Foto: Bildbyrån & PadelDirekt.
Internationell padel

Tourkriget till ny nivå — FIP tar WPT till domstol: ”Kränkande monopol regim”

ANNONS

Det internationella Padelförbundet, FIP, har tagit konflikten om vilken tour som ska gälla för spelarna till nästa nivå. 
Nu tar FIP och spelarfacket PPA World Padel Tour och fallet till EU-kommissionen. 

I ett brev som PadelDirekts systersajt Padel Alto fått ta del av står det klart att FIP via EU-kommissionen, på två punkter, tar till rättsliga åtgärder mot WPT. FIP menar att WPT bryter mot artikel 101 och 102 i EU:s konkurrenslagstiftning.

”Den här rättsliga åtgärden från spelarfacket (PPA) hos EU-kommissionen har aldrig tidigare förekommit i sportsammanhang. Det sätter tydligt ljus på WPT:s kränkande och exploaterande monopola regim, vilken har hållit spelarna i ett hård grepp i flera år. Det förolämpar de professionella atleterna och kväver sportens globala växande”, skriver Luigi Carraro, ordförande i FIP, i brevet. 

PPA: ”Behandlat spelare som tillgångar”

Spelarfacket Professional Padel Association (PPA), där Ale Galan är ordförande, har tydligt valt FIP:s sida i konflikten och är en del av den rättsliga processen mot WPT. 

”Anledningen till att professionella spelare har tagit det här fallet hela vägen till  EU-kommissionen är helt enkelt för att försvara vår frihet att spela padel. I åratal har WPT, fristående från förbundet, behandlat spelare som tillgångar, inte som atleter — många av spelarna har knappt haft råd att täcka sina kostnader”, skriver spelarfackets styrelse i brevet. 

World Padel Tour har tidigare hotat spelarna om rättsliga åtgärder och böter på uppemot fem miljoner kronor om spelarna bryter mot sina individuella kontrakt med WPT.

”Det borde inte behöva vara EU-kommissionens uppgift att befria spelarna och sporten padel från denna tråkiga situation men spelarna kommer att ta alla de nödvändiga åtgärder som krävs för att försvara sin försörjning och utveckla en bättre framtid för sporten”‚ fortsätter spelarfacket PPA.


Några av punkterna som FIP håller mot WPT

  • Binder spelare till olagliga kontrakt.
  • Noll frihet att spela turneringar som inte är WPT-arrangerade.
  • Långa perioder av icke-spel.
  • Nästan inga prispengar.
  • Ingen chans för spelarna att ta beslut.
  • Ingen chans att få spela OS.
  • Estrella Damms omsättning 2020 var omkring tolv miljarder kronor.

Annons

Den här artikeln handlar om: