Amanda Girdo (genrebild).
Foto: Jim Ahlerup
Padelhistoria

PadelDirekt förklarar — vad är nya folksporten padel? Padelns födelse, historia och padelregler

ANNONS

Snabbguide och kort historik — vad är padel?

Padel – ny folksport här för att stanna 

Racketsporten padel har formligen exploderat i Sverige de senaste åren. Enligt Svenska Padelförbundet bokade 540 000 olika spelare nära sex miljoner timmar på svenska padelbanor förra året (2021).  

Vad är det då som gör sporten så populär? 

Några orsaker är troligen att den går att utöva både inom- och utomhus, det är en bra motionsform för många eftersom planen är mindre och racketen lättare att behärska än exempelvis tennisracket. Det gör den mindre fysiskt krävande på amatörnivå. Det faktum att man i princip alltid spelar i par gör den till en trevlig umgängessport även när bollsäkerhet och kondition är ojämn hos deltagarna. 

Padelhistoria

Det ligger kanske nära till hands att tro att padel är en ny sport, men redan på 60-talet ska mexikanen Enrique Corcuera ha uppfunnit ett spel som liknar det vi idag kallar padel. 
 
När den spanske prinsen Alfonso de Hohenlohe i slutet av 1960-talet fick prova på detta hos sin vän Enrique i Mexico fattade han sådant tycke för spelet att han vid hemkomst till Spanien lät bygga två privata banor i Marbella. padel blev populärt hos de rika och berömda och spred sig därefter vidare till övriga världen. 1974 fastställdes de regler vi spelar efter idag.
 
Till Sverige kom padel genom Thommy Andersson som redan 1998 lät bygga den första banan i tätorten Grevie strax utanför Båstad. Svenskarnas intresse för sporten var relativt ljummen till en början och inte mycket hände på ungefär 20 år, sedan formligen exploderade intresset överallt samtidigt. De senaste tre åren har antalet banor i Sverige gått från 1800 (2019) till 3500 (2021). 
 
Padel finns i 78 länder och har över 12 miljoner aktiva spelare.

Läs mer om padelns historia och se bilder här.

Padelregler

• Man spelar alltid dubbel (på den vanliga banan, 10×20 m).
• Poängräkning är samma som tennis.
• Linjerna på planen används endast vid serve.
• Serve ska alltid slås diagonalt mot motståndarnas serveruta.
• Serve får studsa upp i glasväggen men om den studsar i galler är den felaktig.
• Man har två servar på sig.
• Om bollen går direkt i motspelarnas vägg så räknas den som ute. Innan bollen tar i motspelarens vägg så måste den studsa i marken.
• Man får spela volley (inte på serve), halvvolley eller låta bollen studsa på glas/gallervägg.
• Man får även slå bollen på sin egen glasvägg för att få över den till motspelarnas planhalva.
• Man får inte slå bollen i gallret på sin egen sida.

Se Svenska Padelförbundets regelbok här.

PadelDirekt

Sveriges största nyhetssajt om padel såg ljuset i september 2020. PadelDirekt är en del av Everysport Media Group och fick under 2021 en internationell systersajt i form av Padel Alto, den enda nyhetssajten som rapporterar om padel på engelska.

Den här artikeln handlar om: