Anna Åkerberg under SPT5 i Växjö
Foto: Matthias Larsson.
Svensk Padel

Åkerberg om nya rollen som mentor: "Vi kommer utveckla varandra"

ANNONS

Anna Åkerberg, en av landets bästa padelspelare, har satt tävlandet på paus i och med graviditet. Men hon är i högsta grad aktiv på andra sätt i sporten. 
Tillsammans med sin sponsor Slazenger har hon utvecklat ett projekt där hon ska agera mentor och “padelmamma” åt unga flickor som vill satsa på sin padel.

— Jag kommer fungera som deras mentor och bollplank och kan förhoppningsvis bidra med bra råd både på banan och utanför, säger hon till PadelDirekt. 

Som PadelDirekt tidigare rapporterat förlängde Slazenger, i samband med Sverigetvåan Anna Åkerbergs graviditet, hennes kontrakt för att skapa ett mentorskap för lovande unga kvinnliga padelspelare. 

— Idén kommer från Niclas Rodin som är VD för Slazenger Padel. När jag berättade om min graviditet diskuterade vi hur år 2023 kommer se ut vilket mynnade ut i detta projekt, säger Åkerberg. 

Stöttepelare på och utanför banan

Åkerberg berättar att hon under sin mammaledighet alltså även blir "padelmamma" åt ett par unga lovande tjejer, som hon delvis kommer träna och även agera matchcoach för — men mycket av mentorskapet kommer ske utanför banan:

— Jag ska fungera som en stöttepelare, som förebild och som guide till några unga tjejer. Lite samma saker som ligger i föräldrarollen, och därmed mamma-rollen. "Padelmamma" är väl egentligen vår benämning på mentor. 

Hur känns det att axla denna roll?
— Det känns superkul! Graviditeten innebär ju en paus i min egna satsning och därför känns det både roligt och givande att få dela med mig av min kunskap till andra. När jag ändå ska bli mamma till min lilla bebis kan jag ju passa på att även bli padelmamma, säger Åkerberg.

“Tungt — men fantastiskt roligt”

Åkerberg berättar att tillväxten bland tävlande tjejer har varit långsammare i Sverige än vad många hoppats på, och just därför är detta projekt extra viktigt menar hon.

— Unga spelare behöver förebilder och målbilder för att fortsätta orka göra det jobb som krävs för att etablera sig inom eliten i padel. Det är ett tungt, men också fantastiskt roligt jobb. Jag vill dela med mig av alla de tankar och känslor som jag gått igenom under min resa till Sverige-toppen. 

Åkerberg kan utifrån sin egen erfarenhet och upplevelse från sporten tillämpa hjälpmedel och verktyg för unga tjejer som vill göra liknande satsning inom padel. 

Hon fortsätter: 

— Jag var 23 år när jag började spela, och hade således en del livserfarenhet, jag hade också en tennissatsning i bagaget. Tjejerna som detta samarbete riktar sig mot är unga och har inte gjort någon tidigare satsning, för dem kan det vara mycket värt att kunna ventilera och reflektera med någon som gjort resan de befinner sig mitt i. 

“Viktigast att brinna för padel” 

Mentorskaps-projektet från Slazenger är helt kostnadsfritt och tjejerna som deltar blir även en del av Team Slazenger år 2023. De kommer spela med Slazengerracket och få kläder samt utrustning.

Du beger dig snart ut på vägarna och scoutar talang för projektet — hur går urvalet till? 
— Jag har hört mig för hos etablerade tränare i södra Sverige, om vilka tjejer de tror kan vara bra kandidater för detta. Jag kommer även, i mån av tid, åka på tävlingar nu i vinter för att själv skapa mig en bild av de tjejer jag tror på. Sedan kommer jag läsa igenom alla ansökningar och prata vidare med de som jag tycker matchar profilen. 

Projektet riktar sig mot tjejer mellan 12-18 år, bosatta i södra Sverige.

— Är de tjejer i tidiga tonåren räcker de att de har börjat tävla lite smått, är de i sena tonåren ser jag gärna att de är aktiva tävlingsspelare. Mina viktigaste kriterium är att de brinner för padel, vill utvecklas på padel och har en positiv inställning. Det ska vara ett glädjefyllt samarbete! Antalet platser är inte helt spikat, utan vi siktar på att hitta rätt tjejer.

Att kombinera arbetet som mentor och padelmamma med graviditet och föräldraledighet, ser Åkerberg positivt på.

— Jag tror att det kommer fungera jättebra! Det blir mitt första barn, och mitt första mentorskap, så jag går in i båda projekten med ödmjukhet. Det kommer säkert bli ett pusslande, men finns viljan brukar det gå att finna lösningar. 

— Jag tror dessutom att jag kommer lära mig massor av tjejerna också. Vi kommer utveckla varandra, avslutar Åkerberg.


ARKIV: Chingotto avslutar galen duell med en fin stoppboll under Mastersfinalen i Barcelona. 


 

Den här artikeln handlar om: