Daniel Windahl / Andréas Johansson.
Foto: PadelDirekt
World Padel Tour

Windahl och Johansson om tidiga WPT-uttåget

ANNONS

Med framgångar kommer förväntningar.
Att samtliga svenska herrspelare skulle bli utslagna i de två första omgångarna av WPT Reus Open-kvalet var något av en käftsmäll.
— Det är jäkligt tufft, säger Daniel Windahl.

REUS

Svensk padel jublade och firade efter efterlängtade, stora WPT-framgångar 13 februari. Då hade både Daniel Windahl och Simon Vasquez (i olika par) blivit historiska genom att vinna fem raka kvalmatcher. Båda föll vid det där sista hindret som stoppade svenskarna från att få ta flyget till Miami Opens huvudrunda.

Tre veckor senare, närmare bestämt i går, kom nästa möjlighet att göra stordåd på World Padel Tour. Men Simon Vasquez/Johan Bergeron föll i Pre Previas första omgång, och Daniel Windahl/Ramiro Pereyra i andra omgången.

— Det är jäkligt tufft. Man förväntar sig att man skulle dra det längsta strået… vi gjorde det inte dåligt men vi hade stolpe ut samtidigt som dem spelade väldigt bra. I såna här matcher är det marginaler som avgör, marginaler som vi hade med oss i Madrid, säger Daniel Windahl till PadelDirekt när han fått smälta förlusten en stund.

Svenska herrarna inför helgen. Foto: Tranapadel.se (Instagram)

Appelgren/Stjern ut i första rundan, Knutsson/Prado ut i andra. Se alla resultat här.

Tappade ledningar i tiebreak

25-åringen fick inte riktigt spelet att stämma på lördagseftermiddagen. Adrian Marques, rankad 242 och Daniel Luna, rankad 215 levererade samtidigt en mycket fin match och var bäst när det gällde. Windahl/Pereyra föll med 6–7, 5–7.

Andréas Johansson coachade från sidan om och för första gången kunde undertecknad känna den normalt så lugna skåningens frustration.

— Jag är besviken, jag trodde det skulle gå bättre. Samtidigt är jag inte förvånad och det hoppas jag ska tolkas på rätt sätt. Det är jävligt tufft här, en lite sämre dag, lite sämre fem minuter på fel ställe och så går tåget, säger Johansson.

Ett par timmar tidigare hade han fått se Simon Vasquez/Johan Bergeron tappa en 6–2-ledning i tiebreak, och sedan tappade Windahl/Pereyra tiebreakledning med 3–2.

— Jag är rätt lugn med att när vi summerar detta år och kanske har totalt 20 tiebreaks, så har vi vunnit 18 av dem. Eller 15 i alla fall. Detta var inte vår dag, säger coach Johansson.

Precis som Windahl nämner ovan så är marginalerna extremt små med ett hundratal kvalspelare som håller i princip samma nivå.

— Det har jag vetat om hela tiden så därför passade jag på att njuta extra mycket förra gången. I Madrid var det många saker vi fick med oss, och det krävs. Men jag är lika stolt nu som då, vi har gjort vad vi kunnat men i dag känns det såklart tuffare, säger Johansson.

Hungern och motivationen fanns där inför Reus?
— Ja nästan mer. Vi kom hit med vind seglen efter att ha avslutat försäsongen. Nu blir det sex tävlingar på sex veckor som vi gjort oss redo för. Det är viktigt att vi är beredda på att springa i uppförsbacke också, det kommer inte att gå lika lätt som förra gången.

Ännu mer motiverade

Både Windahl och Johansson började blicka framåt redan på lördagskvällen. Nu väntar ett intensivt tävlingschema med bland annat Swedish Padel Tour 18 mars och den nya världstouren som Internationella Padelförbundet drar i gång 28 mars.

— SPT är tuffa tävlingar och alla matcher man spelar är tillfällen att förbättras. De kanske inte håller WPT-klass men det är fortfarande tuffa matcher, det är alltid det vi vill åt, svarar Windahl på frågan om det finns något SPT-sug när man satsar hårt på WPT.

Du och Simon Vasquez parar ihop på SPT. Tankar inför det?
— Vi har kört en del träningsmatcher ihop och känt att spelet stämmer väldigt bra. Vi har samma syn på hur vi ska spela och kliver in med självförtroende.

Hans tränare instämmer i att SPT:n känns viktig och motiverande att spela.

— SPT är ju något helt annat än detta. Det blir en variation. I djungeln är det 50, 60 framför i rankingen som man vill försöka ta och i Sverige blir det en annan förberedelse mentalt. Där vill alla slå de här grabbarna, konstaterar Andréas Johansson.

Helgen efter SPT 1 i Jönköping kommer de båda att finnas på plats i Doha, Qatar för den nya FIP-tourens allra första turnering. Dit åker även Simon Vasquez/Johan Bergeron.

— Det ser ut som att jag kommer kunna vara med vid alla tävlingar fram till juni. Sen får vi väl se om jag fortfarande är inbjuden efter den här dagen… säger han och flinar lite åt Windahl som står några meter bort, säger Johansson.

”Hoppas att allt sköts rent och snyggt”

Även två helsvenska par hoppas på att få en plats på FIP Doha: Calle Knutsson/Anton Andersson samt Daniel Appelgren/Viktor Stjern.

— De är precis utanför cutten, men det kan bli så att par som har plats får wildcard och då flyttas kanske Calle och Anton upp. Vi får se, vis av erfarenhet från padeln så kan spelreglerna ändras helt från dag till dag. Den perfekta planen man lagt kan vara värd noll om några timmar…

Hur ser du på att FIP satsar på en ny världstour, och vad det du om den?
— Jag förhåller mig ganska passiv än så länge. Jag följer utvecklingen men vill egentligen bara ha klarhet. Zoomar man ut lite så är det viktiga att vi får såna här matcher, för utvecklingens skull så kan tävlingen heta vad som helst.

Han delar ut en känga till Internationella Padelförbundet.

— Jag hoppas att allt sköts rent och snyggt. FIP har inte det ryktet, att allting går rätt till. Jag hoppas på det nu och att de hittar en lösning för damerna. Men det ska jäkligt kul att åka ner och se vad det handlar om, vad de försöker göra.

På måndag 19.00 är det dags för Amanda Girdo att spela Pre Previa omgång 2 i par med Nela Brito. PadelDirekt är på plats i Reus och direktrapporterar från matchen.


Annons:

Den här artikeln handlar om: