Foto: Padel Alto (montage)
Internationell padel

Dubbla bakslag för WPT i rätten — måste stämma alla spelare en och en

ANNONS

De rättsliga processerna som inletts av WPT med anledning av den nya världstouren Premier Padel rullar vidare — och för WPT är det fortsatt motigt. 
Stämningen av QSI, FIP och PPA för "illojal konkurrens" sköts upp, medan anmälan mot spelarna för "brott mot exklusivitetsklausulen" fick ett negativt utfall ur WPT:s perspektiv.

I slutet av maj gjorde World Padel Tour ett uttalande där man meddelade att man inlett en stämning mot Qatar Sports Investment (QSI), Internationella Padelförbundet (FIP) och spelarfacket Professional Players Association (PPA) med anledning av skapandet av Premier Padel-touren.

I stämningen anklagade WPT parterna för "illojal konkurrens", främst efter FIP står bakom touren. Man begärde även att ett föreläggande skulle utfärdas för att stoppa spelare från att delta i Premier Padels tävlingar.

På fredagen skulle detta ha tagits till domstol men den 15:e handelsdomstolen i Madrid avbröt behandlingen av stämningen på grund av formella fel i WPT:s presentation.

Detta kan inte anses som annat än ett bakslag för WPT-ägaren Setpoint Events eftersom beslutet, om det hade varit positivt, skulle ha påverkat Premier Padels fjärde deltävling i Madrid, vilken drar i gång om exakt en månad.

Läs även: Tourkriget till ny nivå — FIP tar WPT till domstol

Misslyckades även med att stämma spelarna

Enligt argentinska nyhetssajten Olé kommer nu tiden (23 arbetsdagar) inte räcka till för att WPT ska hinna korrigera felet i anmälan och att den eventuella stämningen ska kunna äga rum före 1 augusti då Premier Padel för första gången genomför en turnering i Spanien.

Dessutom har World Padel Tour fått dåliga nyheter gällande stämningen av spelarna (stämningen riktas mot spelarfacket PPA) som man hävdar begår kontraktsbrott. Stämningen, som gjorts vid den civila och kommersiella skiljedomstolen i Madrid (CIMA), har redan fått sin första dom.

WPT:s avsikt var ett genomföra två stämningar: den ena mot WPT-rankingens 20 bästa herrspelare, och den andra för resten av de kontrakterade spelarna (cirka 50-60 spelare). 

Men den kommersiella skiljedomstolen CIMA beslutade att kraven måste framställas individuellt — det vill säga en stämningsansökan för varje spelare — vilket innebär att antalet ökar från två fall till över än sjuttio. Detta leder till stora problem för Setpoint Events (som äger WPT) eftersom det kommer att öka kostnaderna för juridiska avgifter och förlänga det rättsliga förfarandet.

Den här artikeln handlar om: