Jonas Björkman.
Foto: Viktor Andersson.
Svenska Landslaget

Björkman om ratade toppspelaren: ”Inte spelat sin bästa padel”

ANNONS

28 september till 2 oktober spelas VM-kvalet till VM i Doha i november. 
Det svenska herrlandslagets förbundskapten Jonas Björkman tog ut sitt lag förra veckan och det innehöll rutinerade spelare och unga talanger. 
I en intervju med PadelDirekt ger han sin syn på truppen, känslan inför, och kring vilka förväntningar vi kan ha på laget.

Herrlandslagets förbundskapten Jonas Björkman är nyss hemkommen från New York där han följt sin tennis-adept Mirjam Björklunds resa under US Open.

— Den här gången har jag klarat mig ganska bra från jetlag, berättar han. 

Det var förra veckan som Jonas Björkman tog ut den herrlandslagstrupp som ska representera Sverige under VM-kvalet i Derby, England, 28 september till 2 oktober. Den stora överraskningen får anses vara den 20-åriga talangen Albin Olssons namn.

— Jag tycker det har varit jäkligt kul att se han och Olle Anderssons utveckling. Det jag framförallt imponerats över kring Albin är att han visat framfötterna med svenska partners, så som Olle och Per Hjalmarson och det är fler yngre där bakom som också gjort det bra.. För det är klart, det är en sak att spela bra med en ruggigt bra spanjor, säger Jonas Björkman.

Hastigt besked från FIP

Till skillnad mot EM i fjol där det var skarpt läge direkt är kvalet i år en lite större möjlighet för Björkman att testa nya spelare. Nivån på lagen kommer inte initialt att vara som i fjol.

— Det är väldigt positivt i år att konkurrensen har ökat. Du har fler spelare bakom Albin som också gjort det bra. Och jag vill gärna uppmuntra svensk padel att våga satsa på de yngre. Det är lätt att man faller tillbaka på det man har och har haft tidigare.

— I det här kvalet känner jag att det finns en möjlighet att testa lite nya spelare och bredda landslaget. I år har vi också lite mer kött på benen jämfört med i fjol. Nu vet vi mer var de andra lagen står och har koll på vissa lag — som kanske inte är lika starka.

Hur känner du inför kvalet? 
— Det känns bra. Det blev snabba ryck med tanke på att FIP (Internationella Padelförbundet) lite hastigt kom med beskedet att kvalet inte skulle komma i anslutning till själva VM utan innan. Nu fick vi ihop allt men för padelns skull måste sporten bli bättre kring såna saker.

Skulle du säga att det blivit bättre sedan EM i fjol? 
— Det är ungefär som då egentligen. Av förståeliga skäl försåts, det är en sport som växt fort och de har inte tillräckligt med folk (på FIP, reds.anm) som kan jobba med allting. Jag hoppas att de snart kan få till en bra stab snart så man lite tidigare på året kan se hur det ska se ut. Det skulle hjälpa.

På pappret ska Sverige ha stora chanser att ta sig vidare från kvalet. Det stora hotet kommer från ett oseedat Portugal. Portugal är en stark padelnation med spelare som Miguel Oliveira (10 på APT-rankingen) samt bröderna Miguel Deus och Nuno Deus (22 på APT-rankingen) men som på grund av att de inte var med på varken EM eller VM i fjol går som oseedade.

”Han har varit med i diskussionen”

— Det är klart att vi ska ha bra chanser att ta oss igenom kvalet. Sen är ju Portugal inte seedade, vilket vi är, så chansen finns ju att vi får möta dem redan i gruppspelet men förhoppningsvis slipper vi det.

Han fortsätter:

— Vi kan slå Portugal men det är ett bra lag på pappret med både WPT-spelare och APT-spelare och otroligt bra bredd i truppen.

Några rynkade nog på ögonbrynen när rutinerade spelare som Calle Knutsson och Pablo Figueroa inte fanns med i truppen. De båda har länge varit en del av toppadeln i Sverige.

— Calle är precis bakom. Han har varit med i diskussionen så klart men har kanske inte spelat sin bästa padel de senaste två månaderna. Sen har han brutit med Andréas och vill göra något nytt, så jag väljer att lämna honom åt sidan denna gången. Får han lite mer harmoni framåt så är han absolut ett namn för ett VM-slutspel i Doha.

”Klart att det är ett stort avbräck”

— För Pablo är det ganska mycket samma sak. Fram till maj hade han jättebra resultat men har inte riktigt haft harmoni i sitt lag. Så i detta lag kände jag att det fanns sex spelare som är i bättre form. Jag skulle säga att de båda är i ett läge där de kan kan inspireras av konkurrensen och sedan gå för att ta en plats i VM, om vi går dit.

Den enda spelaren som inte är tillgänglig för Jonas Björkman är Pierre Bonfré. Profilen lyckades inte komma loss från sitt jobb som läkare. Så här kommenterade han det i ett sms till PadelDirekt.

”Jag har generellt svårt att lösa saker med relativt kort framförhållning. Tyvärr gick det inte ihop den här gången. Oerhört tråkigt att behöva tacka nej till en så fantastisk sak som att få bära landslagsdressen”‚ säger han.

Björkman om avbräcket:

— Det är klart att det är ett tungt avbräck. Pierre och Viktor har en förmåga att spela väldigt bra tillsammans och höjer sig ofta när det är större tävlingar.


ARKIV: Tapia visar klass. 

Den här artikeln handlar om: