Presentationen av det "nya" World Padel Tour.
Foto: World Padel Tour
World Padel Tour

Rättsliga åtgärder dras tillbaka — om man ansluter sig

ANNONS

Under tisdagen hölls det omtvistade mötet på Menorca, där World Padel Tour presenterade den framtida versionen av världstouren för spelarna. Bland nyheterna inför 2023 är att exklusiviteten försvinner samt att en större pengapott med bonussystem tillkommer. 

Mötet som tog plats på hotell Barceló Hamilton Menorca sammanföll med Menorcas WPT-tävling och bojkottades som väntat av stor del av den manliga spelarsidan, efter uppmaning av det manliga spelarfacket PPT. 

Presentationen hölls av den nytillträdde vice ordförande Alex Corretja och innehållet kunde kokas ned till fem punkter: uppmärksamhet på spelaren, sportsligt engagemang, tekniska innovationer, ekonomiskt engagemang och spelarnas förhållande till World Padel Tour, enligt den spanska sajten Marca som var först att rapportera nyheten. 

Uppdaterade namn

En av punkterna handlade om tourens nya turneringsnamn — som kommer skilja sig något mellan herr och dam:

Herr

  • Master Final blir World Masters Final
  • Master - BIG
  • Open - Open 300
  • Challenger - Open 100

Dam

  • Master Final blir World Masters Final
  • Master - BIG
  • Open - Open 150
  • Challenger - Open 60

Rättsliga åtgärder dras tillbaka — om man ansluter sig 

En annan punkt på presentationen gjorde gällande exklusivitet, vilket kommer upphöra i och med den nya versionen av World Padel Tour — men de kräver istället engagemang från spelarna. 

Detta tangerar den heta potatisen, som föranledde herrarnas bojkott till mötet — nämligen de rättsliga åtgärder WPT vidtagit mot de spelare för deras deltagande i den konkurrerande Premier Padel Tour. 

World Padel Tour är villiga att dra tillbaka stämningarna inför skiljedomstolen (CIMA), men bara för de spelare som ansluter sig till organisationen. Vad ett "anslutande" innebär i mer konkreta termer är för närvarande oklart.

När det gäller ekonomiska förändringar så höjer World Padel Tour prispengarna. Så här ser den totala fördelningen ut: 

Prispengar World Master Final: 500 000 euro (motsvarande drygt 5,5 miljoner kronor)

Prispengar BIG: 600 000 euro (män) och 300 000 euro (kvinnor).

Prispengar Open 300: 300 000 euro (endast män).

Prispengar Open 150: 150 000 euro (endast kvinnor).

Prispengar Open 100: 100 000 euro (endast män).

Prispengar Open 60: 60 000 euro (endast kvinnor)

Eftersom det finns fler omgångar i herrturneringarna är fördelningen ojämn. Dessutom kommer prispengarna att vara betydligt lägre för dem som inte ansluter sig 2023, enligt presentationen. 

Därutöver kommer kommer World Padel Tour erbjuda en ranking-bonus för de spelare som accepterar förslaget inför 2023.

Kraven är följande: sluta bland de 30 bästa och spela minst 15 turneringar för att få bonusen, där den totala prissumman för bonusen är 500 000 euro (motsvarande nästan 5,5 miljoner svenska kronor).

Så här skriver World Padel Tour i ett officiellt uttalande:

"Ett revolutionerande förslag som omfattar alla spelarnas önskemål under de senaste åren. Och ett erbjudande som innehåller många tekniska, teknologiska och sportsliga förbättringar. Detta gäller den avsevärda ökningen av prissummorna, försvinnandet av exklusivitetsklausulen i kontraktet eller införandet av Foxtenn, en ofelbar VAR som redan finns i tennis".


ARKIV: Signe Horenius lobbar ut bollen för Sverige mot Frankrike under ungdoms-EM i Valencia. 

Den här artikeln handlar om: