man får vara med till den dagen man själv beslutar sig för att sluta i den blågula dressen.

Med det sagt så får vi hålla alla tummar för att landslaget kommer hem med en medalj på EM, min känsla är att det kommer bli betydligt tuffare i detta EM - just eftersom många länder kommer allt närmare och närmare.


Läs den stora intervjun med förbundskapten Jonas Björkman här. 

Andreas Ehrnvall kommer även imorgon med en krönika kring damernas EM-trupp. 

Den här artikeln handlar om: